Keanu Reeves zijn pieken en dalen als acteur

Keanu Reeves zijn pieken en dalen als acteur Acteur Keanu Reeves heeft naast een aantal meesterwerken ook een aantal rampzalige filmkeuzes op zijn naam staan, althans als we de critici volgen. Toch is hij al meer dan 20 jaar goed voor volle bioscopen en razend populair bij m.n. vrouwen.

Persoonlijk

Keanu Charles Reeves wordt geboren op 2 september 1964 in Beiroet, Libanon. Zijn vader, Samuel Nowlin Reeves, is als geoloog in Beiroet werkzaam en zijn moeder, Patricia Taylor, is een showgirl (later kostuum ontwerpster). Het beroep van Sam Reeves is niet eenduidig in de media. Er wordt ook aangegeven dat hij ongeschoold is. Naast Keanu, een Hawaainse familienaam, wordt dochter Kim in 1966 geboren. Kort daarna volgt een scheiding en Keanu en Kim volgen moeder via Australie naar New York en later naar Toronto, Canada. Welke nationaliteit ze aannemen. Patricia trouwt totaal4 maal en uit een huwelijk met Robert Miller wordt dochter Karina geboren. De kinderen worden deels door grootouders en nannies opgevoed. Charles Reeves krijgt uit een van zijn volgende relaties ook nog een dochter, Emma. Keanu Reeves is goed in ijshockey en doet een aardige reputatie op als doelman, zijn bijnaam "The Wall" ontstaat in deze periode.

Keanu Reeves wil niet als rijkste acteur sterven en wil geleefd hebben en geeft daarom veel uit aan een prettig leven, aan goede doelen (hij heeft een eigen fonds) en beloond de crew van een film ook meer dan eens (de stuntmannen van The Matrix kregen alleen een nieuwe motor). Verder speelt hij niet onverdienstelijk basgitaar (Dogstar en Becky), maar is vanwege drukte met filmen niet in staat een druk schema voor optredens te volgen. Zijn privé schermt hij erg af en naast een zieke zus, begin jaren 90 blijkt ze leukemie te hebben, is alleen bekend dat hij een doodgeboren dochter, Ava, heeft en een verongelukte vriendin Jennifer. Na een zwervend bestaan woont hij sinds 2003 in zijn eerste zelf aangekochte woning in Los Angeles. Een fan noemde het huis eens een Mausoleum en verder heeft hij een appartement New York, Central Park west.

In 2009 staat hij prominent op de Franse Voque voor mannen en baart nogal wat opzien. Hoewel het een mooie (foto)reportage is, vindt 'men' dat dit niet meer kan als man die halverwege de veertig is. In het interview laat hij zoals altijd nauwelijks iets over zijn priveleven vrij, maar geeft aan te gaan voor mooie filmrollen.

Carrière

Start

Keanu Reeves is dyslexies en verlaat op 17 jarige leeftijd huis en school om zich op het filmvak te storten. De eerste jaren is dat in Toronto en enkele reclame- en filmactiviteiten volgen (o.a. voor Coca Cola). De eerste enigszins beduidende film wordt Youngblood met Rob Lowe. Eenmaal in Los Angeles krijgt een van zijn ex stiefvaders, Paul Aaron een televisie- en toneel regisseur, hem geïntroduceerd bij Erwin Stoff. Erwin Stoff is tot op heden zijn manager en staat ook aan de basis van Keanu Reeves zijn succes. Een van zijn eerste films is River's Edge en een van zijn eerste grote successen wordt de hilarische Bill & Ted (2 films). De film slaat in als een bom en het taalgebruik in deze film heeft zelfs invloed op het taalgebruik van de jeugd.

Vervolg

Om niet voor altijd aan het imago van Bill & Ted gekoppeld te blijven speelt Keanu Reeves in verschillende types films, sterk variërend:
  • Dangerous Liaisons
  • Parenthood
  • The Night Before
  • Tune in Tomorrow

Niet allemaal even succesvolle keuzes, maar met Point Break wordt de plank zeker niet misgeslagen. Samen met Patrick Swayze speelt hij in de FBI film waar een overvallersbende, een groep surfers, opgerold moet worden. Een goed gemaakte film over het surfers wereldje.

Vervolgens zet hij een mislukte Engelse Jonathan Harker in Dracula neer (erg houterig spel en zit niet goed in zijn rol). Veel bekende namen op de titelrol voorkomt niet dat Keanu Reeves deze rol verre van goed neerzet. Na deze film volgen er nog enkele onbeduidende films, totdat de Nederlander Jan de Bont hem en Sandra Bullock cast voor Speed. De chemie die ze in deze film vormen is mede debet aan het succes van deze actiefilm over een op hol geslagen stadsbus (er zit een bom onder de bus). Johnny Mnemonic, A walk in de Cloud en Chain Reaction zijn, ondanks de deelname van verschillende bekende acteurs, verre van succesvol.

Ook hier volgt een supersucces op en wel de Matrix Trilogie. Dit maakt hem tot best betaalde acteur ooit en leverde hem een slordige 200 miljoen dollar op (hier en daar komt het bedrag van 300 miljoen dollar boven drijven). In dezelfde periode (iets eerder) wordt er nog een topfilm gedraaid en wel The Devil's Advocate. Waar Keanu Reeves samen met meester Al Pacino werkt. Een rol waarvan wordt gezegd dat Keanu Reeves een deel van gage terug gaf om er voor te zorgen dat Al Pacino de andere hoofdrol aan zou nemen. In dit meesterwerk van Jonathan Hartford zijn Pacino als de duivel en Reeves als ijdele topadvocaat absoluut aan elkaar gewaagd met een grandioos einde.

Vanaf 2000

Vanaf 2000 staan er na de Matrix weer een aantal mindere kassuccesen op zijn naam, maar wordt afgewisseld met de prachtige film The gift en de uit 2005 afkomstige Constantine. Deze film met een budget wat beperkt is voor Hollywood begrippen, wordt een groot succes.
Something Gotta Give, over een schrijfster op leeftijd die moet kiezen tussen een jongere man en een van haar eigen leeftijd, ook uit 2005 is zeker geen slechte film, maar wordt niet echt een groot succes (ondanks grappige rollen van Jack Nicholson en Diane Keaton). Na een niet succesvolle hereniging met Sandra Bullock in The Lake House en een soort animatiefilm A Scanner Darkly, komt begin 2008 Street Kings uit. Street Kings is geen meesterwerk op zich, maar geeft wel een goed beeld van corruptie bij de politie en Keanu Reeves is als naïeve politieman goed gecast. Een film met tempo en zeker de moeite van het bekijken waard.

The Day the Earth Stood Still die 12-12-2008 uitgekomen is (en ook meteen het heelal ingeslingerd is) moest het van de speciale effecten hebben. Het thema over de opwarming van de aarde is actueel, maar de acteerprestatie van de hoofdrolspelers draagt niet echt bij aan deze film. De karakters zijn te oppervlakkig en mooie beelden voorkomt niet dat de film klinisch en statisch is. De kassa's van de bioscopen rammelen weer wel goed voor deze film. Mogelijk een samenkomst van thema, hoofdrolspelers en kerstvakantieperiode.
The Private Lives of Pippa Lee is februari 2009 in Berlijn op het filmfestival getoond en eind juli 2009 uitgekomen in de kleinere theaters. De film is met een beperkt budget opgenomen, maar het doet niets af aan de kwaliteit. O.a. Brad Pitt produceerde de film. Henry's Crime is van 2010 en voor het eerst in een eigen productie ingepast.
In de opsomming van Keanu Reeves zijn films is dat wel duidelijk geworden, hij wil groot opgezette films met low budgetprojecten blijven combineren om zich in zijn veelzijdigheid te blijven bekwamen.

Inmiddels staan er al weer enkele nieuwe projecten op stapel waar hij onder meer een rol als chefkok op zich zal nemen, de films zijn o.a. Passengers, '47 Ronin en Jekyll & Hide. Voor TV heeft hij medio 2009 een grappige gastrol gespeeld in de nieuwe Bollywood serie.

Achter de schermen

Sinds 2009 heeft Reeves een eigen productiemaatschappij en er staan verschillende producties op stapel. Verder doet hij voorzichtige pogingen in de richting van regie en schrijft hij mee aan scripts.

Tenslotte

Keanu Reeves blijft erg populair, ondanks dat er relatief weinig van hem bekend is en hij niet altijd de juiste filmkeuzes maakt ... of maakt hij het zichzelf bewust niet gemakkelijk? Hoe dan ook, hij staat nog steeds hoog op de A-lijst van gewilde acteurs in Hollywood en de man lijkt niet ouder te worden. Het ziet er naar uit dat deze motorrijdende workaholic nog wel enige jaren doorgaat met het maken van speelfilms (voor en/of achter de schermen).

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Veelzijdige Will SmithVeelzijdige Will SmithWe kennen Will Smith allemaal van zijn films, films die hem voor de Hollywoodbazen de acteur die het meest opbrengt maak…
The Lake House: Sandra Bullock Keanu Reeves & van AmmelrooyThe Lake House is een romantische film met Sandra Bullock, Keanu Reeves én de Nederlandse Willeke van Ammelrooij. Het hu…
Filmrecensie “Dangerous Liaisons”recensieFilmrecensie “Dangerous Liaisons”Deze film uit 1988 gemaakt door Stephen Frears met grote namen in de hoofdrollen. Mooie rollen in een mooi verhaal wat z…

De hoogstandjes van acteur Jack NicholsonDe hoogstandjes van acteur Jack NicholsonHollywood kent vele namen en slechts enkele van deze namen betreft acteurs/actrices die net dat beetje extra aan een rol…
Sir Thomas Sean ConnerySir Thomas Sean ConnerySean Connery, een levende legende die voor het eerst echt in de spotlights kwam als de eerste Bond, James Bond. Door vel…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Keanu Reeves zijn pieken en dalen als acteur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!