Acteur, regisseur en producer Denzel Washington

Acteur, regisseur en producer Denzel Washington Denzel Washington is de 30 jaar in het vak al weer even gepasseerd en op allerlei vlakken in Hollywood actief. Wat hij aflevert is nagenoeg altijd fraai en is ook als mens alom geliefd. Washington is een groot Hollywood talent.

Persoonlijk

Denzel Hayes Washington Jr. werd op 28 december 1954 geboren in Mount Vernon (vlakbij New York gelegen). Zijn moeder, Lynne had een schoonheidssalon en zijn vader Denzel Sr. Werkte op het ministerie. Op zijn 14e jaar ging hij van een openbare school over naar een privé school en uiteindelijk studeerde hij af op de vakken drama en journalistiek.

Tijdens een zomerkamp kwam hij er achter dat acteren meer zijn richting was en speelde o.a. Othello van Shakespeare. Hij kreeg uiteindelijk een beurs wat hem naar de American Conservatory Theatre in San Francisco bracht. Na deze opleiding wilde hij toch in New York zijn carrière vorm gaan geven.

In 1983 trouwde hij met actrice Paulette Pearson. Ze hebben 4 kinderen (1984, 1987 en een tweeling uit 1991).

Carrière

Start

In 1976 verbleef hij in de zomermaanden in Maryland en nam deel aan het Summer stock theater (Wings of the Morning). Zijn echte debuut maakte hij in de film die voor de televisie gemaakt was, Wilma (hier kwam hij zijn vrouw tegen). Zijn echte speelfilm debuut kwam in 1981 in Carbon Copy en 1 jaar later maakte hij naam in de televisieserie St. Elsewhere. Hij zou hier tot 1988 (het einde) in spelen.

Een Oscar nominatie kreeg hij voor zijn vertolking van Steve Biko in Richard Attenborough’s Cry Freedom. De Oscar die hij binnen sleepte kwam in 1989 voor zijn rol in Glory.

Vervolg

In de jaren 90 begon hij met Mo’ Better Blues en Mississippi Masala. In 1992 kreeg hij weer een Oscar nominatie, maar dan voor zijn rol in 1992’s Malcolm X van Spike Lee. Een van de betere films van de 90-er jaren.

Vervolgens speelde hij met Tom Hanks in Philadelphia en zette de thrillers The Pelican Brief met Julia Roberts en Crimson Tide op zijn naam. Maar ook voor comedy draaide hij zijn hand niet om, want in 1993 maakt hij ook Much ado about nothing van Shakespeare met bekende namen als Emma Thompson, Kate Beckinsale, Keanu Reeves en Michael Keaton.

Tijdens enkele van zijn rollen (o.a. Virtuosity en The Pelican Brief) weigerde hij de blanke vrouwelijke hoofdrol speler te kussen. Zijn uitleg had te maken met de blanke mannen – wat toch een groot gedeelte van de doelgroep van de film is – die dit niet op prijs zouden stellen. Vlak voor de eeuwwisseling kreeg hij nog een Oscar nominatie voor The Hurricane. De Golden Globe award haalde hij wel binnen.

Vanaf 2000

Hij startte de nieuwe eeuw in een Disneyfilm die een enorm kassucces zou worden, t.w. Remember the Titans. Een jaar later speelde hij een politieman in Training Day en won hier opnieuw een Oscar mee.

Enkele andere films na 2000 die goed liepen zijn:
  • Mon on Fire
  • Out of Time
  • The Manchurian Candidate (met Meryl Streep)
  • Inside man

In 2005 stond hij weer in het theater in New York met Julius Ceasar van Shakespeare.

In 2007 maakte hij met Russel Crow American Gangster en speelde en regisseerde The Great Debaters. Zijn tegenspeler was hier Forest Whitaker. Voor 2009 en 2010 staan The Taking of Pelham 1 2 3 en The Book of Eli op de rol.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Shakespeare zijn "Much ado about nothing" in filmversierecensieShakespeare zijn "Much ado about nothing" in filmversieDe meeste mensen die William Shakespeare zien staan denken aan zware stukken met veel dramatiek. Met “ Much ado about no…
Acteur en zanger Russell CroweActeur en zanger Russell CroweAls zanger kennen we heb niet zo erg goed, maar als acteur absoluut wel. Hij heeft naast wat minder werk ook heel mooie…
Veelzijdige Will SmithVeelzijdige Will SmithWe kennen Will Smith allemaal van zijn films, films die hem voor de Hollywoodbazen de acteur die het meest opbrengt maak…
Speelfilm Sweet novemberrecensieSpeelfilm Sweet novemberSweet november is een romantische comedy aangevuld met een komische noot. Deze remake uit 2001 is een minder geslaagde v…

Bekende onbekende actrice Diane KeatonBekende onbekende actrice Diane KeatonDiane Keaton draait al weer jaren mee in Hollywood en naast wat regierollen is ze m.n. bekend als actrice in komische ro…
Actrice Carrie Ann MossActrice Carrie Ann MossEen actrice die al weer de nodige jaren meedraait in de filmwereld van Hollywood, maar eigenlijk maar door een enkele ro…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Acteur, regisseur en producer Denzel Washington"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Maart 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!