InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Biografie: Jamie Dornan

Biografie: Jamie Dornan

Jamie Dornan is een Noord-Iers acteur en voormalig model en muzikant. Hij vertolkt de rol van Christian Grey in de verfilming van Vijftig tinten grijs (Fifty Shades of Grey). Zijn rol als Paul Spector in de televisieserie The Fall wordt als zijn doorbraak beschouwd. Zijn eerste rol had Jamie Dornan in de historische film Marie Antoinette.

Vroege jaren

Jamie Dornan werd op 1 mei 1982 geboren. Hij is geboren en getogen in Belfast, Noord-Ierland. Zijn vader professor Jim Dornan is verloskunde-arts. Zijn moeder Lorna Dornan stierf aan kanker toen hij zestien jaar was. Jamie Dornan heeft twee oudere zussen. De Oscarwinnende actrice Greer Garson was zijn oudtante.

Jamie Dornan zat op de Methodist College in Belfast, waar hij tevens in het rugbyteam zat. Na de middelbare school ging Dornan naar de Teesside University te Middlesbrough. Hij stopte echter vroegtijdig met zijn studie en verhuisde naar Londen om acteerlessen te nemen.

Acteercarrière

Jamie Dornan begon zijn professionele acteercarrière in 2006 toen hij de rol van Axel von Fersen vertolkte in de biografisch-historische film Marie Antoinette. Hierna heeft hij o.a. een rol gehad in de films Beyond the Rave, Shadows in the Sun, Flying Home, Untitled John Wells project en de The 9th Life of Louis Drax. Tevens is Dornan sinds 2013 te zien in de televisieserie The Fall. Eerder was hij te zien in de televisieserie Once Upon A Time. Aan het eind van 2013 werd bekendgemaakt dat Jamie Dornan gecast was als het hoofdpersonage Christian Grey in de film Fifty Shades of Grey.

Fifty Shades of Grey
De film Fifty Shades of Grey (in het Nederlands: Vijftig tinten grijs) is gebaseerd op de gelijknamige erotische roman van E.L. James. Het boek werd na de publicatie in 2011 een internationale bestseller. Het is het eerste deel van een trilogie. De andere delen heten Vijftig tinten donkerder (Fifty Shades Darker) en Vijftig tinten vrij (Fifty Shades Freed).

Vijftig tinten grijs vertelt het verhaal van de jonge, net afgestudeerde Anastasia Steele en de rijke, charismatische zakenman Christian Grey. In de film wordt de rol van Anastasia Steele vertolkt door Dakota Johnson. Christian Grey wordt gespeeld door Jamie Dornan.

Maandenlang was de grote vraag: ‘wie gaat Christian Grey spelen?’. Uit verscheidende polls kwamen Ian Somerhalder, Matt Bomer, Alexander Skarsgård, Ryan Gosling, Christian Bale, Henry Cavill, Chris Hemsworth en Jessie Pavelka als favorieten naar voren. Aanvankelijk werd acteur Charlie Hunnam gekozen voor de rol Christian Grey. Hij zag echter af van deelname doordat hij het te druk had met zijn rol in de tv-serie Sons of Anarchy.

The Fall

The Fall is een Britse televisieserie die sinds 12 mei 2013 uitgezonden wordt. Jamie Dornan speelt het hoofdpersonage Paul Spector, een seriemoordenaar. Zijn tegenspeelster is actrice Gillian Anderson die de rol van detective superintendent Stella Gibson vertolkt.

Voor zijn acteerwerk in The Fall kreeg Jamie Dornan in 2014 drie prijzen: Breakthrough Award (Broadcasting Press Guild Awards), Best Lead Actor – Television (Irish Film and Television Awards) en Rising Star (Irish Film and Television Awards). Ook door de British Academy Television Award for Best Actor werd hij genomineerd voor de prijs ‘beste hoofdrolspeler’. Het was echter Sean Harris die deze prijs won.

Modellencarrière

Jamie Dornan heeft model gestaan voor o.a. Calvin Klein, Dior, Hugo Boss, Giorgio Armanie en Aquascutum. Inmiddels heeft Dornan zijn modellencarrière stopgezet.

Muziekcarrière

Jamie Dornan was de zanger van de Folk-Blues band Sons of Jim. De band heeft twee singles: Fairytale (2005) en My Burning Sun (2006). In 2008 werd de muziekgroep ontbonden.

Privéleven

Tussen 2003 en 2005 heeft Jamie Dornan een relatie gehad met actrice Keira Knightley. In april 2013 trouwde Jamie Dornan met actrice Amelia Warner. In november 2013 kregen ze een dochter.

Filmografie

 • Fifty Shades of Grey (2015) – Christian Grey
 • The 9th Life of Louis Drax (2015) - Dr. Allan Pascal
 • Untitled John Wells project (2015)
 • Flying Home (2014) – Colin
 • New Worlds (2014) – Abe Goffe
 • The Fall (2013 – heden) – Paul Spector
 • Once Upon A Time (2011 – 2013) - The Huntsman/Sheriff Graham Humbert
 • Nice to Meet You (2009) – Jongeman
 • X Returns (2009) – X
 • Shadows in the Sun (2009) – Joe
 • Beyond the Rave (2008) – Ed
 • Marie Antoinette (2006) - Axel von Fersen
© 2014 - 2017 Dezy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsDe film: 50 Shades of Grey / 50 Tinten GrijsIn februari 2015 zal hij in première gaan... de spraakmakende verfilming van 'Fifty Shades of Grey', de wereldberoemde b…
De drie knapste mannen ter wereldOm de haverklap zie je wel ter vermaak der heren een overzicht van de mooiste vrouwen ter wereld in een tijdschrift of o…
Vijftig tinten grijsrecensieVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…
De lengte van beroemde mannenDe lengte van beroemde mannenActeurs, zangers en sporters zijn vaak de droom van elke vrouw. Hoe lang zijn deze sterren eigenlijk? In dit artikel kan…
Vijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, waarom schreef E.L. James de trilogieVijftig Tinten Grijs, ofwel Fifty Shades of Grey, verovert de wereld als erotische bestseller trilogie. Waarom schreef E…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Imdb

Reageer op het artikel "Biografie: Jamie Dornan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dezy
Laatste update: 05-12-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!