InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray bespreking: Honey 1 & 2
recensie

Blu-ray bespreking: Honey 1 & 2

Blu-ray bespreking: Honey 1 & 2 'Honey' en 'Honey 2' zijn dansfilms die figuurlijk misschien weinig om het lijf hebben, maar toch nog voldoende leuke choreografie en muziek bieden om fans van het genre lang genoeg geboeid te houden.

Het verhaal

Het verhaal van Honey (2003) en Honey 2 (2011) samengevat in 10 punten:

Honey:

 1. Premisse: Honey Daniels (Jessica Alba) is een hiphopinstructrice die ’s avonds om wat centjes te verdienen ook in een discotheek werkt. Natuurlijk droomt ze van een danscarrière en nog het liefst in videoclips.
 2. Katalysator: Honey wordt opgemerkt door videoclipregisseur Michael Ellis (David Moscow) en maakt direct indruk.
 3. Obstakel: Mama vindt het allemaal niet zo leuk; er is immers meer geld te verdienen met... ballet (ja, een welgemeende, ongelovige ‘what the fuck?’ is hier zeker op zijn plaats)!
 4. Interraciale relatie: Onze hoofdprotagoniste wordt het hof gemaakt door de lokale (maar niet-homoseksuele – alweer wat ongeloofwaardig) haarkapper Chaz (Mekhi Phifer uit ER en 8 Mile).
 5. Verwezenlijking: Ze begint haar eigen dansstudio en probeert zo de lokale jeugd te leren dat er ook andere dansvormen dan breakdance bestaan om hen op het goeie pad te brengen.
 6. Complicatie: Haar videoclipcarrière loopt echter zo goed dat ze de jeugd begint te verwaarlozen.
 7. Interraciale relatie 2: Ze begint een relatie met Chaz.
 8. Complicatie 2: Michael Ellis blijkt – verrassing verrassing – net iets meer interesse te hebben in haar lijf dan in haar danskwaliteiten.
 9. Heldenrol: Ze geeft niet toe!
 10. Happy end: Nu Ellis de geldkraan dicht heeft gedraaid, organiseert ze een groot dansevenement om geld in te zamelen voor haar dansstudio! Jeeeeeej!

Honey 2:

 1. Premisse: Maria Ramirez (Katerina Graham, die een iets minder knap gezichtje heeft dan Jessica Alba, maar wel gezegend is met dikke tetten en een knap lijf, waardoor de film interessant blijft) zit als jeugdige delinquente in een instelling annex gevangenis, waar er natuurlijk... gedanst wordt wanneer de meisjes onderling moeten vechten (hoe kan het ook anders?).
 2. Katalysator:Ze wordt opgevangen door Connie Daniels (Lonette McKee), de mama van Honey, en keert terug naar de dansschool die de inmiddels wijselijk naar andere oorden verhuisde Honey heeft gesticht.
 3. Obstakel: Haar eigen grote mond!
 4. Interraciale flirt van het moment: Maria wordt tussendoor opgemerkt door hulpverlener Brandon (Randy Wayne).
 5. Verwezenlijking: Nadat ze daartoe aangespoord is dor Brandon, begint ze les te geven aan de ‘HD’s’, een groepje getalenteerde, maar weinig gedisciplineerde dansers.
 6. Complicatie: Maria wil deelnemen aan danswedstrijd Dance or Die, maar moet zich dan meten met de 718, de dansgroep van ex-vriendje Luis (Christopher ‘War’ Martinez).
 7. Interraciale relatie 2: Luis is echter ook nog steeds geïnteresseerd in (het terugwinnen van) Maria.
 8. Complicatie 2: Uuuuhm... er is niet echt spanning in deze film.
 9. Heldenrol: Maria leidt haar dansgroep naar het meedogenloze (Dancing with the Stars verbleekt erbij, geloof ons) Dance or Die! Go, Maria!
 10. Happy end: Komaan, moeten we het hier écht nog neerschrijven?

Bespreking

Als slechts 20% van alle recensies positief is, kan je bezwaarlijk van een goede film spreken. Toch kent de eerste Honey, ondanks de hoge voorspelbaarheidsfactor, een aantal goede momenten: Jessica Alba zelf, natuurlijk, die mede door de serie Dark Angel en deze film een superster werd, de knappe danschoreografie en de songs, die fans van het genre wel zullen kunnen bekoren. Veel meer is er echter niet aan de hand en écht spannend wordt het ook nooit. Als de opvolger dan maar 6% haalt op Rotten Tomatoes én op ettelijk plaatsen vernoemd wordt als slechtste film van 2011, weet je dat je jezelf niet aan een meesterwerk moet verwachten. Goed, ook deze keer zijn de dansmoves vaak leuk om te bekijken en de muziek zal de meeste tienermeisjes alweer doen dromen, maar als geheel is deze prent behoorlijk saai en nog voorspelbaarder dan het origineel. Omdat alles er nog redelijk goed (maar niet beter dan de doorsnee videoclip) uitziet, kunnen we echter niet van een volledige mislukking spreken. Er zijn heus nog wel honderden slechtere films te ontdekken, al zullen die doorgaans niet uit Hollywood komen. Overigens zijn de acteerprestaties minder goed dan in Honey – wellicht een gevolg van het feit dat er voornamelijk echte dansers gebruik werden. Desondanks is niet alleen het taalgebruik, maar ook de danschoreografie voorbijgestreefd, kijk maar naar de indrukwekkendere Step Up-films en Streetdance 2 3D.

Beoordeling film: ** (Honey) en * (Honey 2) (uit vijf sterren)

Beeld & geluid

Beide films hebben een 1.78:1-transfer gekregen en Honey 2 is te zien in 1080p, maar door de weinig creatieve regie en de videoclipkwaliteit moeten er niet al teveel spectaculaire beelden verwacht worden. Sonisch is de DD 5.1 van Honey ondergeschikt aan de DTS-HD MA 5.1 in Honey 2, iets wat naar boven komt als jouw surroundsysteem goed opgesteld staat en de volumeknop ver genoeg is opengedraaid.

Beoordeling beeld & geluid: *** (uit vijf sterren)

Extra’s

Nada, al is dat bij sommige andere uitgaven van deze films wel het geval.

Beoordeling extra’s: 0 (uit vijf sterren)


TECHNISCHE FICHE HONEY

 • Regie: Bille Woodruff
 • Scenario: Alonzo Brown & Kim Watson
 • Productie: Andre Harrell, Marc Platt
 • Fotografie: John R. Leonetti
 • Muziek: Mervyn Warren
 • Montage: Mark Helfrich, Emma E. Hickox

TECHNISCHE FICHE HONEY 2

 • Regie: Bille Woodruff
 • Scenario: Alyson Fouse, Blayne Weaver
 • Productie: Paul Hellerman, Marc Platt
 • Fotografie: John R. Leonetti
 • Muziek: Tim Boland, Sam Retzer
 • Montage: Paul Millspaugh

ARTISTIEKE FICHE HONEY

 • Jessica Alba
 • Makhi Phifer
 • Romeo
 • Joy Bryant
 • David Moscow
 • Lonette McKee
 • Zachary Williams


ARTISTIEKE FICHE HONEY 2

 • Kat Graham
 • Randy Wayne
 • Aaron Benjamin
 • Seychelle Gabriel
 • Ariana Berlin
 • Lonette McKee

Meer info: www.universalpictures.be

Dirk Vandereyken

.
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Blu-ray bespreking: Step Up 2 - The StreetsrecensieBlu-ray bespreking: Step Up 2 - The Streets'Step Up 2' (in de Verenigde Staten uitgegeven als 'Step Up 2: The Streets') is een zinderende dansfilm die op de hielen…
Paso Doble uit SpanjeDe Paso Doble is een dans die symbolisch een stierengevecht voorstelt. De man is de matador(stierenvechter) en de dame i…
Dancing Queen 2008Een beroemde en befaamde (show)danseres worden? Dat is de droom van de deelnemers aan het programma 'Dancing Queen' dat…
Hoe Madonna begonDeze artiest is over de hele wereld wel beroemd. Zij het om haar veranderende uiterlijk of omdat ze al jaren meedraait i…

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: Honey 1 & 2"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 19-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!