John Wayne, Hollywoodlegende

John Wayne, Hollywoodlegende Hij is inmiddels al weer vele jaren dood, maar zijn films en dan m.n. zijn cowboyfilms blijven de “ruwe bolster blanke pit” houden. Typisch voor de Amerikaanse cultuur.

Algemeen

Marion Robert Morrison, met artiestennaam John Wayne werd in 1907 geboren in Winterset, Iowa en overleed in 1979 in Los Angeles. Hij was de oudste van 2 kinderen en hij kreeg toen al de bijnaam “Duke”, genoemd naar zijn hond.

Hij trouwde 3 maal en had 7 kinderen. Met Josephine Saenz had hij 4 kinderen die in verschillende rollen allemaal met Hollywood te maken hadden. Met zijn 3e vrouw, Pilar Palette, had hij 3 kinderen. Een van deze kinderen volgde zijn vader.

Van studie naar professionele carrière

Hij kon goed studeren en deed op school ook mee aan theater producties. In 1925 won hij een football studiebeurs en ging hij studeren aan de University of Southern California. Hij excelleerde, maar na 2 jaar kreeg hij een ongeluk, kon hij niet meer sporten en verviel zijn studiebeurs.

Hij ging aan de slag bij de studio’s en werd opgemerkt door John Ford en door Raoul Walsh. Eerst nog wat B films, maar in 1939 maakte hij Stagecoach. Dit werd een kassucces. Zijn alom bekende carrière was van start gegaan.

Dietrich

In 1940 ging hij samenwerken met het Duitse sexsymbool Marlene Dietrich en Seven Sinners wat het resultaat. Ook privé hadden ze een relatie, wat niet helemaal handig was. Wayne was op dat moment getrouwd. De relatie stopte maar hun samenwerking niet, samen maakte ze de uit 1942 afkomstige Pittsburgh en The Spoilers.

Producer

Wayne ging ook achter de schermen aan de slag en dit resulteerde in 1947 tot Angel and the Badman, welke hij produceerde. Hij had meerdere productiemaatschappijen;
  • John Wayne Productions
  • Fellows Productions
  • Batjac productions

De cowboyfilms

Zijn carrière kreeg een andere wending toen hij in Howard Hawks (regisseur) ging samenwerken. De western Red River uit 1948 was een kassucces en Wayne kon hier andere rollen spelen dan alleen een held. Een andere topper was Fort Apache, waarin hij speelde met Henry Fonda en Shirley Temple.

Andere bekende films uit dit genre zijn She wore a yellow ribbon uit 1949 en Rio Grande uit 1950. De bekende diva Maureen O’Hara was zijn tegenspeelster. Hij zou nog meer films met haar maken.

In 1960 ging hij voor het eerst regisseren, Alamo werd zijn eerste film en combineerde dit ook met voor de camera aan de slag te gaan.
Enkele topfilms waren The Longest Day (1962) en How the west was won (1962).

Pas in 1969 had hij een Oscar te pakken. Voor zijn rol in True Grit ontving hij de beste acteur award.

Politiek

Wayne stak zijn politieke mening niet onder stoelen of banken en was uitermate conservatief en anticommunist. Hij financierde zelfs een comité die zich inzette om alle communisten uit publieke functies te halen.

Later was hij ook een groot supporter van Ronald Reagen.

Ziek

In 1964 had hij voor het eerst kanker en kwam hier goed doorheen. Enkele ribben en een long werden verwijderd..
In 1979 kon hij kanker niet te baas en overleed op 11 juni.

Zijn kinderen hebben de John Wayne Cancer Institute in het leven geroepen en ze steunen diverse kankerprogramma’s.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sam Neill, onopvallend opvallend acteurSam Neill, onopvallend opvallend acteurActeur Sam Neill zegt lang niet iedereen iets, toch draait hij al jaren mee in Hollywood en heeft mooie rollen op zijn n…
De vele gezichten van Rutger HauerDe vele gezichten van Rutger HauerWie kent Rutger Hauer niet. Een van de weinige, zo niet de enige, Nederlandse acteur die enige naam in Hollywood heeft g…
Acteur Michael Clarke Duncan 1957 - 2012Op 3 september 2012 overleed acteur Michael Clarke Duncan in Cedars Sinai Medical Center in Los Angeles. De acteur had e…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…

Morgan Freeman: de man en de acteurMorgan Freeman werd drie keer genomineerd voor een Oscar. De vierde nominatie voor zijn rol in 'Million Dollar baby' wor…
Actrice Blake LivelyDe handelsmerken van deze actrice zijn haar lange blonde haren en een lengte van 1.78 meter. Ze speelde de flamboyante B…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay

Reageer op het artikel "John Wayne, Hollywoodlegende"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 02-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!