De vele gezichten van actrice Winona Ryder

De vele gezichten van actrice Winona Ryder Actrice Winona Ryder heeft vanaf de start 1986 een aantal mooie rollen op haar naam staan, maar is even zo goed voor genomineerd voor de slechtste actrice in een jaar. Ze maakt niet altijd de meest voor de hand liggende en veilige keuzes. Daarnaast is ze helaas ook bekend om haar diefstal in een kledingwinkel. Een vreemde dame.

Persoonlijk

Winona Laura Horowitz, zoals ze officieel heet, wordt op 29 oktober 1971 geboren in Olmsted County, Minnesota. Haar naam komt van het vlakbij gelegen Winona. Winona komt uit een gezin in, zoals dat heet, de business. Haar moeder Cynthia Palmer is een schrijver en producer en haar vader Michael Horowitz is ook schrijver en publiceert boeken over antiek. Naast haar jongere broer heeft ze nog een halfbroer en halfzus.

Op jonge leeftijd kwam ze met het gezin in een commune terecht en door haar moeder raakte ze geïnteresseerd in de filmindustrie. Op 12 jarige leeftijd raakte ze getraumatiseerd doordat ze bijna verdronk en enkele jaren later slaagde aan de Petaluma High School.

Begin jaren 90 had ze een relatie met Johhny Depp en later met o.a. Matt Damon en Jimmy Fallon. Momenteel heeft ze een relatie met Blake Sennett.

Stelen

In 2001 werd ze gearresteerd toen ze voor 20.000 dollar aan kleding mee nam. Of ze onder invloed van drugs was is niet duidelijk geworden, maar 480 aan dienstverlening werd haar wel opgelegd. Psychische hulp kon ze volgens de rechter ook wel gebruiken.

Carrière

Start

Schrijver en regisseur David Seltzer is degene die haar voor het eerst opmerkte, eerst in een rol die aan haar voorbij ging en later kreeg ze haar eerste rol in Lucas. Als tiener speelde ze vervolgens een mooie rol in Square Dance it 1987 en in Beetlejuice het gothic meisje Lydia Deetz. De jaren 80 speelde ze verder in:
  • 1969 als Beth Karr
  • Heathers als Veronica Sawyer
  • Great Bals of Fire! als Myra Gale Lewis

Jaren 90

De jaren 90 kenmerkte zich door grote verschillen in type rollen. Speelde ze in Edward Scissorhands, samen met toenmalig vriendje Johhny Depp. Zo speelde ze in Night on Earth een jonge taxi chauffeur en in Bram Stoker’s Dracula, van regisseur Francis Ford Coppola, de dubbelrol van Mina en Princess Elisabeta. Ze speelde hier met andere stevige namen als Sir Anthony Hopkins en Keanu Reeves. In The Age on Icconcence speelde ze een rol met haar lievelings regisseur Martin Scorsese. Andere hoofdrollen waren weggelegd voor Daniel Day Lewis en Michelle Pfeiffer. Ze kreeg hier een Golden Globe voor en een Oscar nominatie. In 1996 speelde ze een documentaire van Al Pacino, t.w. Looking for Richard en een jaar later speelde ze samen met Sigourney Weaver in Alien: Resurrection. Ondanks dat de film financieel een succes was, was het overall niet de beste uit de Alien serie. Woody Allen zette haar in 1998 vervolgens in de Celebraty. In 1999 zette ze in Girl Interrupted een mooie rol neer, samen met Whoopi Goldberg en Angelina Jolie. Die laatste kreeg een Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol dat jaar.

Vanaf 2000

In 2002 speelde ze in 2 films, t.w. de romantische comedy Mr. Deeds wat een groot commercieel succes bleek en S1m0ne van Andrew Niccol. In 2006 speelde met een aantal grote namen als Robert Downey Jr, opnieuw Keanu Reeves en Woody Harrilson in de film A Scanner Darkly. Een film die volledig ingekleurd/getekend werd. De kritieken varieerden van heel verschrikkelijk tot prachtige animatie. Recenter werk als Sex and Death 101, Welcome, The Last word en The Informers baarde beduidend minder opzien als A Scanner Darkly. Er staan nu nog enkele films welke uitgebracht moeten worden. Een daarvan is The Private Lives of Pippa Lee waarin ze opnieuw met o.a. Keanu Reeves te zien is.

Winona Ryder, een opmerkelijke dame in Hollywood.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Monica Bellucci, model en actriceMonica Bellucci, model en actriceDat Monica Bellucci meer dan alleen een fraaie actrice is, heeft ze in de loop der jaren wel laten zien. In 1988 begon z…
Speelfilm The Devil's AdvocaterecensieSpeelfilm The Devil's AdvocateHoewel we van Al Pacino over het algemeen kunnen stellen dat hij zijn rollen redelijk subliem neerzet, zijn niet alle fi…
Bekende onbekende actrice Diane KeatonBekende onbekende actrice Diane KeatonDiane Keaton draait al weer jaren mee in Hollywood en naast wat regierollen is ze m.n. bekend als actrice in komische ro…
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…

Antonio BanderasAntonio Banderas heeft heel wat films op zijn naam staan. Met Desperado en The Legend Of Zorro heeft hij in de jaren neg…
De hoogstandjes van acteur Jack NicholsonDe hoogstandjes van acteur Jack NicholsonHollywood kent vele namen en slechts enkele van deze namen betreft acteurs/actrices die net dat beetje extra aan een rol…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De vele gezichten van actrice Winona Ryder"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 26-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!