Veelzijdig talent Whoopi Goldberg

Veelzijdig talent Whoopi Goldberg Whoopi Goldberg draait al weer een flink aantal jaren succesvol mee in Hollywood. Deed veelzijdige talent heeft al verschillende kanten van zichzelf laten zien, maar ze blijft mensen verrassen.

Persoonlijk

Whoopi Goldberg die geboren werd als Caryn Elaine Johnson, kwam in New York City ter wereld en wel op 13 november 1955. In de Chelsea neighborhood groeide ze op als dochter van Emma en Robert. Dochter van een verpleegster en lerares en vader was priester. Haar vader verliet het gezin snel en moeder droeg alleen zorg voor de opvoeding.

Met Alvin Martin wat ze in de jaren 70 getrouwd, met David Claessen was ze halverwege de jaren 80 getrouwd en aansluitend met acteur Lyl Trachtenberg. Eind jaren 90 had ze een relatie met acteur Frank Langella en Ted Danson (van Cheers). Ze heeft met haar eerste man 1 dochter en 2 kleindochters.

Artiestennaam

Haar artiestennaam ontleende ze van het Whoopee cushion (een rubberachter kussen), want ze werd ze wel eens genoemd. Goldberg had meer te maken met haar voorouders (deels joods, boeddhistisch en katholiek).

Carrière

Op het scherm werd ze ontdekt in 1981 in Citizen: Iím Not Losing My Mind, Iím Giving It Away. Regisseur Mike Nichols bracht haar naar Broadway en kort daarna kreeg regisseur Steven Spielberg haar in beeld en wilde haar hebben voor The Color Purple uit 1985. De film werd genomineerd voor 11 Oscars en zelf kreeg ze een nominatie voor de beste actrice. Er werden geen Oscars gewonnen, maar Whoopi won wel de Golden Globe.

In 1986 speelde in de succesvolle Jumpiní Jack Flash en met David Claessen die de fotografie van de film voor zijn rekening nam, startte ze een relatie. Haar volgende film Burgler, Fatal Beauty werd echter geen succes. Het 2e gedeelte van de jaren 80 bracht haar qua films sowieso geen succes, totdat in 1990 Ghost met Patrick Swayze en Demi Moore op haar pad kwam. Hier kreeg ze o.a. een Oscar voor maar werd meer overladen met prijzen. Ook de TV serie Bagdad Cafe lief 2 seizoenen en in The Long Walk Home speelde ze een vrouw die voor de mensenrechten opkwam.

Begin jaren 90 kwam ze regelmatig met succes terug in Star Trek: The Next Generation (voor TV en speelfilm) en in 1992 kwam het succes Sister Act uit. De film leverde zo slordige 100 miljoen dollar op en dan volgt er bijna automatisch een vervolg in Sister Act2: Back in the Habit. Ook nu volgende er een aantal mindere hits als:
  • Naked in New York
  • Liberation
  • Corrina, Corrina
  • The Pagemaster
  • Boys on the Side
  • Theodore Rex
  • Theodore Rex
  • Eddie

Haar stem voor The Lion King leende ze weer wel met veel succes uit. Begin 2000 leende ze haar stem ook uit voor Blizzard en Pinocchio en meer recent (2006) nog voor Doogal en Yankee Irving. Daarnaast maakte ze wat klein opgezette films zoals Snow Buddies. Hoewel haar komische talent op het scherm groot is, worden lang niet al haar films successen en ook in serieuze rollen wil het niet altijd lukken. Niet gezegd dat ze daar geen mooie rollen in speelt, want een talent is en blijft het.

Andere activiteiten

Ze was de eerste zwarte vrouw die de Oscars Ďaan elkaar mocht pratení en deed dit met veel succes meerdere jaren.
Als producer was ze o.a. verantwoordelijk voor Strong Medicine, een serie die 6 seizoenen liep en produceerde ze Just For Kicks in 2006. Whoopi geeft haar mening gevraagd en heeft o.a. een discussie op Hillary Clinton met Elisabeth Hasselbeck achter de rug. Ze staat er verder om bekend vliegangst te hebben.

Recent werd ze naast de Nederlandse muscial-man Joop vd Ende mede producer van de musicalversie van Sister Act. Dit lijkt weer een groot succes te gaan worden.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
College Tour (NTR)College Tour (Nova College Tour) is een televisieprogramma van de NTR. In dit programma kunnen studenten (zowel van een…
De Oscarwinnaars 1993De Oscarwinnaars 1993De Academy Awards van het jaar 1993. De beste films van dit jaar waren Schindler's list, The piano, Philadelphia en Jura…
Patrick Swayze: Getalenteerd danser en acteurPatrick Swayze is geboren op 18 augustus 1952 en stierf op 14 september 2009 na een lange strijd tegen alvleeskanker. Hi…
Acteur en producer Tom CruiseActeur en producer Tom CruiseTom Cruise draait al weer de nodige jaren mee in Hollywood en naast een aantal zeer succesvolle films, produceert hij in…

Actrice Jennifer Aniston, Friends en de jaren daarnaActrice Jennifer Aniston, Friends en de jaren daarnaJe hebt actrices die Ďtop of the billí zijn en dit sec vanwege hun acteerkwaliteiten en actrices die absoluut aardig act…
Shirley Temple: van Polly Tix in Washington tot diplomaatShirley Temple: van Polly Tix in Washington tot diplomaatMet haar films vol optimisme nam het kindsterretje Shirley Temple tijdens De Grote Depressie velen voor zich in. Ook met…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Veelzijdig talent Whoopi Goldberg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Juni 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!