InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Biografie: Dakota Johnson

Biografie: Dakota Johnson

Dakota Johnson is een Amerikaans model en actrice. Ze vertolkt de rol van Anastasia Steele in de film Vijftig tinten grijs (Fifty Shades of Grey). Daarnaast heeft ze geacteerd in films als Cymbeline, Black Mass, The Social Network en Date and Switch. Dakota Johnson is de dochter van acteur Don Johnson en actrice Melanie Griffith. Tevens is ze de stiefdochter van Antonio Banderas.

Vroege jaren

Dakota Mayi Johnson werd op 4 oktober 1989 geboren in Austin, Texas. Ze heeft op de Santa Catalina School en de New Road School, die beiden in Californië liggen, gezeten.

Familie

Dakota Johnson is de derde generatie van haar familie in Hollywood. Ze is de dochter van acteur Don Johnson (1949) en actrice Melanie Griffith (1957). Griffith is op haar beurt de dochter van actrice Tippi Hedren (1930).

Toen Melanie Griffith 14 jaar was, begon ze een relatie met de destijds 22-jarige Don Johnson, die de tegenspeler van haar moeder was in de film The Harrad Experiment. Johnson had toen al twee huwelijken achter de rug. Een jaar later gingen Johnson en Griffith samenwonen. Op de 18e verjaardag van Griffith verloofde het koppel zich. Ze trouwden in 1976. Dit huwelijk hield maar zes maanden stand. Jaren later, in 1989, trouwde het koppel opnieuw. In datzelfde jaar kregen ze dochter Dakota. In 1996 verliet Melanie Griffith Don Johnson om samen te kunnen zijn met acteur Antonio Banderas.

Dakota Johnson heeft zes halfbroers- en zussen: Jesse Johnson (1982), Alexander Bauer (1985), Stella Banderas (1996), Grace Johnson (1999), Jasper Johnson (2002) en Deacon Johnson (2006).

Acteercarrière

Dakota Johnson maakte haar debuut in 1999. Samen met haar moeder Melanie Griffith en haar halfzus Stella Banderas speelde ze in de film Crazy in Alabama. De regisseur van deze film was haar stiefvader Antonio Banderas. Van haar familie mocht Dakota Johnson pas weer acteren nadat ze haar middelbare schooldiploma had gehaald. Dit is de reden waarom Johnson pas elf jaar later weer in een film te zien was: The Social Network.

Dakota Johnson is te zien in drie films die in 2015 in première zullen gaan: Fifty Shades of Grey, Black Mass en Cymbeline.

Fifty Shades of Grey
De film Fifty Shades of Grey (in het Nederlands: Vijftig tinten grijs) is gebaseerd op de gelijknamige erotische roman van E.L. James. Het boek werd na de publicatie in 2011 een internationale bestseller. Het is het eerste deel van een trilogie. De andere delen heten Vijftig tinten donkerder (Fifty Shades Darker) en Vijftig tinten vrij (Fifty Shades Freed).

Vijftig tinten grijs vertelt het verhaal van de jonge, net afgestudeerde Anastasia Steele en de rijke, charismatische zakenman Christian Grey. In de film wordt de rol van Anastasia Steele vertolkt door Dakota Johnson. Christian Grey wordt gespeeld door Jamie Dornan.

Voordat bekendgemaakt werd dat Dakota Johnson in de film zou spelen, was maandenlang de grote vraag: ‘wie gaat het personage Anastasia Steele spelen?’. Uit verscheidene polls kwamen Alexis Bledel, Lucy Hale, Emmy Rossum, Nina Dobrev, Amanda Seyfried, Mila Kunis, Lilly Collins, Emma Stone en Leighton Meester als favorieten naar voren.

Black Mass

De film Black Mass is een adaptatie van het gelijknamige boek van Dick Lehr en Gerard O'Neill. Black Mass vertelt het waargebeurde verhaal van crimineel Whitey Bulger. Bulger is aangeklaagd voor 32 misdaden, waaronder oplichting, het witwassen van geld, afpersing en wapenbezit en tevens medeplichtigheid bij 19 moorden.

In de film speelt Dakota Johnson de rol van Lindsey Cyr, de voormalige liefdespartner van Whitey Bulger. Andere bekende personen in deze film zijn Johnny Depp, Benedict Cumberbatch en Sienna Miller.

Cymbeline

De film Cymbeline is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Cymbeline is de naam van een mythische Britse koning. In de film vertolkt Dakota Johnson de rol van Imogen, de dochter van koning Cymbeline.

Modellencarrière

Toen Dakota Johnson als 12-jarig meisje samen met de kinderen van andere beroemdheden werd gefotografeerd voor Teen Vogue, kreeg ze interesse in modellenwerk. Ze heeft een contract gehad bij IMG Models en heeft model gestaan voor o.a. MANGO en Wish.

Liefdesleven

Dakota Johnson heeft lange tijd een relatie gehad met acteur Jordan Masterson. Sinds juli 2014 heeft ze een relatie met zanger Matthew Hitt.

Filmografie

 • Fifty Shades of Grey (2015) – Anastasia Steele
 • Black Mass (2015) – Lindsey Cyr
 • Cymbeline (2015) – Imogen
 • Need for Speed (2014) – Anita
 • Date and Switch (2014) – Em
 • Theo (2013) – Chloe
 • Ben and Kate (2012-2013) – Kate Fox
 • The Five-Year Engagement (2012) – Audrey
 • 21 Jump Street (2012) – Fugazy
 • Goats (2012) – Minnie
 • For Ellen (2012) – Cindy Taylor
 • Beastly (2011) – Sloan Hagen
 • The Social Network (2010) – Amelia Ritter
 • Crazy in Alabama (1999) – Sondra
© 2014 - 2017 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsDe film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsIn februari 2015 zal hij in première gaan... de spraakmakende verfilming van 'Fifty Shades of Grey', de wereldberoemde b…
Boeken vergelijkbaar met vijftig tinten grijsBoeken vergelijkbaar met vijftig tinten grijsBen jij helemaal gek op de vijftig tinten grijs trilogie van E.L. James en wil je graag boeken lezen die vergelijkbaar z…
Vijftig tinten grijsVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Imdb

Reageer op het artikel "Biografie: Dakota Johnson"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dezy
Laatste update: 05-12-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!