InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Guillermo del Toro: Filmografie

Guillermo del Toro: Filmografie

Met 'El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth)' is Guillermo del Toro echt door gebroken. Toch had hij al een aantal naar mijn bescheiden mening indrukwekkende films gemaakt.

Over del Toro

Guillermo del Toro is geboren in 1964 in het Mexicaanse Guadalajara Jalisco. Hij werd opgevoed door zijn grootmoederdie streng katholiek was. Als tiener kreeg hij belanstelling voor het filmen en begon met make-op waarvoor hij in het begin van de tachtiger jaren zijn eigen bedrijf Necropia oprichtte.

Zijn eerste film maakte hij al in 1986: Dona Herlinda and Her Son. Daarna maakte en regisserde hij diverse Mexicaanse televisie programma's, waaronder een drietal afleveringen voor de kwaliteit horror serie La Hora Marcada. Zijn doorbraak kwam met Cronos dat in Mexico en ook in Cannes in de prijzen viel. Hij kreeg zijn kans in Hollywood (Mimic), maar na problemen met de producer keerde hij Hollywood de rug toe en richtte in Mexico zijn eigen produktie bedrijf op: The Tequila Gang.

Hij maakte El Espinazo del Diablo en besloot daarna Hollywood een nieuwe kans te geven met Blade 2. Daarna maakte hij Hellboy met zijn favoriet voor de hoofdrol Ron Perlman. Het kostte hem nogal wat moeite om de studios daarvan te overtuigen (en zeven jaar).

El Laberinto del Fauno, ook op Cannes bekroond, was opnieuw een onafhankelijke produktie. Deze film was goed voor drie Oscars.

De meeste films bevatten in meerdere of minder mate een dosis horror en daar moet je wel van 'houden' om de films te kunnen waarderen. Maar de horror elementen zijn geen doel in zichzelf, ze vervullen altijd een functie in het verhaal, een ondergeschikte functie. Het doel ligt in de films altijd hoger dan de kijkers te laten schrikken of bang te maken.

Ontroering is, denk ik, de beste omschrijving van de emotie die blijft hangen, ontroering en soms verwondering.

Speelfilms

1993 - Cronos (Spaans)
Een antiquair (in Mexico) vindt in een beeldje het Cronos 'apparaat. Min of meer bij toeval ontdekt hij dat het zijn kracht vernieuwd en zelfs uit de dood doet opstaan. Een zwaar zieke man is echter ook op zoek. Hij bezit het notitieboek van de alchemist die het gemaakt heeft en heeft al zijn hoop daarop gevestigd. Maar het gebruik van het apparaat heeft een nadeel: de gebruiker heeft bloed nodig.

1997 - Mimic (Engels)
Om een epidemie te keren die door kakkerlakken wordt verspreid wordt een genetisch gemanipuleerde kever losgelaten die de kakkerlak uitroeit. Na een paar jaar blijkken de kevers zich echter ontwikkeld te hebben tot reusachtige insecten, die een bijna menselijk uiterlijk aan kunnen nemen.

2001 - El Espinazo del Diablo (Spaans)
Carlos, zoon van een republikeinse held wordt achtergelaten in een geïsoleerd liggend weeshuis. Aan de ene kant is er de goede zorg van de leiding, sympathiek ten opzichte van de Republikeinen, maar aan de andere kant is er een gewelddadige congierge en een geest van een overleden bewoner, die aan Carlos blijft verschijnen en aankondigd dat velen van hen zullen sterven. Ondertussen rukken de troepen van Franco steeds verder op.

2002 - Blade 2 (Engels)
De verschijning van een heel nieuw soort vampieren die op vampieren jaagt, dwingt vroegere vijanden Blade en de vampieren tot een samenwerking. Alleen samen kunnen ze deze plaag hopen te stoppen. Blade2 bouwt voort op de eerste film en is gebaseerd op een populaire strip.

2004 - Hellboy (Engels)
Een Amerikaanse eenheid slaagt erin te voorkomen dat Raspoetin in opdracht van Hitler een poort naar een hel opent. De kleine demon die toch doorkomt en de naam Hellboy krijgt, wordt opgevoed door professor Brown en zet zich als volwassene in om demonen en aanverwanten te bestrijden. Dan keert Raspoetin terug en zet alles op alles om - met Hellboys hulp - de poort open te zetten voor helse machten zonder weerga.

Hellboy gaat terug op een zeer populaire stripserie, wat in de film zelf verwerkt is. Del Toro heeft veel moeite gedaan om de sfeer van de stripverhalen vast te houden.

Poster van El LaberintoPoster van El Laberinto
2006 - El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth) (Spaans)
Tijdens de Spaanse revolutie laat kapitein Vidál van het Nationalistische leger zijn vrouw en stiefdochter Ofelia bij zich komen om bij de geboorte van zijn kind te kunnen zijn. Ofelia ontdekt een labyrint op het landgoed en ontmoet daar een faun die haar verteld dat ze een incarnatie is van een prinses uit een andere wereld. Maar ze moet een aantal tests doen om te bewijzen dat ze terug kan. Maar haar hardvochtige stiefvader probeert de republikeinse rebellen hardhandig uit te roeien.

Samenwerking

Del Toro heeft een lang lopende samenwerkingen met acteurs: Frederico Luppi speelt in Cronos, El Espinazo del Diablo en El Laberinto del Fauno. Ron Perlman in Cronos, Blade 2 en Hellboy. Doug Jones speelt in Mimic, Hellboy en El Laberinto del Fauno.

Verder werkt Del Toro veel samen met cinematograaf Guillermo Navarro (Cronos, El Espinazo del Diablo, Hellboy en El Laberinto del Fauno).

Wat valt er te verwachten?

Mijn verwachtingen ten aanzien van het aangekondigde Hellboy II: The Golden Army zijn - zoals bij de meeste vervolgen - een beetje tweeslachtig. Het is elke keer weer de vraag of een vervolg origineel genoeg is om naast het eerste deel te staan. Maar gezien de originaliteit die Del Toro's werk vertoont, zou dat moeten lukken.

3993 is aangekondigd als een 'ghost story' die zich afspeelt in 1990, maar met verbinding met 1939 en de Spaanse revolutie. Dit wordt opnieuw een spaans-talige film van de Tequila Gang.

Nog verder in de toekomst ligt At the Mountains of Madness, naar het boek van horror-auteur H.P.Lovecraft met naar beweerd wordt opnieuw een rol voor Ron Perlman. Ik ben buitengewoon benieuwd hoe dat gaat worden. Het lijkt me geen makkelijk boek om te verfilmen, maar het schijnt dat Det Toro zelf het screenplay heeft geschreven (zoals hij dat ook voor Cronos, Mimic, El Espinazo del Diablo, Hellboy en El Laberinto del Fauno gedaan heeft, al dan niet in samenwerking met anderen).
© 2007 - 2018 Bbuitendijk, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hellboy (Huurversie)recensieHellboy (Huurversie)Verfilmingen van comic books zijn hot tegenwoordig. Er mag geen stripverhaal meer verschijnen of ze maken er vroeg of la…
El Laberinto del Fauno (recensie)El Laberinto del Fauno (recensie)Tijdens de film volgen we Ofelia. Haar leven staat op z'n kop door een reeks veranderingen. Haar moeders gezondheid gaat…
Blade Nano QX met SAFE, beste drone onder de 100 euroBlade Nano QX met SAFE, beste drone onder de 100 euroDe zeer kleine en goedkope Nano QX RTF met de speciale technologie SAFE weegt slechts 16.5 gram en is ideaal voor beginn…
H.P. Lovecraft: de auteur van macabere verhalenH.P. Lovecraft: de auteur van macabere verhalenH.P. Lovecraft is één van de meest invloedrijke auteurs geweest op het gebied van horror. Hij leefde van 1890-1937. Gedu…
HKH Prinses Christina ofwel Marijke, 18 februari 1947Dit artikel gaat over Prinses Christina, die geboren is onder de naam Prinses Marijke maar haar naam verandert heeft. In…
Bronnen en referenties
  • IMDB: Guillermo del Toro

Reageer op het artikel "Guillermo del Toro: Filmografie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bbuitendijk
Laatste update: 25-12-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!