InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Wat wil je weten over actrice Juliette Lewis?

Wat wil je weten over actrice Juliette Lewis?

Juliette Lewis is een onorthodoxe actrice, die van kindsterretje uitgroeide tot volwassen filmster. Ze is op haar sterkst in karakterfilms, waar ze haar kindvrouwtjes troef gecombineerd met een ontwapenend zuiders accent optimaal kan uitspelen. Velen kennen haar uit de film My Louisiana Sky (2001), waarvoor ze terecht een Emmy Award ontving. Anderen kennen haar vooral als zangeres van de punkband Juliette & the Licks. Eén ding is zeker, dit is een interessante dame om wat meer van te weten!

Juliette Lewis in het kort:

 • Geboren: 21 juni 1973 in Los Angeles, USA
 • Sterkwaliteiten: karakterrollen, southern accent, ongekunsteld, sexy, kindvrouwtje, drama, tenger gebouwd en zeer provocerend en eveneens succesvol als zangeres van de rockband “Juliette and the Licks”.
 • Bekende quote: "Fame can be just so annoying because people are so critical of you. You can't just say 'hi'. You say hi and people whisper 'Man, did you see the way she said Hi. What an attitude.'"

Filmografie Juliette Lewis

Juliette Lewis wordt gezien als één van de meest talentvolle en wendbare actrices van haar generatie. De kritieken op haar oscar-nominatie als beste bijrol actrice in Cape Fear (1991) waren meer dan lovend. Ze werkte onder andere samen met grote producenten en regisseurs als Martin Scorsese, Oliver Stone en Woody Allen.

Lewis ontving een Emmy Award voor haar optreden in My Louisiana Sky, een jong-meisje-groeit-op drama, dat zich in de jaren ’50 afspeelt op het platteland van Louisiana. Juliette speelt in deze film de rol van Dorie Kay, een stadse dame, die probeert haar 12-jarige nichtje te helpen om te gaan met haar zwakbegaafde ouders. De film van Adam Arkin is gebaseerd op een novelle van Kimberly Willis Holt.

Eén van Lewis’meest uitdagende en gekende rollen was die van Carla Tate, een licht verstandelijk gehandicapte vrouw, die op zoek gaat naar onafhankelijkheid en zelfontplooiing in de film The Other Sister (1999). Ze speelt hierin met verve een interessant karakter vol van levenslust en wilskracht dat haar beperkingen probeert te overwinnen en daar ook in slaagt.

Juliette Lewis werd in 1973 geboren als dochter van Geoffrey Lewis (acteur en zanger) en Glenis Batley, een grafische designer. Al op 14-jarige leeftijd speelde ze haar eerste rolletjes in tv-series als Home Fires (1987) en “The Wonder Years (1988). Lewis' optredens trokken de aandacht van Martin Scorsese, die haar een rol gaf in de thriller Cape Fear (1991), waarin ze altijd bekend zal blijven als het meisje met de klikkende beugel, die acteerde alsof het echt was tegenover steracteur Robert de Niro. Deze rol leverde de pittige actrice direct een oscar-nominatie en een Golden Globe award op.

In 1993 speelt Juliette Lewis een serveerster in Queens in Romeo is Bleeding met als tegenspeler Gary Oldman. Ook speelt ze in dat jaar samen met Johnny Depp en een jonge Leonardo di Caprio in What’s eating Gilbert Grape. In 1994 blinkt ze uit in Natural Born Killers, waar ze het liefje speelt van massamoordenaar Woody Harrelson. Daarna volgt een lange reeks van klassefilms zoals onder andere Basketball Diaries, From Dusk Till Dawn, Room to Rent en Starsky en Hutch.

Naast het acteren weet Juliette Lewis publiek te veroveren met haar zang en podiumkunsten. Net als haar vader is ze de leadzangeres van een rockband, genaamd Juliette & the Licks. De band speelt stevige muziek maar springt vooral in het oog door de enorme en soms provocerende energie van Juliette, die hart en ziel in haar optredens werpt. De laatste drie jaar is het, behalve de geplande wereldwijde tours met de band, wat stiller rondom haar. Wie weet wat de nabije toekomst nog voor interessante nieuwe optredens zal brengen.

Topfilms van Juliette Lewis:

 • Catch and Release (2006)
 • Aurora Borealis (2005)
 • Starsky & Hutch (2004)
 • Cold Creek Manor (2003)
 • Enough (2002)
 • My Louisiana Sky (2001)
 • Gaudi Afternoon (2001)
 • Room to Rent (2000)
 • The Other Sister (1999)
 • Some Girl (1998)
 • From Dusk Till Dawn (1996)
 • The Basketball Diaries (1995)
 • Natural Born Killers (1994)
 • What's Eating Gilbert Grape (1993)
 • Romeo Is Bleeding (1993)
 • Cape Fear (1991)
 • National Lampoon's Christmas Vacation (1989)
 • My Stepmother Is an Alien (1988)
© 2009 - 2017 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm Cape FearSpeelfilm Cape FearDe speelfilm Cape Fear dateert uit 1991 en is geregisseerd door de bekende filmmaker Martin Scorsese. Het betreft een re…
Filmrecensie: The SwitchVoordat ik deze romantische komedie ging kijken verwachtte ik een remake van de film “Switch” uit de jaren tachtig te ga…
De Oscarwinnaars 1991De Oscarwinnaars 1991De Academy Awards van het jaar 1991. De beste films van dit jaar waren The silence of the lambs, Bugsy, Terminator 2: ju…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het graf van Campo Santo'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het graf van Campo Santo'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het Sixtijnse geh…
Tv-serie: GrimmTv-serie: GrimmGrimm is een politie/drama-serie met veel fantasie-elementen. De serie draait om de politierechercheur Nick Burkhardt. N…
Bronnen en referenties
 • http://www.juliette-lewis.com/
 • http://julietteandthelicks.co.uk/

Reageer op het artikel "Wat wil je weten over actrice Juliette Lewis?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 17-02-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!