De hoogstandjes van acteur Jack Nicholson

De hoogstandjes van acteur Jack Nicholson Hollywood kent vele namen en slechts enkele van deze namen betreft acteurs/actrices die net dat beetje extra aan een rol kunnen geven. Nicholson heeft met zijn vreemde charismatische verschijning datgene waarmee hij een rol volledig naar zich toe kan trekken.

Persoonlijk

John Joseph ‘Jack' Nicholson wordt geboren op 22 april 1937 in New York (Manhattan) onder mindere omstandigheden. Zijn moeder raakt als tiener verliefd op een getrouwde man en zwanger. Hij groeit echter op bij zijn grootouders in de veronderstelling dat het zijn ouders zijn en zijn biologische moeder is de zus in het gezin. Het gezin gaat tevens gebukt onder de alcoholische uitspattingen van (groot)vader. Het is een journalist die hem in 1974 moet vertellen hoe de situatie daadwerkelijk in elkaar zit. Op dat moment leven de “spelers” uit zijn jeugd al niet meer.

Als volwassenen krijgt hij het niet voor elkaar om te settelen, heeft relatie na relatie en is een keer getrouwd, en wel met Sandra Knight in 1962. Uit deze relatie wordt een dochter geboren. Hij heeft totaal 6 kinderen bij 5 verschillende vrouwen en zijn langste relatie was met actrice Angelica Huston. 16 jaar hadden ze een relatie.

Carrière

Start

Hij maakt de middelbare school af en begint als loopjongen bij MGM studio’s en zo raakt hij verzeild in het wereldje. Via regisseur Roger Corman krijgt hij de kans wat kleine rollen te spelen. De eerste dateert uit 1958 Cry baby killer. Zijn doorbraak zal pas ruim 10 jaar later zijn in Easy Rider met Dennis Hopper en Peter Fonda. Dit levert hem wel meteen een Oscarnominatie op.

Hij maakt films aan de lopende band, enkele van enorm reeks:
  • On a cleer day you can see forever
  • A safe place
  • The king of Marvin Gardens
  • Chinatown
  • Tommy
  • The forfune

In 1975 speelt hij een meesterlijke rol in One flew over the Cuckoo’s Nest. Hiervoor ontvangt hij daadwerkelijk de felbegeerde Oscar. Zijn hoofd in de open gehakte deur in The Shining staat bij vele nog op het netvlies. Een van zijn beste rollen, welke dateert uit 1980. Vreemd is wel dat deze rol geen enkele nominatie op heeft geleverd.

Vervolg

Daarna gaan de successen door en speelt hij ook andere type rollen, zoals een mooie rol in Terms of Endearment uit 1983 of Prizzi’s Honor uit 1985. Uitermate amusant is zijn rol tussen de heksen van The Withches of Eastwick uit 1987 en is hij meesterlijk als The Joker in Batman uit 1989. Een recensie gaf destijds zelfs aan dat men het jammer vond dat The Joker ten onder gaat aan zijn eigen wraak. In 1997 ontvangt hij weer een Oscar, nu voor zijn rol in As Good as it gets. In 2005 maakt hij met Diane Keaton en Keanu Reeves Something gotta give, hij is tevens producer van deze amusante film waar hij en Keaton zeker aan elkaar gewaagd zijn.
Hoewel het aantal films in tempo niet meer zo hoog ligt als in de jaren 70 en 80 is Nicholson nog steeds actief.

Tenslotte

Bij Nicholson maakt het niet uit of hij een hoofdrol of een bijrol heeft. Hij trekt de rol dusdanig naar zich toe dat je niet om hem heen kunt. Wat iemand de X-factor geeft is niet bekend, maar is dat beetje extra dat een goed acteur tot iemand als Nicholson maakt. Acteur als Robbert de Niro of Al Pacino komen ook voor in dit lijstje.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jack Nicholson, Hollywood-icoonJack Nicholson werd geboren op 22 april 1937 in Neptune, New Jersey. Hij is een van de meest prominente filmacteurs van…
Jack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderenJack Nicholson: zijn ouders, vrouw, vriendinnen en kinderenDe Amerikaanse acteur Jack Nicholson werkt tussen 1958 en 2010 mee aan tientallen films. Bekend wordt de acteur om zijn…
Something’s Gotta GiveSomething’s Gotta GiveEen romantische komedie met Jack Nicholson, Diane Keaton en Keanu Reeves! Een leuke komedie die zeker niet past in het r…
De Oscarwinnaars 1992De Oscarwinnaars 1992De Academy Awards van het jaar 1992. De beste films van dit jaar waren Unforgiven, Howards end en Aladdin. De Oscars wer…

De vele gezichten van actrice Winona RyderDe vele gezichten van actrice Winona RyderActrice Winona Ryder heeft vanaf de start 1986 een aantal mooie rollen op haar naam staan, maar is even zo goed voor gen…
Keanu Reeves zijn pieken en dalen als acteurKeanu Reeves zijn pieken en dalen als acteurActeur Keanu Reeves heeft naast een aantal meesterwerken ook een aantal rampzalige filmkeuzes op zijn naam staan, althan…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De hoogstandjes van acteur Jack Nicholson"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: Maart 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!