Sir Thomas Sean Connery

Sir Thomas Sean Connery Sean Connery, een levende legende die voor het eerst echt in de spotlights kwam als de eerste Bond, James Bond. Door velen wordt hij gezien als de enige echte James Bond. Maak hij heeft veel meer mooie films op zijn naam gezet.

Jeugd, jong volwassen en start carrière

Sean Connery werd 25 augustus 1930 geboren in Edinburgh. Zijn ouders Euphamia Maclean en Joseph Connery en hadden het niet breed. Komend uit een arm gezin ging hij vroeg van school om te gaan werken. Melkboer was zijn eerste beroep, daarna ging hij leger in maar moest stoppen vanwege medische gronden en werd vervolgens vrachtwagenchauffeur.

Door zijn deelname aan bodybuildingwedstrijden werd hij in 1953 3e bij de Mr. Universe-verkiezing. Een andere deelnemer, Johnny Isaacs, zei hem dat hij auditie moest doen voor een toneelstuk. Dit deed hij en zo kwam hij in het wereldje terecht. In 1961 speelde hij voor de BBC in Anna Karenina. The Jack Benny Show zorgde voor zijn eerste Amerikaanse tv optreden.

Huwelijk / gezin

Connery trouwde in 1962 met de Australische actrice Diane Cilento. In 1973 gingen ze uit elkaar. Uit dit huwelijk is 1 zoon geboren, Jason Connery. Jason trouwt later met actrice Mia Sara, die ook 1 zoon hebben gekregen.
In 1975 trouwde Connery opnieuw met de Franse artieste Micheline Roquebrune.

James Bond

Zijn echte doorbraak kwam met de rol van James Bond die hij voor het eerst in 1962 speelde. Dr. No was de eerste en daarna volgde ...
  • From Russia With Love
  • Goldfinger
  • Thunderball
  • You Only Live Twice
  • Diamonds Are Forever

Daarnaast speelde hij in de niet-officiële Bondfilm Never Say Never Again uit 1983. In deze speelfilm speelde meer bekendheden mee als David Niven, Cary Grant en James Mason.

Na James Bond

Sean Connery wist, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Roger Moore, van zijn Bond-imago af te komen. Samen met vele andere grote sterren speelde hij in Agatha Christie’s Murder on the Oriënt Express en de oorlogsfilm A bridge too far, wat zich rond Arnhem in de 2e w.o. afspeelde.

Enkele jaren maakte hij geen films om vervolgens terug te komen met de Europese productie The Name of the Rose en Highlander, beide uit 1986 en een jaar later The Untouchables. Hij kreeg voor het eerst een Oscar, voor de beste mannelijke bijrol.

In 1989 speelde hij met Harrison Ford in Indiana Jones and the Last Crusade. Vervolgens speelde hij een aantal fikse hoofdrollen in The Russia House (1990), First Night (1995) The Rock (1996), Entrapment (1999) en The League of Extraordinary Gentlemen (2003).

Pensioen

Hoewel hij nog steeds gevraagd werd voor rollen gaf hij eind 2004 te kennen “een pauze” te nemen om een autobiografie te gaan schrijven.

Politiek

Als Schot stond en staat hij achter de onafhankelijkheid van Schotland. Dit heeft hij nooit onder stoelen of banken geschoven en is politiek betrokken bij deze zaak.

Connery, Sean Connery een opmerkelijk acteur!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Skyfall: de 23e James Bond filmSkyfall: de 23e James Bond film50 jaar na de allereerste James Bond-film is hier alweer het 23e deel van de razendpopulaire spion James Bond, ook wel b…
Ian Fleming en James BondIan Fleming en James BondJames Bond is een Engels geheim agent die werd bedacht door de Britse schrijver Ian Fleming. Het karakter van Bond werd…
Sam Neill, onopvallend opvallend acteurSam Neill, onopvallend opvallend acteurActeur Sam Neill zegt lang niet iedereen iets, toch draait hij al jaren mee in Hollywood en heeft mooie rollen op zijn n…

Keanu Reeves zijn pieken en dalen als acteurKeanu Reeves zijn pieken en dalen als acteurActeur Keanu Reeves heeft naast een aantal meesterwerken ook een aantal rampzalige filmkeuzes op zijn naam staan, althan…
Morgan Freeman: de man en de acteurMorgan Freeman werd drie keer genomineerd voor een Oscar. De vierde nominatie voor zijn rol in 'Million Dollar baby' wor…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Sir Thomas Sean Connery"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 31-08-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!