InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Agatha Christie’s “Miss Jane Marple” blijft populair

Agatha Christie’s “Miss Jane Marple” blijft populair

Agatha Christie’s “Miss Jane Marple” blijft populair Wat is toch het geheim van Agatha’s Christie’s “Miss Jane Marple’s moord avonturen? De zwart wit films met de oorspronkelijke Miss Marple, Margaret Rutherford, blijven het goed doen. In 1961 stapte ze voor het eerst in deze rol.

Geheim populariteit

Wat is het geheim eigenlijk, het verhaal is subtiel maar niet spectaculair en Miss Marple, gespeeld door Margaret Rutherford, is een vrouw op leeftijd die wel slim is maar verre van het met beauty overlopende Hollywood plaatje.
Het begint met de zwart wit beelden die het goed doen. Denk hierbij aan Hitchcock’s “Rebecca” die een deel van de spanning ontleend aan de zwart wit beelden die het geheel een mysterieus tintje geeft, schaduwen beter doet uitkomen en met een acteur of actrice die de ogen op het beeld weet te houden, heb je een perfect plaatje voor een moordverhaal. Op een vergelijkbare wijze wordt ook de sfeer rond Christie’s verhalen neergezet.

Margaret Rutherford is een slimme vrouw die charmant is en het scheve uiterlijk een ietwat komisch geheel geeft. Hoewel de inspecteur steeds weer terugkomt in het verhaal, laat hij zich iedere keer opnieuw verrassen door de acties van Miss Marple. De verhalen van Christie laten altijd een flinke groep mogelijke moordenaars zien die Miss Marple dan uitdunt en uiteindelijk vaak zelf het “aas” is en net op het laatste moment de echte moordenaar weet te ontmaskeren. Natuurlijk lopen de verhalen altijd goed af, maar tot enkele minuten voor het einde kan Christie je nog op het verkeerde been zetten.

De soms wat gekunstelde scène’s blijven echter een enorme aantrekkingskracht hebben en je wilt het verhaal tot het einde meemaken. Dit laatste heeft dan weer te maken met het spel van Rutherford.
Helaas heeft Rutherford maar enkele gemaakt. BBC heeft echter in de jaren 80 voor televisie opnieuw een aantal verhalen verfilmd, maar dan met Joan Hickson in de hoofdrol. Het lijkt erop dat Geraldine McEwan opnieuw in de rol van Miss Marple gaat kruipen, maar de enige echte is en blijft Margaret Rutherford.

Rutherford

Ze werd in Engeland geboren op 11 mei 1892 en stierf op 22 mei 1972. Vanaf 1945, tot haar dood, was ze getrouwd met acteur Stringer Davis.
Ze deputeerde op 33 jarige leeftijd bij het gezelschap “Old Vic” (niet te verwarren met het theater) en specialiseerde zich in de komische rollen en de excentrieke vrouw. Deze laatste was Miss Marple uiteraard ook en maakte dat Rutherford de rol als een goed zittende jas paste.

Rutherford speelde o.a. in Oscar Wilde’s “The importance of Being Earnest” en over het algemeen speelde ze in films die eerder op toneel ten uitvoer waren gebracht. Rutherford kreeg in 1963 een Oscar als beste vrouwelijke actrice voor haar rol in “The VIP’s” en in 1967 werd ze in Engeland geridderd.
Op 80 jarige leeftijd overleed ze, ze leed al enkele jaren aan Alzheimer.

Enkele van de stukken waar ze een rol in vervuld heeft:
 • Missing, Believed Married
 • Big Fella
 • Spring Meeting
 • English Without Tears
 • Meet Me at Dawn
 • Miranda
 • The Magic Box
 • Miss Robin Hood
 • Mad about Man
 • Just My Luck
 • On the Double
© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Agatha Christie’s: Miss Marple and the 4:50 from PaddingtonrecensieAgatha Christie’s: Miss Marple and the 4:50 from PaddingtonEr zijn maar weinig mensen die niets van Agatha Christie gelezen of gezien hebben. Miss Marple is een van de karakters d…
Miss Marple, een detectiveMiss Marple, een detectiveAgatha Christie, volgens velen één van de grootste misdaadschrijfsters ooit, creëerde miss Marple, de bekendste vrouweli…
Agatha Christie, Grand Dame of MysteryAgatha Christie, Grand Dame of MysterySchrijfster Agatha Christie is een van grotere schrijvers en is m.n. bekend om haar detectiveromans. Wie is deze vrouw?
Agatha Christie, Queen of CrimeAgatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Mi…
Miss Maud Silver, tijdgenote van Miss MarpleMiss Maud Silver, tijdgenote van Miss MarpleMiss Silver is een gepensioneerd gouvernante die haar pensioen aanvult met haar werkzaamheden als detective. Al breiend…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Agatha Christie’s “Miss Jane Marple” blijft populair"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 11-07-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!