InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Oscars 2017 live op tv - alle nominaties en winnaars

Oscars 2017 live op tv - alle nominaties en winnaars

Oscars 2017 live op tv - alle nominaties en winnaars Op zondag 26 februari 2017 worden de Academy Awards (Oscars) uitgereikt. Dit evenement vindt plaats in het Dolby Theatre te Hollywood (Los Angeles). Het is de 89e editie van de Academy Awards. De presentator van de ceremonie is Jimmy Kimmel. De uitreiking van de Academy Awards 2017 wordt in Nederland live op tv uitgezonden door de zender NET5 en in de Verenigde Staten door de zender ABC. De show is ook op het internet te volgen via een livestream. De nominaties voor de Oscars van 2017 zijn bekendgemaakt op dinsdag 24 januari.

Geschiedenis: The Academy Awards

De Academy Awards bestaan sinds 1929. Deze filmprijzen zijn een initiatief van de AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Dat is een vereniging van personen die in de filmindustrie actief zijn, zoals regisseurs, acteurs, cameramensen en producers. Deze organisatie heeft anno 2017 ruim 6000 leden. Die leden kiezen jaarlijks wie de Academy Awards winnen.

In 1929 was de eerste uitreiking van de Academy Awards nog een kleinschalige gebeurtenis, die plaatsvond tijdens een brunch. In latere jaren is de ceremonie van de Academy Awards echter uitgegroeid tot één van de grootste mondiale media-evenementen. De officiële en oorspronkelijke naam van de awards is de 'Academy Awards', maar de meeste mensen noemen deze filmprijzen de 'Oscars'. Dit is een bijnaam die deze awards ooit binnen de organisatie AMPAS hebben gekregen. Er bestaan verscheidene verhalen over de mogelijke oorsprong van die bijnaam. Het bekendste verhaal is dat de medewerkster Margaret Herrick deze bijnaam bedacht, omdat ze vond dat de beeldjes erg op haar oom Oscar leken.

Erelijst: de grote winnaars van de Oscars

De succesvolste persoon uit de historie van de Academy Awards is Walt Disney. Hij won een recordaantal van 26 Oscars, waarvan 22 gewone Oscars en 4 ere-Oscars. De succesvolste films waren 'Ben Hur' (1959), 'Titanic' (1997) en 'The Lord of the Rings: Return of the King' (2004). Deze drie films slaagden erin om in één jaar elf Oscars te winnen.

Oscars 2014

Bij de uitreiking Academy Awards 2014 ging de strijd om deze awards vooral tussen de films 'American Hustle' en 'Gravity', die beide tien nominaties ontvingen, en de film '12 Years A Slave', die negen nominaties ontving. De grote winnaar van deze Oscar-uitreiking was uiteindelijk Gravity, dat zeven Oscars won. De belangrijkste Oscar, die voor de beste film van het jaar, ging echter naar '12 years a Slave'.

Oscars 2015

De film 'Birdman' was de grootste winnaar bij de uitreiking van de Academy Awards 2015. Deze film van Alejandro González Iñárritu won in totaal vier Oscars, waaronder de prijzen voor de beste film en de beste regisseur. Birdman is een tragikomische film over een voormalige superheldenfilmster, die probeert om te slagen als 'serieuze toneelacteur' op Broadway. De hoofdrol werd gespeeld door Michael Keaton, die zelf een voormalige superheldenfilmster is. Rond 1990 was hij zeer succesvol als Batman.

Oscars 2016

De twee grote kanshebbers voor de Academy Awards 2016 waren de films 'The Revenant' en 'Mad Max: Fury Road'. Vooraf kreeg 'The Revenant' de meeste nominaties, namelijk 12. Uiteindelijk won deze film drie Oscars, daaronder was de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol, die gewonnen werd door Leonardo DiCaprio. 'Mad Max: Fury Road' kreeg vooraf tien nominaties, maar deze film slaagde er wel in om de meeste Oscars te winnen, namelijk zes. De belangrijkste Oscar, de Academy Award voor de beste film van het jaar, ging niet naar één van de twee hierboven genoemde films, maar ging naar de film 'Spotlight'.

Academy Honorary Awards 2017 (ere-Oscars)

Behalve de 'gewone' Oscars worden er jaarlijks ook een aantal ere-awards uitgedeeld aan personen met een grote staat van dienst binnen de filmwereld. Deze Oscars krijgen zij niet voor één specifieke film, maar voor hun gehele oeuvre. Al op 12 november 2016 werd bekendgemaakt wie deze awards krijgen. Dat zijn de acteur en regisseur Jackie Chan, de casting director Lynn Stalmaster, de film editor Anne V. Coates en de filmmaker Frederick Wiseman.

Locatie ceremonie Oscars 2017

De Oscarceremonie 2017 vindt plaats in het Dolby Theatre aan de Hollywood Boulevard. Dit is sinds 2002 de vaste locatie voor deze ceremonie. Het theater droeg in de periode 2001-2012 de naam Kodak Theatre. Daarna werd Dolby de hoofdsponsor van dit gebouw, vandaar dat het sindsdien het Dolby Theatre heet.

Presentator Oscars 2017: Jimmy Kimmel

De 'host of the night' bij de Academy Awards 2017 is de Amerikaanse komiek en tv-presentator James Christian 'Jimmy' Kimmel. Hij werd op 13 november 1967 geboren in Brooklyn (New York). Kimmel heeft deels Duitse en deels Italiaanse roots. Hij verhuisde als negenjarige met z'n familie naar Las Vegas (Nevada) en bracht daar de rest van z'n jeugd door. Eind jaren negentig brak Jimmy Kimmel als komiek door bij het grote publiek, door zijn rol in het programma Win Ben Stein's Money op de zender Comedy Central. Sinds 2003 heeft Kimmel op de zender ABC zijn eigen succesvolle late night talkshow: Jimmy Kimmel Live.

Jimmy Kimmel Live?

Hoewel de naam van het programma Jimmy Kimmel Live doet vermoeden dat het live wordt uitgezonden, is dat sinds 2004 niet meer het geval. In dat jaar werd namelijk besloten door ABC om de show voortaan met enige vertraging uit te zenden, zodat de zender de kans had om scheldpartijen van Kimmel in zijn talkshow te kunnen censureren (bleepen). Kimmel is in Amerika regelmatig de presentator van grote tv-evenementen. Zo was hij in 2012 de presentator van het White House Correspondents' Dinner en hij was later dat jaar ook de presentator van de Emmy Awards.

Oscars 2017 live op tv

Tot en met de Oscars van 2015 was de awardshow in Nederland live te zien op de zender Film1 (en op de voorganger van die zender: Filmnet), maar in 2016 kwam er een einde aan die traditie. Daarna heeft NET5 zich opgeworpen als de Nederlandse Oscars-zender. De maand februari 2017 is bij hen de 'Oscarmaand'. Tijdens deze maand zendt deze zender veel films uit die in het verleden Oscars hebben gewonnen. Het hoogtepunt van die maand op NET5 is de live-uitzending van de Oscars 2017.

Oscars 2017 op NET5

De awardshow is in Nederland live op de zender NET5 te zien in de nacht van zondag 26 februari op maandag 27 februari. De uitzending begint om 2u30 en duurt tot 6u00 uur. NET5 zendt overigens niet de 'Red Carpet Show' live op tv uit, wat de traditionele, uitgebreide voorbeschouwing is op dit evenement. In het verleden zond Film1 ook altijd die 'Red Carpet Show' uit, die al om 23u00 's avonds begint en waarbij de filmsterren op de rode loper worden geïnterviewd voorafgaand aan de uitreiking van de Oscars. In de Verenigde Staten worden de Oscars live op tv uitgezonden door de zender ABC. Bij NET5 zijn ook samenvattingen van de uitreiking van The Oscars 2017 te zien op maandag 27 februari om 17u00 en om 23u15.

Livestream Oscars 2017

De Oscars 2017 zijn ook live op het internet te volgen, onder meer via een livestream op het YouTube-kanaal van de Academy. Ook is de ceremonie live te volgen via een stream op de Nederlandse website Superguide. Daarnaast zal er ook een livestream beschikbaar zijn via de app van Superguide. De website Superguide zal in de weken rondom de Oscars 2017 veel aandacht besteden aan dit evenement, met nieuwsupdates, filmpjes, enzovoort. Ook zullen via Superguide de beelden van de 'Thank you cam' te zien zijn, waarop de winnaars van de Oscars een extra dankwoord zullen uitspreken.

Oscars 2017: nominaties, favorieten en winnaars

Op dinsdag 24 januari werd bekendgemaakt wie in 2017 genomineerd zijn voor de Oscars. Dit werd live op het internet gedaan via onder meer een livestream op de officiële website van de Academy. Hieronder vindt u een overzicht van alle nominaties. In dit schema wordt onder elke categorie gemeld wie de Oscar heeft gewonnen. Onder de genomineerden voor de 'beste animatiefilm' is The Red Turtle van de Nederlander Michael Dudok de Wit. De winst in deze categorie ging echter naar Zootopia. De film La La Land was de grote winnaar van de Oscars 2017. Deze film was 14 keer genomineerd en won 6 Oscars. Moonlight was de op één na succesvolste film: zij wonnen drie Oscars, waaronder de belangrijkste award, namelijk de Oscar voor 'beste film'. Daarbij werd overigens nog een gênante vergissing gemaakt: in eerste instantie werd die award uitgereikt aan La La Land, doch vervolgens kwam men erachter dat er een fout was gemaakt en dat Moonlight die categorie had gewonnen.

Beste film:

 • Arrival
 • La La Land
 • Lion
 • Manchester by the Sea
 • Moonlight
 • Fences
 • Hacksaw Ridge
 • Hell or High Water
 • Hidden Figures
Winnaar: Moonlight

Beste regisseur:

 • Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea
 • Barry Jenkins – Moonlight
 • Denis Villeneuve – Arrival
 • Mel Gibson – Hacksaw Ridge
 • Damien Chazelle – La La Land
Winnaar: Damien Chazelle – La La Land

Beste Actrice:

 • Isabelle Huppert – Elle
 • Emma Stone – La La Land
 • Ruth Negga – Loving
 • Natalie Portman – Jackie
 • Meryl Streep – Florence Foster Jenkins
Winnaar: Emma Stone – La La Land

Beste Acteur:

 • Casey Affleck – Manchester by the Sea
 • Andrew Garfield – Hacksaw Ridge
 • Ryan Gosling – La La Land
 • Viggo Mortensen – Captain Fantastic
 • Denzel Washington – Fences
Winnaar: Casey Affleck – Manchester by the Sea

Beste vrouwelijke bijrol:

 • Viola Davis – Fences
 • Naomie Harris – Moonlight
 • Nicole Kidman – Lion
 • Octavia Spencer – Hidden Figures
 • Michelle Williams – Manchester by the Sea
Winnaar: Viola Davis – Fences

Beste mannelijke bijrol:

 • Mahershala Ali – Moonlight
 • Jeff Bridges – Hell or High Water
 • Lucas Hedges – Manchester by the Sea
 • Michael Shannon – Nocturnal Animals
 • Dev Patel – Lion
Winnaar: Mahershala Ali – Moonlight

Beste originele scenario:
 • Taylor Sheridan – Hell or High Water
 • Damien Chazelle – La La Land
 • Yorgos Lanthimos & Efthimis Fillippou – The Lobster
 • Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea
 • Mike Mills – 20th Century Women
Winnaar: Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea

Beste 'Adapted' scenario:

 • Eric Heisserer – Arrival
 • August Wilson – Fences
 • Allison Schroeder & Theodore Melfi – Hidden Figures
 • Luke Davis – Lion
 • Barry Jenkins – Moonlight
Winnaar: Barry Jenkins – Moonlight

Beste Animated Feature Film:

 • My Life as a Zucchini - Claude Barras en Max Karli
 • The Red Turtle - Michael Dudok de Wit en Toshio Suzuki
 • Kubo and the Two Strings - Travis Knight en Arianne Sutner
 • Moana - John Musker, Osnat Shurer en Ron Clements
 • Zootopia - Byron Howard, Rich Moore en Clark Spencer
Winnaar: Zootopia

Beste buitenlandse film:

 • Land of Mine
 • A Man Called Ove
 • The Salesman
 • Tanna
 • Toni Erdmann
Winnaar: The Salesman

Beste lange documentaire:

 • OJ: Made in America
 • Fire at Sea
 • 13th
 • I Am Not Your Negro
 • Life, Animated
Winnaar: OJ: Made in America

Beste korte documentaire:

 • Extremist
 • 4.1 Miles
 • Joe’s Violin
 • Watani My Homeland
 • The White Helmets
Winnaar: The White Helmets

Best Live Action korte film:

 • Ennemis Interieurs
 • Silent Nights
 • La Femme et le TGV
 • Sing
 • Timecode
Winnaar: Sing

Beste Original Score:

 • Jackie – Mica Levi
 • La La Land – Justin Hurwitz
 • Lion – Dustin O'Halloran en Hauschka
 • Moonlight – Nicholas Britell
 • Passengers – Thomas Newman
Winnaar: La La Land

Beste korte animatiefilm:

 • Pearl
 • Piper
 • Blind Vaysha
 • Borrowed Time
 • Pear Cider and Cigarettes
Winnaar: Piper

Beste song:

 • "Audition (The Fools Who Dream)" - La La Land
 • "City Of Stars" - La La Land
 • "Can't Stop The Feeling" - Trolls
 • "The Empty Chair" - Jim: The James Foley Story
 • "How Far I'll Go" - Moana
Winnaar: "City Of Stars" - La La Land

Beste Sound Editing:

 • Arrival
 • Deepwater Horizon
 • La La Land
 • Sully
 • Hacksaw Ridge
Winnaar: Arrival

Beste Sound Mixing:

 • Arrival
 • La La Land
 • Hacksaw Ridge
 • 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
 • Rogue One: A Star Wars Story
Winnaar: Hacksaw Ridge

Beste cinematography:

 • Arrival – Bradford Young
 • Moonlight – James Laxton
 • Silence - Rodrigo Prieto
 • Lion - Greig Fraser
 • La La Land – Linus Sandgren
Winnaar: La La Land

Beste Production Design:

 • Arrival
 • La La Land
 • Passengers
 • Fantastic Beasts and Where to Find Them
 • Hail Caesar!
Winnaar: La La Land

Best Film Editing:

 • Arrival
 • Hacksaw Ridge
 • Hell or High Water
 • La La Land
 • Moonlight
Winnaar: Hacksaw Ridge

Beste visuele effecten:

 • Kubo and the Two Strings
 • Rogue One: A Star Wars Story
 • Deepwater Horizon
 • Doctor Strange
 • The Jungle Book
Winnaar: The Jungle Book

Beste make-up en hairstyling

 • Suicide Squad
 • A Man Called Ove
 • Star Trek Beyond
Winnaar: Suicide Squad

Beste kostuums:

 • Fantastic Beasts and Where to Find Them – Colleen Atwood
 • Allied – Joanna Johnston
 • La La Land – Mary Zophres
 • Florence Foster Jenkins – Consolata Boyle
 • Jackie – Madeline Fontaine
Winnaar: Fantastic Beasts and Where to Find Them

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2007De Oscarwinnaars 2007De Academy Awards van het jaar 2007. De beste films van dit jaar waren No country for old men, There will be blood, La v…
De Oscarwinnaars 1997De Oscarwinnaars 1997De Academy Awards van het jaar 1997. De beste films van dit jaar waren Titanic, As good as it gets en Good Will Hunting.…
De Oscarwinnaars 2002De Oscarwinnaars 2002De Academy Awards van het jaar 2002. De beste films van dit jaar waren Chicago, Lord of the Rings (deel 2), The Pianist…
De Oscarwinnaars 2003De Oscarwinnaars 2003De Academy Awards van het jaar 2003. De beste films van dit jaar waren The lord of the rings; return of the king, Mystic…
De Oscarwinnaars 2001De Oscarwinnaars 2001De Academy Awards van het jaar 2001. De beste films van dit jaar waren A beautiful mind, Monster's ball, Iris, Gosford p…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Kimmel
 • http://oscar.go.com/news
 • https://en.wikipedia.org/wiki/89th_Academy_Awards
 • http://www.nu.nl/media/4197457/net-5-brengt-live-verslag-van-oscar-nominaties.html

Reageer op het artikel "Oscars 2017 live op tv - alle nominaties en winnaars"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gerard, 26-01-2017 00:05 #1
Er werd vorig jaar door allerlei media bericht dat Net5 de Oscars live zou uitzenden, maar dat was niet het geval, pas maandagavond zonden ze een samenvatting van de show uit. Ook Film1 zond het niet uit. Ik heb het toen live in de bioscoop gezien bij Vue in Hilversum, was erg leuk, maar ik heb nog niet gehoord of ze dat dit jaar weer gaan doen.

De nominaties waren live op YouTube, maar ik moet nog zien dat ze de uitreiking ook zo is, ik ben sceptisch.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-02-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!