InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Arnold Schwarzenegger: Filmcarriere

Arnold Schwarzenegger: Filmcarriere

Arnold Schwarzenegger is voornamelijk bekend vanwege zijn grote filmcarrière, hij heeft zich van onderaan de maatschappelijke ladder door middel van films opgewerkt tot een grote culturele en maatschappelijke status. Hoe verliep zijn carrière en in wat voor films speelde Arnold zoal?

Van bodybuilder naar acteur

In 1970 besloot Arnold dat het tijd was om de stap van bodybuilder naar acteur te gaan maken, in navolging van veel van zijn idolen. Zijn eerste rol als Hercules in de film Hercules goes to New York was geen grote kaskraker en vanwege zijn lange achternaam kwam hij in de aftiteling met als naam "Arnold Strong". Nota bene, alle zinnen die Arnold moest zeggen in de film zijn later opnieuw opgenomen door een andere acteur, omdat Arnold door zijn zware Oostenrijkse accent onverstaanbaar was.

Doorbraak

Arnold begon pas echt door te breken met zijn rol in de film Stay Hungry, uit 1976. Voor deze rol werd Arnold onderscheiden met een Golden Globe voor beste nieuwe mannelijke rol. Arnold heeft ooit gezegd over het begin van zijn filmcarrière: "Het was voor mij erg moeilijk in het begin, mijn managers zeiden dat mijn lichaam te raar was, dat ik een grappig accent had en dat mijn achternaam te lang was. Alles wat ik was, moest veranderd worden."

Schwarzenegger kreeg een betere naam en bekendheid door de film Pumping Iron, uit 1977. Deze bodybuildfilm was een documentaire over Arnold en twee van zijn tegenstanders in de strijd om de titel Mr. Olympia. Veel aspecten van deze wedstrijd waren in het voordeel van Schwarzenegger gedramatiseerd. Dit vestigde zijn naam, waardoor hij langzaamaan een bekendheid werd.

Arnold zijn grote doorbraak was in 1982, toen hij de rol van Conan speelde in Conan the Barbarian, de film was een kaskraker en Arnold was nu wereldwijd bekend.

In 1984 kwam er een vervolg op Conan the Barbarian ; Conan the Destroyer, maar deze film was een teleurstelling qua verkoopcijfers. In datzelfde jaar kwam de film uit waar Arnold het meest bekend om staat: de invloedrijke science-fictionfilm The Terminator.

Hollywood-ster

Nu Arnold eenmaal een gevestigde Hollywood-ster was geworden, maakte hij een reeks van succesvolle actiefilms, waaronder Commando (1985), Raw Deal (1986), The Running Man (1987), Predator (1987) en Red Heat (1988).
De film Twins uit 1988 was een stap in een andere richting, Arnold ging voortaan naast keiharde actiefilms ook spelen in wat luchtigere komedies. In 1990 speelde Arnold in de actiefilm Total Recall, gebaseerd op een science-fictionverhaal van Phillip K. Dick en in de komedie Kindergarten Cop.

Regisseur

In 1990 pakte Arnold ook de rol van regisseur op en hij maakte een aflevering in de serie Tales of the Crypt en in 1992 met de televisiefilm Christmas in Conneticut. Dit waren echter zijn enige films en hij heeft sindsdien geen enkele films meer geregisseerd.

Commerciële hoogtepunt

Het commerciële hoogtepunt in de carrière van Arnold was in 1991 met de film Terminator 2: Judgement Day, deze film overtrof zelfs het origineel qua inkomsten en bevatte vele inmiddels welbekende oneliners als "Hasta la vista, baby" en "I'll be back".

Ondanks dat Arnold in 1993 werd onderscheiden met de titel "International Star of the Decade", waren zijn films Last Action Hero en True Lies tamelijke flops en de naam van Schwarzenegger als gegarandeerde kaskraker liep hierdoor veel schade op. Hij speelde hierna nog in een aantal films, sommige waren een succes (Junior uit 1994), sommige waren flops (Batman & Robin uit 1997). Nadat hij een rugblessure opliep tijdens de opnames van Batman & Robin nam hij een paar jaar pauze met films maken.

Terugkeer Filmindustrie

Met de film End of Days keerde hij in 1999 terug in de filmindustrie en hij speelde later nog in 2000 in de film The 6th Day en in 2002 in de film Collateral Damage. In 2003 keerde hij terug als de Terminator in Terminator 3: Rise of the Machines, deze film was een gigantische kaskraker en Arnold verdiende er 150.000.000 euro mee. In 2002 werd Arnold geëerd door middel van een 25 meter hoog standbeeld van de Terminator in het Forum Stadtpark te Ganz. Hij heeft nog een paar minieme bijrolletjes gespeeld, maar geen waren van groot belang. Na deze films besloot hij dat het tijd was om zijn filmcarrière te beëindigen om zich te gaan richten op een politieke carrière in Amerika.

Arnold heeft zich van 'buitenlander met raar accent' opgewerkt tot hoofdrolspeler in gigantische kaskrakers. Hij begon met de stereotype sterke-mannen-rolletjes in actiefilms, maar stapte ook al snel over naar luchtige komedies met veel zelfspot. Dit typeert goed wat voor persoonlijkheid Arnold Schwarzenegger is, iemand die grote variatie aan ervaringen wil opdoen en iemand die zichzelf niet al te serieus neemt. Iemand die als hij een doel heeft er keihard achterna gaat. Dit is ook terug te zien in zijn leven, van bodybuilder naar acteur naar gouverneur.
© 2008 - 2017 Njlvs, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Arnold Schwarzenegger: JeugdArnold Schwarzenegger, een bodybuilder van 'formaat', een wereldberoemde filmster en nu gouverneur van Californië. Maar…
Arnold Schwarzenegger: Het Gouverneurschap17 november 2003 werd de Oostenrijker en Republikein Arnold Schwarzenegger door middel van een speciale 'recall election…
recensieFilmrecensie: Terminator SalvationTerminator Salvation gaat verder waar Terminator 2 eindigde en velt daarmee dan ook meteen zijn eigen oordeel over Termi…
Filmrecensie: The ExpendablesrecensieFilmrecensie: The ExpendablesEen gewelddadige samenscholing van nieuwe en oude actiehelden. Sylvester Stallone heeft een blik opengetrokken en al mis…
Hummer, auto uit AmerikaHummer, auto uit AmerikaDe Hummer is een automerk dat nog niet zolang op de particuliere markt verkrijgbaar is. Eigenlijk is de wagen in sommige…

Reageer op het artikel "Arnold Schwarzenegger: Filmcarriere"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Njlvs
Gepubliceerd: 18-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Schrijf mee!