InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Bill Cosby, aangeklaagd voor verkrachting en aanranding
nieuws uitgelicht

Bill Cosby, aangeklaagd voor verkrachting en aanranding

Bill Cosby, aangeklaagd voor verkrachting en aanranding 'Belachelijke beschuldigingen'' noemt Bill Cosby de aanklacht van meer dan 15 vrouwen die beweren door hem te zijn verkracht en/of seksueel misbruikt. Cosby, een goede vriend van Playboy Magnaat Hugh Hefner, wordt verweten dat hij vrouwen drogeerde en daarna misbruikte. Wat er van waar is moet in de rechtszaal worden uitgevochten. Dergelijke aanklachten tegen hem zijn echter niet nieuw. In 2005 werd hij al door vier vrouwen van verkrachting beschuldigd. De zaak kwam toen niet zo groot in de publiciteit omdat Cosby het met een schikking afdeed.
Bill Cosby, beter bekend als Dokter Huxtable uit de Cosby show, was in de beroemde tv-serie 'The Bill Cosby show,' het voorbeeld van de perfecte vader. Steevast was Dr. Huxtable een tikkeltje moralistisch, maar nooit zonder humor of begrip, koerde hij zijn gezin via veilige wateren naar een perfecte toekomst. Jarenlang was de Cosby Shows ook in Nederland een van de best bekeken comedy series op TV. De Amerikaanse acteur Bill Cosby was het toonbeeld van de vader die ieder kind zou willen hebben, nee, zou moeten hebben. Als het er in elk gezin zo toeging als in het gezin Huxtable, dan zou de wereld er heel wat beter uitzien. In de show speelde Cosby een arts, en de vader van 4 opgroeiende kinderen. Zijn vrouw (actrice:) speelde een advocaat. Arm was het gezin Cosby dus niet, maar ook niet overdreven rijk. Het ging om een evenwichtig, levendig gezin, waarin Cosby als vader de hoofdrol speelde. Hij leerde zijn kinderen de juiste beslissingen te nemen, hen om te gaan met verlangens en gevoelens, en hoe ze aardig moesten zijn voor anderen. Ook wist hij ze op een grappige en liefdevolle manier te stimuleren tot het maken van schoolwerk en hij hielp hen bij het oplossen van grote en kleine problemen in het dagelijks leven. De ideale vader, de ideale echtgenoot, een moraalridder met enorm veel humor. Menig opvoeder zal er toentertijd iets van opgestoken hebben. De serie was positief en grappig tegelijk. Het imago van Bill Cosby was dan ook overwegend positief. Als je iemand kon vertrouwen dan was het Bill Cosby wel. Dat 'schijn' in het leven maar al te vaak 'bedriegt' staat in het leven vast, maar of dat bij Cosby ook het geval is, zal de rechter moeten bepalen.

Welke vrouwen hebben Bill Cosby beschuldigd?

Een hele reeks vrouwen hebben Bill Cosby beschuldigd van aanranding en verkrachting. Eind november 2015 hebben in totaal 15 vrouwen een aanklacht tegen Bill Cosby lopen.
 1. Andrea Constand beweert in 2002 al dat Cosby haar seksueel misbruikt heeft. Cosby was in de tijd dat hij haar misbruikt zou hebben, haar mentor geweest omdat hij lid was van de Temple University voor basketbal en atletiek. Cosby had haar tijdens een 'werkbespreking' pillen gegeven, omdat ze erg nerveus was geweest voor het gesprek. Na enige tijd voelde zich sloom worden, en Cosby begon haar te ontkleden en te betasten. De advocaat van Cosby noemt haar beschuldiging 'belachelijk.' Maar daarmee is het niet voorbij. IN 2005 komt er een rechtszaak tegen Cosby en dan verklaart de advocaat dat Cosby het meisje toentertijd anderhalve tablet Bendryl gegeven zou hebben. HIj had beweert dat het onschuldige kalmerende kruidenmengsels waren geweest, wellicht te vergelijken met Valiraan. Benadryl is echter veel sterker dan een kruidenmengseltje. In 2006 treft Cosby een (financiële) schikking met Constand.
 2. Tamara Green is een advocaat uit Californië. Zij treedt in Today's met een soortgelijk verhaal naar buiten. Ze vertelt dat ze in de jaren '70 door Bill Cosby verkracht is, toen ze nog niet getrouwd was. Haar meisjes naam was Tamara Lucier. Hij had haar eerst gedrogeerd. Ze had koorts gehad en Cosby had haar wat pillen gegeven om de koorts te bestrijden. Na het innemen van de pillen werd ze slaperig. Cosby bracht haar naar haar eigen appartement. Omdat ze hem vertrouwde was het normaal dat hij haar naar binnen bracht omdat ze zich ziek voelde. Maar eenmaal in het appartement begon hij zich aan haar op te dringen. Hij begon haar tegen haar wil in te zoenen en te ontkleden. Na afloop legde hij $200 op de tafel, en verdween. De aantijgingen worden door Cosby's advocaat ontkent. Hij zegt dat Cosby de vrouw niet kent en dat hij haar ook nooit ontmoet heeft.
 3. Beth Ferrier, die een relatie had gehad met Cosby, beweert in juni 2005 dat Bill Cosby haar een keer drogeerde via koffie. Ze was wakker geworden in een auto. Haar kleren waren uitgetrokken en ze was gedeeltelijk naakt. Ze had gezegd: 'Oh mijn God. Waar ben ik?' Ze was zo van streek dat ze de relatie met Cosby verbrak.
 4. Barbara Bowman vertelde in 2006 hoe Cosby haar in het jaar 1989 ineens op een bed had gegooid en haar keel probeerde dicht te drukken met zijn arm. Hij probeerde met zijn andere hand zijn broekriem los te maken en trok vervolgens ook met geweld haar kleren uit. Ze schreeuwde en huilde, en smeekte hem om te stoppen. Ook zij durfde met haar ervaring toen ze nog jong was niet in de publiciteit te treden. Cosby was een man met een braaf en betrouwbaar imago, ze dacht: Wie gaat mij geloven?
 5. Joan Tarshis, laat in 2014 ook van zich horen. Zij beweert dat Cosby haar in 1969 tweemaal gedrogeerd heeft en aangerand. Ze was toen nog een jong meisje.
 6. Linda Joy Traitz, was een serveerster bij Cosby's Café Figaro. Op Facebook maakt ze bekend dat zij zelf ook een bizarre ervaring met Bill Cosby heeft gehad. Het incident zou hebben plaatsgevonden aan het begin van de jaren '70. De acteur bracht haar op een nacht na het werk naar huis. Ineens reed hij naar het strand en parkeerde daar zijn auto. Hij had een koffertje vol drugs bij zich. Hij bood haar pillen aan om zich lekker te gaan voelen. Ze weigerde de pillen. Daarna werd hij kwaad en begon zich seksueel aan haar op te dringen en zei: 'Ik accepteer geen nee als antwoord.' Het meisje ging door het lint en eiste van Cosby dat hij haar thuis zou brengen.
 7. Janice Dickinson vertelt op 18 november 2014 huilend in het programma Entertainment Tonight hoe Bill Cosby haar in 1982 verkrachtte. Ze was toen nog jong en een bekend supermodel. Cosby had haar uitgenodigd om over een acteurstrol in de serie The Cosby Show te komen praten. Net als alle andere vrouwen vertrouwde ze Cosby volkomen. Ze had pijn in haar buik gehad wegens menstruatieklachten en Cosby had haar (naar zijn bewering) pijnstillers gegeven en een glaasje wijn. Na het innemen van de pil begon ze snel het bewustzijn te verliezen. Het laatste wat ze zich herinnerde is Bill Cosby, die in een soort lappendeken naar haar toeliep, en de deken van zijn lichaam liet vallen. Hij was naakt. De volgende ochtend werd ze wakker met zeer veel pijn. Ze was naakt en er zat sperma tussen haar benen. Dickinson vertelt dat schaamte haar al die jaren heeft doen zwijgen, omdat ze nog een jong meisje was toen het gebeurde. Ook zij dacht dat niemand haar toentertijd zou geloven. Nu steeds meer vrouwen (die nog meisjes waren toen de aanrandingen en verkrachtingen plaatsvonden) hun verhaal doen, is Janice niet bang meer om niet geloofd te worden.
 8. Carla Ferrigno (de vrouw van Lu Ferrigno, beter bekend als The Hulk) beweert dat Cosby haar in 1967 op een feestje had aangevallen. Hij had haar betast en haar tegen haar zin in gezoend. Ze was nog een tiener toen dit gebeurde. Cosby moet zelf ook nog jong geweest zijn.
 9. Louisa Moritz (Love, American Style actrice) maakt bekend op TMZ dat Cosby haar in 1971 tot orale seks had gedwongen in een Tonight Show groen-kamer, nota bene.
 10. Theresa Serignese (verpleegkundige) beweert dat Cosby haar in 1976 gedrogeerd heeft en verkracht.
 11. Kristina Ruehli beweert dat Cosby in 1965 iets in haar bourbon gedaan moet hebben en haar dwong hem oraal te bevredigen.
 12. Renita Chaney Hill, een actrice bekend van Picture Pages, verklaart dat Bill Cosby haar als tiener verschillende keren seksueel misbruikt heeft.
 13. Angela Leslie, een fotomodel, komt ook in november 2014 naar buiten met haar ervaring met Cosby. Ze vertelt dat de beroemde acteur haar uitnodigde in zijn Las Vegas hotelkamer in 1992. Hij kleedde zich daar uit en dwong haar tot het verrichten van seksuele handelingen.
 14. Victoria Valentino, een Playmate, vertelt in november 2014 dat Cosby haar en een vriendin in 1970 al, haar gedrogeerd heeft via een drankje. Wat er verder gebeurde beschrijft ze als een nachtmerrie.
 15. Jewel Allison ( een model) beschuldigt Cosby eveneens van aanranding. Aan het eind van de jaren '80 werd ze uitgenodigd voor het avondeten bij Cosby thuis. Ze zag hem als de beroemde leuke acteur, die haar misschien aan werk kon helpen. Eenmaal bij hem thuis gaf hij haar een glas wijn, waarna ze bemerkte dat ze onder invloed van iets kwam. Ze werd niet lekker. In de spiegel zag ze haar ogen wegdraaien. Even later kwam Cosby, dwong haar tot seksuele handelingen. Ze benadrukt: De figuur dokter Huxtable bestaat niet, Bill Cosby is wei hij is, een zeer zieke psychopaat.
 16. Judy Huth beschuldigt Cosby op 2 december 2014. Ze vertelt dat zij Cosy ontmoette op een filmset in 1974. Ze was 15 jaar. Cosby nodigde haar een week later uit voor een feestje in de Playboy Mansion. Hij legde uit dat ze over haar leeftijd moest liegen. Eenmaal op de Mansion zonderde hij haar af en dwong haar tot seksuele handelingen.
 17. Helen Hayes beweert in december 2014 dat Cosby haar in 1973 gestalkt heeft "als een roofdier." Hij betastte haar tegen haar zin.
 18. Chelan (een vrouw die verder niet in de publiciteit wil treden en haar echte naam werd niet officieel bekendgemaakt) verklaarde dat Bill Cosby haar in 1986 in een hotelkamer heeft aangerand.
 19. Joan Tarshis verklaarde in november 2014 op een website dat Cosby haar vroeger misbruikt heeft.

De aanklachten tegen Cosby

De aanklachten tegen Bill Cosby variëren van aanranding tot verkrachting. In vrijwel alle gevallen is er sprake van de bewering dat Bill Cosby zijn slachtoffers eerst bedwelmde, daarna misbruikte. Veel vrouwen maakten een deel van de aanranding of verkrachting wel bewust mee maar hadden moeite zich te verzetten. Cosby had de gewoonte om fotomodellen of jonge actrices of andere jonge meisjes uit te nodigen voor zogenaamde sollicitatiegesprekken, waardoor hij gemakkelijk van de situatie gebruik kon maken. Wegens zijn betrouwbare imago en zijn enorme bekendheid, durfden de meeste meisjes geen aangifte te doen. Het was zijn woord tegen hun woord, en bovendien was hij machtig, had invloedrijke vrienden zoals Hugh Hefner, en hij was geliefd en rijk. Nu de bal eenmaal aan het rollen is, komen steeds meer vrouwen, die in de jaren '60, '70 en '80 jonge meisjes waren, met hun verhaal naar buiten.

Is het waar?

Beroemdheden lopen altijd een bepaald risico om valselijk beschuldigd te worden. Bill Cosby ontkent de meeste aantijgingen, maar niet alle. Volgens Huzlers.com heeft Cosby zich tegenover een reporter, die vroeg of de beschuldigingen aan zijn adres waar waren, als volgt uitgelaten:

Weet je wat? Het is waar. Ik heb die 17 vrouwen allemaal misbruikt. Maar wat dan nog? Toen ik zei dat ik pudding wilde, bedoelde ik 'putting'. Mijn penis 'putting' in je weet wel...

Veroordeling

Hoewel zoveel vrouwen met hun verhaal naar buiten zijn getreden, hebben ze daar verder weinig baat bij. De meeste zaken zijn verjaard. De enige die een rechtszaak tegen Bill Cosbey kan beginnen is Andrea Constand. Haar zaak is nog niet verjaard omdat het voorval zich zou hebben afgespeeld in 2002. Haar aanklacht is nog niet verjaard. Sinds Janice Dickinson naar buiten is getreden met haar verhaal, zijn steeds meer mensen geneigd te geloven dat de aantijgingen tegen Bill Cosby gewoon waar zijn. Dit zal echter door een jury en een rechter bepaald moeten worden.

De gevolgen voor Bill Cosby

Cosby is in 2014 inmiddels 77 jaar. Een oude man, maar hij trad nog op en was nog steeds actief als acteur en als stand-up-comedian. Ook al kunnen de meeste vrouwen geen rechtszaak meer tegen Cosby beginnen, Cosby wordt sowieso gestraft aangezien hij zijn suikerzoete imago voor altijd verloren heeft. Shows van Cosby werden geannuleerd, niemand wil nog met hem samenwerken en hij wordt bedreigd door onbekenden. Omdat deze zaken moeilijk liggen, en er in theorie ook sprake kan zijn van laster, kan Cosby nog terugslaan door juist de vrouwen aan te klagen. Na zoveel jaren hebben de vrouwen namelijk onvoldoende bewijs. Of een deel van de vrouwen na de gebeurtenissen ooit behandeld is een ziekenhuis of door een huisarts, of dat zij eerder ergens hun verhaal gedaan hebben, is niet bekendgemaakt. Bill Cosby zal in elk geval waarschijnlijk nooit meer beschouwd worden als de ideale man en vader en aan zijn succesvolle carrière lijkt in 2014 wel een einde te zijn gekomen.
© 2014 - 2019 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dermatosis papulosa nigra: symptomen, oorzaak en behandelingDermatosis papulosa nigra: symptomen, oorzaak en behandelingDermatosis papulosa nigra is een huidaandoening die meestal wordt gekenmerkt door meerdere, kleine, hypergepigmenteerde,…
Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Ongewenst seksueel gewelddadig contact veroorzaakt onder de slachtoffers - meestal jonge meisjes en vrouwen - lichamelij…
recensieFilmrecensie: BordertownBordertown is een drama, gebaseerd op waargebeurde feiten, over de vrouwenmoorden in Juárez, Mexico, met Jennifer Lopez,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • http://www.nu.nl/weekend/3938377/verhalen-vermeende-slachtoffers-bill-cosby-kunnen-zaak-juist-verzwakken.html
 • http://www.vulture.com/2014/09/timeline-of-the-abuse-charges-against-cosby.html
 • http://huzlers.com/breaking-bill-cosby-finally-admits-molested-17-women-read/

Reageer op het artikel "Bill Cosby, aangeklaagd voor verkrachting en aanranding"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kisses
Laatste update: 26-10-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!