InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Blu-ray bespreking: Iron Maiden - En Vivo!
recensie

Blu-ray bespreking: Iron Maiden - En Vivo!

Blu-ray bespreking: Iron Maiden - En Vivo! 'En Vivo' toont New Wave Of British Heavy Metalband Iron Maiden in grote doen tijdens de 'The Final Frontier'-tournee. Er wordt opgetreden voor bijna 60.000 Chileense fans, terwijl deze Blu-ray bovendien een fantastische documentaire van 88 minuten bevat waarin we vooral te zien krijgen wat de logistiek achter een dergelijke wereldtournee is.

Live optreden

Wanneer sommige bands die al enkele decennia bestaan een zoveelste live-dvd op hun fans loslaten, kan je er vaak gif op nemen dat de setlist niet zo gek veel zal verschillen van de vorige. Niet zo bij Iron Maiden: de band speelt altijd wel bepaalde klassieker, maar opperhoofd Steve Harris en zijn kompanen hebben er altijd een erezaak van gemaakt om tijdens een tournee heel wat nummers van het laatste album te spelen. In het geval van de The Final Frontier-tournee konden de Maidenjongens bovendien rekenen op een aantal ijzersterke songs. Niet verwonderlijk als je weet dat de kwaliteit sinds de terugkeer van Bruce Dickinson op cd’s als het geweldige Brave New World uit 2000 en het eveneens steengoede Dance of Death uit 2003 altijd al op het appel is geweest, maar kenners weten natuurlijk dat A Matter of Life and Death uit 2006 ondanks enkele opmerkelijke songstructuren misschien iets teveel lang uitgesponnen songs zonder voldoende ‘hooks’ bevatte. The Final Frontier van 4 jaar later heeft echter meer herkenbare en meezingbare melodieën te bieden en dat laten de Britse metalheads op En Vivo! dan ook horen.

Voor 22 HD-camera’s, een vliegende Octocam en ongeveer 60.000 uitzinnige Chileense fans start Maiden met de intro van de nieuwste langspeler, waarna een zinderende versie van de titelsong wordt gebracht. Het oogt allemaal indrukwekkend, niet in het minst dankzij de alweer knappe podiumaankleding, die deze keer aan een ruimtestation doet denken. Alle bandleden verkeren ondanks hun gemiddelde leeftijd van 55 jaar (!) weer in bloedvorm – iets wat duidelijk in de erg evenwichtige geluidsmix naar voren komt – en worden vanuit alle hoeken en vaak in 'splitscreen' belicht. Dickinson is uitstekend bij stem en weet alle noten te halen, ook al moet hij blijkbaar iets meer moeite doen om de hoogste regionen te bereiken dan toen hij nog een jonge dertiger was.

Met het complexe en maatschappijkritische El Dorado krijgen we al meteen een tweede (de intro niet meegerekend) nieuw nummer te horen, waarna er een feest van herkenning volgt met het door de nucleaire ramp in Japan nog steeds relevante 2 Minutes to Midnight. Toch wordt er niet meteen lang stilgestaan bij de oude klassiekers, want daarna wordt er gekozen voor het lange The Talisman en het geweldige Dance of Death – samen met Paschendale een van onze favorieten uit het Maidenoeuvre van de 21ste eeuw en eigenlijk ook daarvoor. De afwisseling tussen oud en nieuw(er) blijft daarna nog een tijdje voortduren, met meezingers als The Trooper en The Wicker Man, het epische Blood Brothers, When the Wild Wind Blows (dat het live nog beter doet dan verwacht) en überklassiekers The Evil That Men Do en Fear of the Dark. Er wordt zoals altijd geëindigd met Iron Maiden, waarna nog een rits incontournabele nummers als toegift wordt gespeeld: The Number of the Beast (natuurlijk) en ook het nog steeds indrukwekkende Hallowed Be Thy Name. Er wordt definitief afgesloten met Running Free, maar er is daarna nog en hele documentaire om te bekijken...

Setlist disc 1

 • 1. Satellite 15
 • 2. The Final Frontier
 • 3. El Dorado
 • 4. 2 Minutes To Midnight
 • 5. The Talisman
 • 6. Coming Home
 • 7. Dance Of Death
 • 8. The Trooper
 • 9. The Wicker Man
 • 10. Blood Brothers
 • 11. When The Wild Wind Blows
 • 12. The Evil That Men Do
 • 13. Fear Of The Dark
 • 14. Iron Maiden
 • 15. The Number Of The Beast
 • 16. Hallowed Be Thy Name
 • 17. Running Free

Beoordeling film: **** (uit vijf sterren)

Beeld

De live show werd opgenomen met 22 HD-camera’s en wordt weergegeven in 1080p op 1.78:1-formaat, gecodeerd met AVC. Desondanks is het beeld hier en daar wat ‘soft’, vooral dat van de Octocams die boven het concert zweefden om vanop grote afstand beelden af te leveren de achteraf bekeken heel wat detail ontberen. De kleuren zitten daarentegen wel goed, ook al zorgen de intense spots vaak voor uitwassen wanneer ze rechtstreeks in de cameralenzen schijnen. De schaduwen zijn ook niet zo diep als zou moeten, maar alles wordt goedgemaakt door de vele hoeken waarin het hele concert wordt gepresenteerd. Vooral de close-ups zijn vaak ronduit indrukwekkend, terwijl het gewoon erg ‘cool’ is om over Nicko McBrains schouder te kunnen meekijken. Zelfs de veelvuldig gebruikte splitscreens of de soms te snelle cuts storen eigenlijk bijna nooit. Samenvattend kan je dus zeggen dat de beeldkwaliteit voor en Blu-ray wat aan de magere kant is, maar dat de 'in-beeld-brenging' uitstekend is uitgevoerd.
Beoordeling beeld: *** (uit vijf sterren)

Geluid

Wat geluid betreft, kan je kiezen tussen een simpele LPCM 2.0-mix, een Dolby Digital 5.1 mix en een DTS-HD Master Audio 5.1-mix. Alle instrumenten zijn goed van elkaar te onderscheiden en ook Dickinsons stem klinkt goed door, al mocht hij hier en daar wat meer vooraan in de mix gestaan hebben. Enig klein minpuntje is dat er ook behoorlijk wat lawaai doorklinkt in de mix, zoals geschreeuw en ‘zang’ van het publiek, maar ook handengeklap dat vaak niet bepaald de juiste maat volgt, wat soms wel storend is. Dit alles zorgt er natuurlijk wel voor dat de ‘live feel’ volledig behouden blijft en dat zal toch wel de bedoeling geweest zijn.
Beoordeling geluid: **** (uit vijf sterren)

Extra’s

Belangrijkste extra op En Vivo! is de 88 minuten durende documentaire Behind the Beast, die omwille van de lengte en het boeiende verhaal eigenlijk nauwelijks tot het bonusmateriaal kan worden gerekend. Voor een keer ligt de focus eens niet op de band, maar op de logistiek die nodig is om een live tournee te organiseren en op de crew achter het hele gebeuren. Frontman Bruce Dickinson is buiten ex-topschermer natuurlijk ook (lijnvlucht)piloot en dus is het erg leuk om hem nog eens bezig te zien in het vernieuwde ‘Ed Force One’-vliegtuig, maar ditmaal komen we vooral te weten wat voor materiaal er moet ingeladen wordt, hoeveel alles weegt, enzovoort. Als dat saai klinkt, moet je zeker zelf maar eens kijken, want alles wordt door de betrokken crewleden zo sappig vertelt dat het de magie achter de live optredens van Iron Maiden enkel vergroot.

Jammer genoeg wordt er niet lang stilgestaan bij wat misschien wel het meest markante moment is in de documentaire: op 11 maart 2011 bevond het vliegtuig van Maiden zich op zo’n 10 minuten van Tokio toen in de buurt achtereenvolgens een tsunami en een nucleaire ramp toesloeg. De band moest verderop landen en bleef verschillende dagen wachten voor uiteindelijk twee concerten te annuleren. Hoewel dit zeker allemaal getoond wordt, was er zeker plaats voor meer beelden rond deze gebeurtenissen, ook al zal nu niemand de Engelsen kunnen beschuldigen van goedkope zelfpromotie.

Buiten Behind the Beast krijgen we ook nog de geweldige (maar al lang bekende) videoclip van The Final Frontier en een korte maar leuke ‘making-of’ daarvan voorgeschoteld. Tenslotte is de intro van de live show ook nog apart te bekijken, maar dat is verwaarloosbaar.
Beoordeling extra’s: **** (uit vijf sterren)

Artistieke fiche

 • Bruce Dickinson: zang
 • Dave Murray: gitaar
 • Adrian Smith: gitaar, achtergrondzang
 • Jannic Gers: gitaar
 • Steve Harris: basgitaar, achtergrondzang
 • Nicko McBrain: drums
 • Michael Kenney: keyboards (verschijnt niet in beeld)

Technische fiche

 • Regie: Andy Matthews
 • Productie: Kevin Sherley
 • Mixer: Kevin Shirley
 • Mastering: George Marino
 • Fotografie: John McMurtrie

Meer info: www.ironmaiden.com, www.emimusic.com
© 2012 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Iron Maiden, GelreDome Arnhem, Final Frontier, 8 juni 2011Iron Maiden, GelreDome Arnhem, Final Frontier, 8 juni 2011Iron Maiden, de Britse heavy metal band geeft op 8 juni 2011 een eenmalig concert in het GelreDome in Arnhem, in het kad…
Heavy Metalbands - Iron MaidenIron Maiden rockt al ruim 30 jaar, de band werd opgericht in 1975 door de basgitarist van de band: Steve Harris. Iron Ma…
Graspop Metal Meeting - Belgisch Metal FestivalGraspop Metal Meeting - Belgisch Metal FestivalGraspop Metal Meeting is een jaarlijks 3-daags festival in de plaats Dessel in België, waar veel mensen naartoe komen en…

Reageer op het artikel "Blu-ray bespreking: Iron Maiden - En Vivo!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 04-06-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!