InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray bespreking: Senna
recensie

Blu-ray bespreking: Senna

Blu-ray bespreking: Senna 'Senna' is het spannende portret van een van de beroemdste racepiloten aller tijden en meteen ook een idool voor het voltallige Braziliaanse volk.

Het verhaal

We schrijven 1984. Na een erg succesvolle carrière als kartingpiloot wordt de Braziliaan Aryton Senna verwelkomd bij McClaren, waar hij teamlid wordt van de Franse Forumule 1-superster Alain Prost. Al snel blijkt dat Senna een godenkind is op de vier wielen en dus ook rivaal wordt van zijn eigen teamgenoot, waardoor er wrevel begint te ontstaan tussen beide heerschappen. De twee kunnen dan ook haast niet meer van elkaar verschillen. Terwijl Alain Prost de politiek binnen de racewereld uitstekend weet te bespelen, haat Senna de vriendjesmentaliteit die binnen het circuit heerst en hunkert hij naar de simpele relaties die hij er binnen het karten op nahield. Terwijl Prost berekend en tactisch rijdt, doet Senna het meer op gevoel en durft hij al eens gewaagd uit de hoek komen. Hij is bovendien een revelatie als expert op het natte wegdek. En terwijl Prost graag imponeert in de media, komt Senna – althans aanvankelijk – eerder bescheiden en misschien zelfs een tikkeltje verlegen over.

De relatie tussen Prost en Senna blijft als een rode draad door hun carrière lopen, tot op die ene, fatale dag op de Imola Grand Prix van 1994...

Bespreking

Senna wist vorig jaar de World Cinema Documentary Audience Award op het prestigieuze Sundance Festival in de wacht te slepen en dat is wat ons betreft volkomen terecht. Door veel beelden te gebruiken die eerder nooit de buis haalde, waaronder privévergaderingen tussen de racewagenpiloten en de wedstrijdorganisatie en materiaal dat werd opgenomen via de racehelmen, door het vermijden van te veel interviews die de actie onderbreken en door de straffe actie weten de documentairemakers zowat elk mogelijke kijker te betrekken bij het verhaal – ook degenen die niet van Forumule 1 houden – en dat is toch wel straf.

Hoewel je als kijker weet hoe het levensverhaal van Senna eindigt, is Senna een beklijvende documentaire over een man die nu nog in heel Brazilië wordt geïdoliseerd. Of hij bij zijn queeste naar meer veiligheid op de baan inderdaad voornamelijk aan de gehele schare piloten of aan zichzelf dacht, laten we hierbij in het midden, want deze Braziliaan was er op zijn eentje voor verantwoordelijk dat de sport werd omgevormd tot de racesport die we nu allemaal kennen en daarvoor verdient hij minstens enig krediet.

Beoordeling film: **** (uit vijf sterren)

Beeld & geluid

Senna is een goed voorbeeld van een Blu-ray waarvan de kwaliteiten niet optimaal gebruikt worden. Kan ook niet anders, want vanzelfsprekend is het materiaal niet bepaald van die aard dat je er opeens technisch indrukwekkende beelden mee kunt maken. Het uitstekende geluid en de straffe soundtrack maken veel goed, maar deze documentaire kan je eigenlijk even goed op dvd aanschaffen.

Beoordeling beeld en geluid: ** (uit vijf sterren)

Extra’s

Jammer, maar helaas: hoewel de oorspronkelijke documentaire 7 uur duurde en er na de montage slechts 1 uur en 5 minuten overbleven (ongeveer de lengte van een gemiddelde Grand Prix), en hoewel internationale versies van deze documentaire enkele extra’s kennen, komt deze versie enkel met wat audiocommentaar...

Beoordeling extra’s: * (uit vijf sterren)

TECHNISCHE FICHE

  • Regie: Asif Kapadia
  • Scenario: Manish Pandey
  • Productie: Tim Bevan, Eric Fellner, James Gay-Rees
  • Fotografie: Jake Polonsky
  • Muziek: Antonio Pinto
  • Montage: Chris King, Gregers Sall


ARTISTIEKE FICHE

  • Ayrton Senna
  • Alain Prost
  • Frank Williams
  • Ron Dennis

Meer info: www.universalpictures.be

Dirk Vandereyken

.
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Dag zelf racen op circuit (Zandvoort of Assen)Daar rijd je dan in je auto die met gemak 200 of meer kilometer per uur kan rijden… Autorijden in het Nederlandse verkee…
Formule 1: GP van Monaco 2012Op zondag 27 mei 2012 wordt de Grand Prix van Monaco verreden. Dit is de zeventigste editie van deze legendarische race.
Overleden coureurs: wie was onder andere Ronnie Peterson?Overleden coureurs: wie was onder andere Ronnie Peterson?Dat deelnemen aan autoraces niet zonder gevaar is, is algemeen bekend. Af en toe zijn er crashes waarbij een coureur zwa…
Ayrton Senna: overleden Formule 1-heldAyrton Senna: overleden Formule 1-heldHet weekend van 29 april 1994 tot en met 1 mei 1994 gaat bij de Formule 1-fans door het leven als één van de zwartste ra…
Max Verstappen Formule 1 2015: Uitslag, startpositie, puntenMax Verstappen Formule 1 2015: Uitslag, startpositie, puntenHet Formule 1 seizoen 2015 zal voor de Nederlandse en Belgische Formule 1 fans extra spannend zijn door de deelname van…

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: Senna"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 19-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!