InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Oscars 2019 live op tv en livestream

Oscars 2019 live op tv en livestream

Oscars 2019 live op tv en livestream Op zondag 24 februari 2019 worden de Academy Awards (Oscars) uitgereikt. Dit evenement vindt plaats in het Dolby Theatre te Hollywood (Los Angeles). Het is de 91e editie van de Academy Awards. De uitreiking van de Academy Awards 2019 wordt wereldwijd door allerlei omroepen live op tv uitgezonden. Ook in Nederland zijn de Oscars in 2019 weer live op tv te zien. De show is daarnaast ook op het internet te volgen via een livestream. Wie de ceremonie in de nacht van 24 op 25 februari heeft gemist, kan achteraf de show van Oscars 2019 ook online terugkijken via een stream. De nominaties voor de Oscars van 2019 zijn bekendgemaakt op dinsdag 22 januari.

Geschiedenis: The Academy Awards

De Academy Awards bestaan sinds 1929. Deze filmprijzen zijn een initiatief van de AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Dat is een vereniging van personen die in de filmindustrie actief zijn, zoals regisseurs, acteurs, cameramensen en producers. Deze organisatie heeft anno 2017 ruim 6000 leden. Die leden kiezen jaarlijks wie de Academy Awards winnen.

In 1929 was de eerste uitreiking van de Academy Awards nog een kleinschalige gebeurtenis, die plaatsvond tijdens een brunch. In latere jaren is de ceremonie van de Academy Awards echter uitgegroeid tot één van de grootste mondiale media-evenementen. De officiële en oorspronkelijke naam van de awards is de 'Academy Awards', maar de meeste mensen noemen deze filmprijzen de 'Oscars'. Dit is een bijnaam die deze awards ooit binnen de organisatie AMPAS hebben gekregen. Er bestaan verscheidene verhalen over de mogelijke oorsprong van die bijnaam. Het bekendste verhaal is dat de medewerkster Margaret Herrick deze bijnaam bedacht, omdat ze vond dat de beeldjes erg op haar oom Oscar leken.

Erelijst: de grote winnaars van de Oscars

De succesvolste persoon uit de historie van de Academy Awards is Walt Disney. Hij won een recordaantal van 26 Oscars, waarvan 22 gewone Oscars en 4 ere-Oscars. De succesvolste films waren 'Ben Hur' (1959), 'Titanic' (1997) en 'The Lord of the Rings: Return of the King' (2004). Deze drie films slaagden erin om in één jaar elf Oscars te winnen.

Oscars 2014

Bij de uitreiking Academy Awards 2014 ging de strijd om deze awards vooral tussen de films 'American Hustle' en 'Gravity', die beide tien nominaties ontvingen, en de film '12 Years A Slave', die negen nominaties ontving. De grote winnaar van deze Oscar-uitreiking was uiteindelijk Gravity, dat zeven Oscars won. De belangrijkste Oscar, die voor de beste film van het jaar, ging echter naar '12 years a Slave'.

Oscars 2015

De film 'Birdman' was de grootste winnaar bij de uitreiking van de Academy Awards 2015. Deze film van Alejandro González Iñárritu won in totaal vier Oscars, waaronder de prijzen voor de beste film en de beste regisseur. Birdman is een tragikomische film over een voormalige superheldenfilmster, die probeert om te slagen als 'serieuze toneelacteur' op Broadway. De hoofdrol werd gespeeld door Michael Keaton, die zelf een voormalige superheldenfilmster is. Rond 1990 was hij zeer succesvol als Batman.

Oscars 2016

De twee grote kanshebbers voor de Academy Awards 2016 waren de films 'The Revenant' en 'Mad Max: Fury Road'. Vooraf kreeg 'The Revenant' de meeste nominaties, namelijk 12. Uiteindelijk won deze film drie Oscars, daaronder was de Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol, die gewonnen werd door Leonardo DiCaprio. 'Mad Max: Fury Road' kreeg vooraf tien nominaties, maar deze film slaagde er wel in om de meeste Oscars te winnen, namelijk zes. De belangrijkste Oscar, de Academy Award voor de beste film van het jaar, ging niet naar één van de twee hierboven genoemde films, maar ging naar de film 'Spotlight'.

Oscars 2017

Bij de Oscars van 2017 was La La Land vooraf de grote favoriet. Deze film kreeg maar liefst 14 nominaties voor Academy Awards. Uiteindelijk was dit ook de film die de meeste Oscars won bij deze editie: 6 Academy Awards. Moonlight kreeg drie Oscars. Hacksaw Ridge en Manchester by the Sea wonnen dat jaar twee Oscars.

Oscars 2018

In 2018 was vooraf The Shape of Water de grote favoriet, met maar liefs 13 nominaties. Uiteindelijk wonnen ze er vier. Dunkirk won dat jaar drie Oscars. De volgende drie films wonnen dat jaar twee Oscars: Blade Runner 2049, Coco en Tree Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Live op tv in Nederland: welke zender?

Jarenlang werden de Oscars in Nederland live op tv uitgezonden door Filmnet. Aan die traditie kwam op een gegeven moment een einde. Daarna waren de Oscars een jaar niet meer live op tv te zien in Nederland. Uiteindelijk heeft NET5 echter besloten om de traditie op te pikken. Ook in 2019 zenden zij de Oscars weer live op tv uit in Nederland.

Hoe laat is de live tv-uitzending te zien in Nederland?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de Oscars 2019 bij Net 5? Hun live tv-uitzending vindt plaats in de nacht tussen zondag 24 februari en maandag 25 februari. De live-uitzending begint om circa 2u00 en duurt tot circa 6u00.

Terugkijken? Herhaling op tv?

Net5 zendt de Oscars niet alleen live op tv uit. Ze zenden op de avond van 25 februari 2019 ook een herhaling van de ceremonie, zodat kijkers die het niet 's nachts konden zien, het alsnog kunnen terugkijken. Die uitzending begint op de avond van maandag 25 februari om 18u30. Dit is niet een integrale uitzending, maar wel een zeer ruime samenvatting. Deze uitzending duurt circa 2 uur. Later op de avond, vanaf circa 23u30, herhaalt men deze uitzending.

Livestream Oscars 2019 voor Nederland

De Oscars 2019 zijn ook op het internet via een livestream te volgen. NET5 is niet een zender die zelf doorgaans haar uitzendingen via een livestream uitzendt. Toch zijn er voldoende legale opties om prima de Oscars in 2019 via een livestream in Nederland te bekijken.

Livestream: Go App

Een goede optie voor zo'n livestream is de Go App (online tv). Met deze app kan men per livestream op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of een ander type naar de tv-zenders van het standaardpakket van Ziggo kijken. Op die manier kan men dus ook in deze nacht per livestream naar de uitreiking van de Oscars 2019 kijken op NET5. De livestream van de Oscars bij Ziggo Go is te bekijken in de gehele EU. Buiten de EU is deze livestream van de live-uitzending van de Oscars in de meeste landen 'geo-blocked'.

Een andere optie om online (live via een stream) in Nederland naar de Oscars te kijken is een livestream van NLZiet. Ook daarop kan men per livestream kijken naar diverse tv-zenders. Eén van de zenders is NET5 en dus kan men hierop per livestream naar de Oscars 2019 kijken. Zo'n livestream van NLZiet kan men echter alleen bekijken als men een betaald abonnement op die dienst heeft. Daarbij moet echter wel aangetekend worden dat zij anno 2019 als actie de eerste maand van hun dienst gratis aanbieden.

PPV livestream Amerika

In de Verenigde Staten worden de Oscars in 2019 live op televisie uitgezonden door de zender ABC. Deze zender produceert ook een officiële livestream voor deze Academy Award-ceremonie. Dit is echter wel een PPV-livestream. PPV staat voor 'Pay Per View'. Dat betekent dus dat men een bepaald bedrag moet betalen om deze livestream van ABC te kunnen bekijken.

Oscars 2019 terugkijken online via stream

Voor veel Nederlanders is het vanzelfsprekend niet ideaal om op een hele nacht live naar de Oscars te kijken. Wie niet een hele nacht op kan of wil blijven voor de Oscars maar toch de hele show wil zien, zal zich afvragen: hoe kan ik dit terugkijken? Daarvoor zijn anno 2019 gelukkig veel opties. Zo biedt de Ziggo Go App (online tv) de mogelijkheid om online een stream van de gehele tv-uitzending terug te kijken, van de eerste tot en met de laatste minuut. Die app is dus niet alleen bedoeld voor het live per livestream kijken naar deze app (zoals hierboven reeds werd beschreven), maar ook voor het integraal terugkijken via een stream. Men vind die stream simpelweg in hun programmagids bij NET5.

Die opties van de Ziggo Go-app zijn echter puur bedoeld voor abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo. Een andere optie is Kijk.nl. Ook bij hen is er een stream beschikbaar waarop men de hele tv-uitzending van NET5 terug kan kijken. Die dienst van Kijk is echter alleen beschikbaar voor abonnees van die dienst.

Presentator?

De ceremonie zou in 2019 oorspronkelijk gepresenteerd worden door Kevin Hart. Nadat echter een aantal oude anti-homotweets van hem bekend werden, brak er grote controverse uit over hem. Als gevolg daarvan heeft Kevin Hart besloten om deze ceremonie toch niet te presenteren. Daarop is besloten om hem niet te vervangen door één presentator. Elk deel van het programma wordt door een aparte presentator gepresenteerd.

Nominaties en winnaars: Ocars 2019

Welke films zij genomineerd voor de Oscars in 2019? Wie hebben de Oscars gewonnen? Hieronder vindt u een overzicht van alle nominaties.

Meeste nominaties

De grote favorieten om veel Oscars te winnen waren Roma en The Favourite, die beiden tien keer zijn genomineerd. Andere favorieten om veel Oscars te winnen waren A Star is Born en Vice met acht nominaties, Black Panther met zeven nominaties en BlackkKlansman met zes nominaties.

Meeste Oscars

De film die in 2019 de meeste Oscars won was Bohemian Rhapsody; deze film won vier Oscars. Drie films wonnen drie Academy Awards: Green Book, Roma en Black Panther.

Nominaties: beste film

 • A Star Is Born
 • Black Panther
 • BlacKkKlansman
 • Bohemian Rhapsody
 • Green Book
 • Roma
 • The Favourite
 • Vice
Winnaar: Green Book

Nominaties: beste regisseur

 • Spike Lee: BlacKkKlansman
 • Alfonso Cuaron: Roma
 • Yorgos Lanthimos: The Favourite
 • Adam McKay: Vice
 • Pawel Pawlikowski: Zimna wojna (Cold War)
Winnaar: Alfonso Cuaron - Roma

Beste actrice

 • Yalitza Aparicio: Roma
 • Lady Gaga: A Star Is Born
 • Glenn Close: The Wife
 • Olivia Colman: The Favourite
 • Melissa McCarthy: Can You Ever Forgive Me?
Winnaar: Olivia Colman

Beste acteur

 • Christian Bale: Vice
 • Rami Malek: Bohemian Rhapsody
 • Viggo Mortensen: Green Book
 • Bradley Cooper: A Star Is Born
 • Willem Dafoe: At Eternity's Gate
Winnaar: Rami Malek

Beste vrouwelijke bijrol

 • Amy Adams: Vice
 • Marina de Tavira: Roma
 • Regina King: If Beale Street Could Talk
 • Emma Stone: The Favourite
 • Rachel Weisz: The Favourite
Winnaar: Regina King

Beste mannelijke bijrol

 • Mahershala Ali: Green Book
 • Adam Driver: BlacKkKlansman
 • Sam Elliott: A Star Is Born
 • Richard E. Grant: Can You Ever Forgive Me?
 • Sam Rockwell: Vice
Winnaar: Mahershala Ali

Beste scenario (original)

 • The Favourite: Deborah Davis, Tony McNamara
 • First Reformed: Paul Schrader
 • Green Book: Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga
 • Roma: Alfonso Cuaron
 • Vice: Adam McKay
Winnaar: Green Book

Beste bewerkte scenario

 • A Star Is Born: Bradley Cooper, Will Fetters en Eric Roth
 • The Ballad of Buster Scruggs: Joel Coen en Ethan Coen
 • BlacKkKlansman: Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel en Kevin Willmott
 • Can You Ever Forgive Me?: Nicole Holofcener en Jeff Whitty
 • If Beale Street Could Talk: Barry Jenkins
Winnaar: BlacKkKlansman

Beste niet-Engelstalige film

 • Cafarnaúm (Capernaum) (Libanon)
 • Zimna wojna (Cold War) (Polen)
 • Werk ohne Autor (Never Look Away) (Duitsland)
 • Roma (Mexico)
 • Manbiki kazoku (Shoplifters) (Japan)
Winnaar: Roma

Beste documentaire

 • Free Solo
 • Of Fathers and Sons
 • RBG
 • Hale County This Morning, This Evening
 • Minding the Gap
Winnaar: Free Solo

Beste animatiefilm

 • Mirai no Mirai (Mirai)
 • Ralph Breaks the Internet
 • Spider-Man: Into the Spider-Verse
 • Incredibles 2
 • Isle of Dogs
Winnaar: Spider-Man

Beste kortfilm

 • Marguerite
 • Detainment
 • Fauve
 • Mother
 • Skin
Winnaar: Skin

Beste korte animatiefilm

 • Animal Behavior
 • One Small Step
 • Weekends
 • Bao
 • Late Afternoon
Winnaar: Bao

Beste korte documentaire

 • A Night at the Garden
 • Period - End of Sentence.
 • Black Sheep
 • End Game
 • Lifeboat
Winnaar: Period - End of Sentence

Beste filmmuziek

 • Isle of Dogs
 • Mary Poppins Returns
 • Black Panther
 • BlacKkKlansman
 • If Beale Street Could Talk
Winnaar: Black Panther

Beste montage

 • The Favourite
 • Green Book
 • Vice
 • BlacKkKlansman
 • Bohemian Rhapsody
Winnaar: Bohemian Rhapsody

Beste originele nummer

 • "Shallow": A Star Is Born
 • "All the Stars": Black Panther
 • "The Place Where Lost Things Go": Mary Poppins Returns
 • "When a Cowboy Trades His Spurs for Wings": The Ballad of Buster Scruggs
 • "I'll Fight": RBG
Winnaar: Shallow

Beste camerawerk (cinematografie)

 • A star is born
 • The favourite
 • Roma
 • Werk ohne Autor (Never Look Away)
 • Zimna wojna (Cold War)
Winnaar: Roma

Beste kostuums

 • The Favourite
 • The Ballad of Buster Scruggs
 • Black Panther
 • Mary Queen of Scots
 • Mary Poppins Returns
Winnaar: Black Panther

Beste geluidsmontage

 • A Quiet Place
 • Black Panther
 • Bohemian Rhapsody
 • First Man
 • Roma
Winnaar: Bohemian Rhapsody

Beste visuele effecten

 • Avengers: Infinity War
 • Christopher Robin
 • First Man
 • Ready Player One
 • Solo - A Star Wars Story
Winnaar: First Man

Beste geluidsmix

 • A star is born
 • Black Panther
 • Bohemian Rhapsody
 • First Man
 • Roma
Winnaar: Bohemian Rhapsody

Beste productie (productieontwerp):

 • Black Panther
 • First Man
 • Mary Poppins Returns
 • Roma
 • The Favourite
Winnaar: Black Panther

Beste grim:

 • Vice
 • Gräns (Border)
 • Mary Queen of Scots
Winnaar: Vice

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Finale Nations League 2019, live op tv en livestreamFinale Nations League 2019, live op tv en livestreamIn juni 2019 wordt het eindtoernooi gespeeld van de UEFA Nations League 2019. Hieraan doen vier teams mee. De eerste hal…
Voetbal 2020: FC Groningen-Ajax, live op tv en livestreamVoetbal 2020: FC Groningen-Ajax, live op tv en livestreamOp zondag 26 januari 2020 voetbalt Ajax tegen FC Groningen. Dit is een competitiewedstrijd in de Nederlandse eredivisie.…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Kimmel
 • http://oscar.go.com/news
 • https://en.wikipedia.org/wiki/89th_Academy_Awards
 • http://www.nu.nl/media/4197457/net-5-brengt-live-verslag-van-oscar-nominaties.html

Reageer op het artikel "Oscars 2019 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Gerard, 26-01-2017 00:05 #1
Er werd vorig jaar door allerlei media bericht dat Net5 de Oscars live zou uitzenden, maar dat was niet het geval, pas maandagavond zonden ze een samenvatting van de show uit. Ook Film1 zond het niet uit. Ik heb het toen live in de bioscoop gezien bij Vue in Hilversum, was erg leuk, maar ik heb nog niet gehoord of ze dat dit jaar weer gaan doen.

De nominaties waren live op YouTube, maar ik moet nog zien dat ze de uitreiking ook zo is, ik ben sceptisch.

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-02-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!