InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Millennium Trilogie: de boeken, film(s) en Stieg Larsson

Millennium Trilogie: de boeken, film(s) en Stieg Larsson

De Millennium-Trilogie is een reeks boeken geschreven door Stieg Larsson. De reeks bestaat uit The Girl with the Dragon Tattoo (Mannen die vrouwen haten), The Girl Who Played with Fire (De vrouw die met vuur speelde) en The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest (Gerechtigheid). De boeken zijn in Zweden verfilmd en van het eerste deel is inmiddels ook een Amerikaanse film gemaakt. Het verhaal gaat over journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander.

Verhaal

De Millennium-Trilogy gaat over Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is onderzoeksjournalist en mede-eigenaar van het blad ‘Millennium'. Zij is een jonge vrouw met een opvallend uiterlijk. Haar lichaam is bedekt met tatoeages, ze is broodmager en heeft diverse piercings. Ze is een briljante computerhacker. In het eerste deel van de trilogie, Mannen die vrouwen haten, is Mikael verwikkeld in een rechtszaak met industrieel Wennerström. Hij wordt veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf wegens laster. Voormalig topman van het Vanger-concern, Henrik Vanger, vraagt Mikael zich te buigen over de verdwijning van zijn nichtje Henriette, veertig jaar geleden. Tijdens zijn onderzoek komt Lisbeth Salander op zijn pad. Samen komen ze achter het geheim dat zich binnen de familie afspeelt. Aan het eind van het eerste deel is de titel ervan volledig verklaard.

De vrouw die met vuur speelde, het tweede deel van de trilogie, behandelt het onderwerp sekshandel. Vrouwen uit Rusland worden in Zweden gebruikt voor prostitutie in de hoogste kringen. Vlak na elkaar worden drie mensen vermoord die in aanraking zijn geweest met Lisbeth. Zij wordt er dan ook van verdacht hen te hebben vermoord. Mikael gelooft echter in de onschuld van Lisbeth en gaat op onderzoek uit. Hij doet er alles aan om te bewijzen dat Lisbeth onschuldig is. Al gravend komt hij meer te weten over het verleden van Lisbeth.

Het derde deel, Gerechtigheid, haakt in op de beleefde avonturen in de eerste twee delen. Deze avonturen hebben hun sporen achtergelaten bij Mikael en Lisbeth. Lisbeth beland in het ziekenhuis en vertrouwt niemand meer, zelfs Mikael niet. Mikael is de enige die gelooft in de onschuld van Lisbeth en probeert met enkele anderen jacht te maken op degene die er verantwoordelijk voor zijn dat Lisbeth bijna vermoord en levend begraven is. Uiteindelijk komen ze op het spoor van een geheime afdeling van de Zweedse veiligheidsdienst die nergens voor terug lijkt te deinzen.

Boeken

Het eerste deel werd in 2005 onder de titel Män som hatar kvinnor, in Zweden gepubliceerd. Snel volgende de andere twee delen en vele landen waar het boek ook uitgegeven werd. In 2008 verschenen de boeken in Nederland bij Uitgeverij Signatuur. In korte tijd stegen de boeken in de Nederlandse bestseller lijst. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van de trilogie verkocht. Eind 2011 waren er wereldwijd meer dan 65 miljoen exemplaren verkocht. De boeken werden onder andere bekroond met de Glazen Sleutel, de prijs voor beste Scandinavische misdaadroman en de ITV3 Crime Thriller Award for International Author of the Year.

Films

In 2009 en 2010 volgenden de Zweedse films in de bioscopen. Hoofdrollen in deze film zijn weggelegd voor Michael Nyqvist als Mikael en Noomi Rapaca als Lisbeth Salander. De films verschenen in de Nederlandse bioscopen (vooral in filmhuizen) en later ook op DVD. Deze films zijn in Nederland meerdere malen uitgezonden op Nederland 3. In 2011 werd The Girl with the Dragon Tattoo opnieuw verfilmd. Dit keer door een Amerikaanse filmmaatschappij. Ditmaal werden de hoofdrollen vertolkt door Daniel Craig en Rooney Mara. Begin 2012 is de film te zien in Nederland.

Stieg Larsson

Stieg Larsson was een Zweedse journalist die in 2004 overleed aan een hartinfarct. Hij werkte voor het grootste Zweedse persbureau en was politiek activist voor de communistische arbeidersbeweging. Na zijn overlijden werden drie voltooide manuscripten gevonden die uiteindelijk werden gepubliceerd. Uit aantekeningen van Larsson bleek dat hij plannen had voor in totaal tien delen.

Lees verder

© 2012 - 2018 Blackshadow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stieg Larsson - De Millennium TrilogierecensieStieg Larsson - De Millennium TrilogieIn 2004 overleed de journalist en auteur Stieg Larsson (1954-2004). Hij heeft niet meer mogen meemaken hoe zijn Millenni…
Vervolg op de millenniumtrilogie van Stieg Larsson?Vervolg op de millenniumtrilogie van Stieg Larsson?In 2005 verscheen de eerste thriller van de millennium trilogie van Stieg Larsson. De twee andere bestsellers volgden vr…
recensieMannen die vrouwen haten – Stieg LarssonHet eerste boek uit de millennium reeks van Stieg Larsson heeft de titel “Mannen die vrouwen haten”meegekregen. Deze tit…
Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Wie is de man (of vrouw) achter de Millennium-triologie?Hij schreef de bekendste triologie van de afgelopen jaren en iedereen hoorde wel al eens van Stieg Larsson. Maar wie was…
recensieDe vrouw die met vuur speelde – Stieg LarssonHet tweede boek uit de millenniumserie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson is ook direct de spannendste. De huivering…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Millennium-trilogie

Reageer op het artikel "Millennium Trilogie: de boeken, film(s) en Stieg Larsson"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Blackshadow
Gepubliceerd: 01-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!