InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Alles over de enige echte Borat

Alles over de enige echte Borat

Maak kennis met de zevende populairste mens uit Kazakhstan. De enige echte Borat !!! In het land zelf zijn ze daar echter niet zo gelukkig met,want Borat is niet bepaald reclame voor het toerisme in Kazakhstan.

WIE IS BORAT ?

Borat Sagdiyev werd in 1972 geboren in Kuzcek te Kazakhstan. Nu ja dat beweert Sacha Baron Cohen toch want Borat is natuurlijk slechts een typetje dat door deze Britse humorist uitgevonden werd. Borat was een gekend personage dat steeds terugkeerde in de Ali G. Show een humoristische show te zien op Channel 4 en in de Verenigde Staten op HBO. Volgens Sacha Baron Cohen is Borat weldegelijk gebasseerd op een echt bestaand persoon. Een dokter die hij ooit ontmoete in Rusland en hem inspiratie gaf voor het typetje van de journalist uit Kazakhstan. Men zegt ook wel dat Sacha Baron Cohen z'n mosterd haalde bij de internet beroemdheid Mahir Cagri. Andere bronnen spreken dit tegen want het typetje Borat is eigenlijk al in ontwikkeling sinds 1995 lang voor er sprake was van Mahir Cagri. Borat had zelfs verschillende namen. Borat Karabzhanov, Borat Dutbayev tot het uiteindelijk in 2003 Borat Sagdiyev werd. Maar iedereen zegt kortweg Borat.

Borat verwijst ook geregeld naar familieleden in interviews die hij doet. Zo noemt hij zijn vader Boltok the Rapist en z'n zus Natalya is volgens eigen zeggen van Borat bekroond met de prijs voor 'beste seks in de mond' door de Kazakstaanse kamer van koophandel en daardoor de nummer 4 in de lijst van beste prostituees van het land. Verder heeft hij ook nog een geestelijk gestoorde broer Bilo. Volgens Borat is dat een beetje hun eigen schuld want Bilo had ooit een kwade geest in z'n hoofd zitten. Daarop hebben ze zijn hoofd opengedaan om er een gedroogde vis in te steken die de kwade geest moest opeten. Dat mislukte echter en de kwade geest werd zo boos dat hij van Bilo een debiel maakte. Zo heeft Borat nog een hele hoop totaal waanzinnige verhalen over z'n familie en thuisland,die soms bijzonder grof zijn. Wees gewaarschuwd,Borat is niet voor gevoelige mensen of mensen die snel op hun paard zitten.

HET TAALTJE VAN BORAT

Eigen aan het typetje Borat is ook het taaltje dat hij spreekt. Een soort engels met Kazakstaanse tongval en een hele rits eigen verzonnen woorden. Soms geeft hij aan bestaande woorden een compleet andere betekenis. Enkele voorbeelden.

Dzienkuje : Dank u
Football : Ziekte waarbij er bij een man een voet uit z'n scrotum groeit
Hand relief : Sexueel contact waar de hand bij gemoeid is
Jagshemash : Hoe maakt u het
Krutzouli : Klein diertje dat onder de vrouw staat in het fictieve Kazakstaanse kaste systeem.
Liquid explosion : Ejaculatie
Sexy time : Geslachtsgemeenschap hebben soms ook wel 'Making romance inside' genoemd.
Vazhïn : Vagina,soms ook wel Shakira genoemd.
Mouth party : Orale seks
Moviefilm : Film
Man with chocolate face : Een kleurling of neger

Bovenstaand lijstje bevat slechts een kleine greep uit het Borat taaltje en de voorbeelden mogen nog braafjes genoemd worden want er zijn er echt wel heel vunzige bij.

WAT MAAKT BORAT ZO SPECIAAL ?

Eigenlijk niet veel,behalve dan dat door z'n uitspraken en de manier waarop hij zich voorstelt hij de woede op de hals heeft gehaald van de regering van Kazakhstan. Die vinden het namelijk helemaal niet leuk dat Borat het land voorstelt als de meest achterlijke plek ter wereld. Hij haalt steeds stunts uit die controverse uitlokken,dat is ook z'n bedoeling. Zo kwam hij op een persconfrentie vlak voor de MTV Europe Music Awards 2005 aanzetten met een geschenk dat alle aanwezigen met verstomming deed slaan. Hij had een zak vol vogels uit Roemenië bij (de plaats in Europa waar vogelgriep toen voor het eerst plaatsvond) als geschenkje en verontschuldigde zich op de typische Borat manier dat de vogels allemaal dood waren.

DE REL MET DE KAZAKSTAANSE OVERHEID

Na het vooral tijdens de MTV Europe Music Awards 2005 dat Borat ook gedeeltelijk mee presenteerde en waar hij nog flink de draak stak met z'n fictieve thuisland liet het Kazakstaanse ministerie van buitenlandse zaken door middel van hun woordvoerder Yerzhan Ashykbayev het volgende weten : 'Wij zien Mr. Cohen's gedrag op de MTV Europe Music Awards als uiterst ongepast en een voorbeeld van zeer slechte smaak. Het is ziekelijk gedrag en geeft een totaal verkeerd beeld van de waarden van het volk van Kazakhstan. Wij overwegen gerechterlijke stappen te ondernemen om te beletten dat dit soort van grapjes nogmaals zullen plaatsvinden.' Dat was natuurlijk voldoende voor Sacha Baron Cohen om de Kazakstaanse overheid dadelijk van weerwoord te dienen. Niet als Sacha Baron Cohen,maar als Borat zelf. Op z'n website verklaarde Borat dat hij geen affeniteit heeft met Dr. Cohen en hij volledig achter de aktie van Ashykbayev's om 'die jood' voor een rechtbank te dagen staat. Op zich wel grappig want Sacha Baron Cohen is namelijk zelf Joods.

De Kazakstaanse overheid ging naar aanleiding van Borat's antwoord nog een stapje verder. Ze huurden twee PR-bureau's in om in de tegenaanval te gaan. Ze plaatsten zelfs een enorme advertentie in The New York Times met getuigenissen van inwoners van Kazakhstan die de uitspraken van Borat proberen te niet te doen. In December 2005 slaagden ze er in om het internetdomein www.borat.kz waarop Borat z'n website stond uit de lucht te halen. Borat heeft ondertussen al lang een andere website natuurlijk op een .tv domein. Vandaag de dag staat borat.kz nog steeds als onbeschikbaar dus niemand kan het domein registreren. Toch kreeg Borat steun uit onverwachte hoek. Dariga Nazarbayeva,een politica en de dochter van de Kazakstaanse president Nursultan Nazarbayev verklaarde openlijk dat heel het gedoe met het sluiten van de website - al dan niet in opdracht van de overheid - het imago van Kazakhstan veel meer schade heeft toegebracht dan het typetje van Sacha Baron Cohen zelf. 'We moeten niet bang zijn van humor,en we moeten niet proberen over alles en iedereen controle te hebben.' zo stelde ze.

BORAT DE FILM

Naar aanleiding van 'Borat De Film' waarin Sacha Baron Cohen z'n typetje verder zet in een langspeelfilm dook hij einde september 2006 plots op aan de hekken van het Witte Huis om een persconferentie te geven waarbij hij dadelijk van de gelegenheid gebruik maakte om op z'n typische Borat manier 'Premier Warlord George Walter Bush' uit te nodigen voor de premiere samen met O.J Simpsons,Mel Gibsons en andere amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders. De geheime dienst liet hem echter niet binnen wat niet zo verwonderlijk is. De timing van de stunt was wel perfect want de volgende dag was er namelijk een staatsbezoek gepland van de president van...Kazakhstan. 'Borat : Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan' draait sinds enkele dagen in de bioscopen en zal in 2007 op DVD uitkomen.

WIE IS DIE SACHA BARON COHEN NU EIGENLIJK ?

Sacha Baron Cohen werd geboren op 13 oktober 1971 in Staines, Surrey in Engeland. Hij is de tweede uit drie zonen van een Joods gezin. Zijn vader is afkomstig uit Wales en z'n moeder was Israelisch. Hij studeerde geschiedenis in Cambridge. Hij werd vooral bekend toen hij met het typetje Ali G. geregeld te zien was in The Eleven O'Clock Show op de engelse commerciele zender Channel 4. In 2004 kreeg hij als Ali G. z'n eigen show die al snel ook heel populair werd in de USA. Niet bij iedereen want daar was de eerste controverse al. Ali G. was namelijk een typetje van een zwarte gagsta-rapper maar dan door een blanke gespeeld. De zwarte gemeenschap vond dat niet zo erg gepast,maar ondanks dat kreeg de Ali G. show wel de BAFTA Award voor beste comedyserie. Toen kwam Borat de verslaggever uit Kazakhstan en verder heeft hij ook nog Bruno in de kast zitten. Bruno is een Oostenrijkse modeverslaggever die vooral gefixeerd is op homesexuele relaties van de mensen die hij aan een interview onderwerpt.
© 2006 - 2018 Ghostwriter, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieFilm: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet StreetSweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street is de nieuwste film van Tim Burton, met een wederom schitterende Johnny D…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Films maken met Windows Live Movie MakerFilms maken met Windows Live Movie MakerWindows Live Movie Maker is een standaard programma op uw computer of laptop. Met dit programma kunt u films maken, zoal…
recensieFilmrecensie: Quantum of solaceDe 22e Bond film draait nu al weer sinds 6 november in de Nederlandse bioscopen. Deze bond film is de eerste die als ver…
Synesthesie: welke kleur heeft maandag?Synesthesie: welke kleur heeft maandag?De vraag "welke kleur heeft maandag?" zal voor velen van ons als een onzinnige vraag beschouwd worden. Voor een klein aa…

Reageer op het artikel "Alles over de enige echte Borat"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Salu (infoteur), 02-11-2006 10:39 #1
Geweldig, eindelijk een samenvating van wie is Borat. Een controversiele figuur die hier daarom niet mag mankeren.

Doe je een reeks? Er zijn er nog he :-)

Groetjes,
Sabine

Infoteur: Ghostwriter
Gepubliceerd: 01-11-2006
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Reacties: 1
Schrijf mee!