InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Productieproces 'Avatar'

Productieproces 'Avatar'

'Avatar' is een succesfilm uit 2011 gefilmd uit het oog van James Cameron, bekend regisseur van talrijke films zoals 'Titanic'. 'Avatar' staat bekend als de film met de grootste box-office, maar hoe verliep het proces tot realisatie? Welke middelen waren nodig en hoe werden de kosten gedekt? En vooral, op welke problemen stuitte Cameron tijdens deze enorme realisatie?

Avatar

‘Avatar ’ begon allemaal met een droom die aan James Cameron, de regisseur, in 1995 verscheen. Hij droomde over de wezens en de Avatar-wereld. In hetzelfde jaar schreef Cameron het scenario voor de film, maar hij kwam tot de conclusie dat de technologie nog niet ver genoeg gevorderd was om zijn project te realiseren. Daarom legde hij het scenario voor tien jaar aan de kant.
In 2005 haalde hij het scenario weer boven en hij zei dat hij in staat was de technologie zodanig te manipuleren zodoende dat hij ‘Avatar’ zou kunnen realiseren.

Pre-productiefase

In 'Avatar' is deze fase een unieke situatie. James Cameron had zijn hoofdrollen al verleend aan zes acteurs en actrices in 1995 toen het scenario af was. Die moesten toen tien jaar wachten om te beginnen aan het filmen van ‘Avatar’. Cast en crew gingen maar al te graag van start aan dit baanbrekend project.

Als filmlocatie koos James Cameron voor een virtuele filmlocatie. De ruimte waarin gefilmd werd, was een immense loods. Overal, op het plafond, muren, grond ... stonden camera’s die de acteurs vanuit iedere hoek konden filmen. Omdat de Avatar-personages, virtuele personages zijn, waren speciale technieken vereist. In tegenstelling tot andere animatiefilms moesten de acteurs en actrices meer doen dan enkel hun stemmen te verlenen aan hun personage. Zij moesten sprinten, rennen, springen, vechten, duiken en zelfs een vliegplatform bevliegen. Het productieproces was een ingewikkelde fase. Eerst liet Cameron kleine metalen “vliegtuigjes” maken die de vogels voorstellen in de film zelf. Daarna werden al deze “vliegtuigjes” voorzien van sensoren die aan een computer gelinkt waren. Daarna vlogen ze rond met de “vliegtuigjes” in de immense loods en zo registreerde de computer de bewegingen voor de geanimeerde vogels in de Avatar-wereld.

Het vliegplatform dat Cameron deed maken, fungeerde als een vogel waarop de acteurs moesten vliegen. Ze was zo geprogrammeerd dat het alle bewegingen uitvoerde die de computer geregistreerd had. De acteurs waren verondersteld mee te bewegen met het toestel. Dit vergde veel training en herhaling, want de timing moest perfect zijn. Voor het vliegplatform stond een scherm waarop de acteurs konden zien welke bewegingen ze uitvoerden en hoe de omgeving eruit zag.
In de film zien we ook dat de acteurs bepaalde elementen in de omgeving bekijken. Om de acteur naar het juiste punt te laten kijken, liet Cameron iemand rondlopen met een grote stok waarop een roze bol gevestigd was. Dat was het herkenningspunt van de acteur. In de studio, terwijl ze het vlieplatform bevlogen, moesten ze deze roze bol met hun hoofd volgen.
Wat ook heel bijzonder was in de filmfase van ‘Avatar’, dat was wanneer levensechte paarden binnen gebracht werden om de geanimeerde paarden in de film tot leven te brengen. Er was veel aandacht voor de werking van de spieren van de paarden en ook zij werden volgeplakt met sensoren.

Het allerbelangrijkste voor James Cameron was de expressie op het Avatar-gezicht. Hij zag het als een uitdaging om het gezicht levensecht te laten gelijken. Hij hing kleine camera’s voor de hoofden van de acteurs om zo de kleine spieren die de emoties uitdrukken te registreren en te integreren in de film.
Na het filmen werden alle shots in scènes verwerkt die later het geheel vormden, de film ‘Avatar’. Geluid en special effects werden gemonteerd en de virtuele personages kwamen tot leven in de film. De Avatar-wereld kreeg zijn definitieve vorm, inwoners, omgeving ...

Distributiefase

Deze laatste fase in een productieproces verliep niet echt zo vlot. In juni 2005 maakte Cameron voor het eerst bekend dat hij aan twee projecten werkte. ‘Blue Angel ’,het eerste project, werd gepland voor 2007 en ‘ Project 880 ‘, gepland voor 2009. In 2006 werd bekend gemaakt dat deze twee projecten van premièrejaar zouden wisselen. Toen werd ook bekend dat Project 880 eigenlijk de film Avatar was, de lang uitgestelde film die Cameron al had willen maken. De premièredatum van Avatar werd vanaf toen meerder malen uitgesteld. In 2006 werd het uitgesteld naar 2007, later 2008 en uiteindelijk 2009. De eerste beelden van Avatar werden getoond tijdens de Cine-Expo op 23 juni 2009 in Amsterdam.
© 2012 - 2017 Dictator, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De film Avatar van James CameronDe film Avatar was in 2009 een echte kaskraker. De prent met de blauwe wezens was op heel wat vlakken vernieuwd en na Ti…
Avatar: film en gamerecensieAvatar: film en gameAvatar, een film van James Cameron voor pubers, tieners en iedereen die houdt van science-fiction. Een leuk idee voor ee…
De opmars van 3D filmsDe filmwereld is allang bekend met het fenomeen ‘3D’. Sinds een paar jaar lijkt ook het publiek de 3D films definitief t…
Regisseur Kathryn BigelowRegisseur Kathryn BigelowRegisseur Bigelow is sinds kort weer volop in de belangstelling met haar film over de mannen van de bomopruimingsdienst…
De beste en meest bekende films in 3dDe beste en meest bekende films in 3dFilms kijken in 3d wordt steeds populairder; de nieuwste film van James Cameron 'Avatar' is bijvoorbeeld een groot succe…
Bronnen en referenties
  • http://www.youtube.com/watch?v=HM9X5-Kv05M
  • http://www.youtube.com/watch?v=UrCeOH42rZY&feature=related

Reageer op het artikel "Productieproces 'Avatar'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dictator
Gepubliceerd: 26-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!