Stijlicoon Audrey Hepburn

Stijlicoon Audrey Hepburn Actrice Audrey Hepburn heeft vele mooie films op haar naam gezet en heeft daarna een actieve rol als ambassadeur voor Unicef vervuld. Een bewonderenswaardige dame.

De jonge jaren

Edda Kathleen Hepburg-Ruston is haar volledige naam. Ze kwam op 4 mei 1929 in Brussel ter wereld. Voor haar moeder, de Nederlandse barones Ella van Heemstra, was dit haar 2e huwelijk met Engelse Joseph Victor Anthony Hepburn-Ruston. Na 2 zonen uit haar 1e huwelijk werd in Brussel dochter Audrey geboren.

In 1938 wordt de scheiding van haar ouders definitief en gaat ze met haar moeder in Londen wonen. Tijdens de oorlogsjaren woorden het gezin weer in Nederland, Arnhem en men was actief in het verzet. Vele van haar familie en vrienden lieten het leven.

Na de oorlog werd ze actief met ballet en de meningen waren duidelijk verdeeld over haar talenten als ballerina. Ballet zou haar financieel niet overeind houden, maar ze werd wel uitgeloot om als chorusgirl in de musical High Button Shoes te spelen. Dit nam ze met beide handen aan.

Carrière

Toen ze goed 20 jaar was bleek ze haar geld met modellenwerk te kunnen verdienen en vroeg ze aan regisseur Zampi een rol. Ze maakte nog enkele films (bijrollen) voor de Britse Filmindustrie. In The Lavender Hill Mob speelde ze met Alec Guinness die zijn contacten in de VS “waarschuwde” over haar. Ze stapte over naar het toneel en speelde ze enkele bijrollen in de Amerikaanse filmindustrie. Zo kwam ze bij de schrijfster van Gigi terecht, Goudeket Collete. Deze dame wilde haar voor de rol van Gigi en na veel aandringen aanvaarde ze de rol. Een ster was geboren.

William Wyler die met Roman Holiday bezig was merkte haar op en wilde haar voor zijn film, Roman Holiday kwam in 1953 uit. Hierna maakte ze nog talloze films zoals:
  • Sabrina 1954
  • Funny Face 1957
  • The Nun’s Story 1959
  • Breakfast at Tiffany’s 1961
  • My fair Lady 1964
  • Wait until Dark 1967
  • Robin and Marian 1976

Relaties en gezin

Na een relatie met William Holden trouwde ze uiteindelijk met acteur Mel Ferrer. Ze wilde graag een gezin en in 1960 werd haar zoon Sean in Zwitserland, waar de woonden, geboren. Haar huwelijk met Ferrer was geen succes en haar 2e zwangerschap in 1967 eindigde in een miskraam. In 1969 stapte ze in een nieuwe relatie met Andrea Dotti, een psychiater. Zoon Luca werd in 1980. Haar 2e huwelijk liep ook fout en uiteindelijk vond ze de liefde van haar leven Robert Wolders.

Unicef

Door de jaren heen had ze al het nodige voor Unicef gedaan maar in 1988 werd ze officieel Goodwill Ambassadeur voor Unicef. Ze reisde met haar partner naar alle gebieden waar Unicef actief was en gebruikte haar gezicht om geld in te zamelen.

In 20 januari 1993 stierf deze van binnen en buiten mooie vrouw aan kanker.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De stijl van Audrey HepburnAudrey Hepburn is voor veel mensen hét voorbeeld van tijdloze mode en stijl. Het fijne van haar stijl is dat je niet vee…
De stijliconen van de jaren ‘50De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…
Tiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump: dochter van Donald Trump en Marla MaplesTiffany Trump wordt in 1993 geboren als liefdesbaby van Donald Trump en actrice Marla Maples. Dit huwelijk is echter van…
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…

Monique van de Ven, een van de populairste filmactricesMonique van de Ven, een van de populairste filmactricesMonique van de Ven, voluit Monica Maria Theresia (Monique) van de Ven werd in Zeeland, Noord-Brabant geboren, op 28 juli…
Fritz Lang biografieFritz Lang was lange tijd een van de bekendste cineasten van Duitsland. Hij maakte bekende klassiekers als Metropolis en…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Stijlicoon Audrey Hepburn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 22-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!