InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Biografie: Cate Blanchett

Biografie: Cate Blanchett

Biografie: Cate Blanchett Wie kent de Australische acteer sensatie nog niet? Met een Oscar op zak en twee Golden Globes is Cate Blanchett een zeer veel gevraagde en gewaardeerde actrice die ook nog eens bekend staat om haar gewaagde manier van kleden op gelegenheden als premières. Maar wie is deze Cate?

Biografie

Catherine Élise Blanchett werd op 14 mei 1969 geboren in een suburb van het Australische Melbourne als dochter van June en Robert Blanchett. Helaas moesten Cate, haar moeder, oudere broer Bob en jongere zus Genevieve al in 1979 afscheid nemen van vader Robert, toen deze onverwacht stierf na een hartaanval.

Na het behalen van haar middelbare school studeerde Cate economie aan de universiteit van Melbourne. Toen ze deze studie afgemaakt had ging ze op vakantie naar Egypte. In het hotel waar ze logeerde werd ze gevraagd als Extra in een film die in de regio waar ze zich bevond geschoten zou worden. Cate besloot dit te doen en raakte dol enthousiast met als gevolg dat ze bij thuiskomst direct begon aan het National Institute of Dramatic Arts in Sydney. In 1992 was ze hiermee klaar en begon toen aan haar theater carrière.

Cate speelde een aantal toneelstukken waaronder Shakespeare’s Hamlet en speelde mee in de mini tv series Heartland en Bordertown. In 1997 speelde Cate voor het eerst in een echte film: Paradise Road, maar pas in 1998, toen ze de rol van Elizabeth I op zich nam, brak de actrice internationaal door. Hierna kwam er behoorlijk wat vaart in haar carriere. Dit leverde na de productie van the Aviator, waarin de actrice de rol van Katherine Hepburn vertolkt, een Oscar op.

Privé is Cate al tijden gelukkig met toneelschrijver Andrew Upton, die ze in 1996 ontmoette. In 1997 traden de twee in het huwelijk en zij kregen drie zoons: Dashiell, Roman en Ignatius. In het begin van de 21ste eeuw besloot het paar naar het Verenigde Koninkrijk te verhuizen. Enkele jaren verhuisden ze echter terug naar hun Australië waar ze de artiestieke directeuren werden van de Sydney Theatre Company.

Filmografie

Cate speelt in een groot aantal films. Dit zijn de films waarin ze zoal speelde. Haar nieuwste film ( in 2009) staat bovenaan. De oudste onder.

 1. The Curious Case of Benjamin Button
 2. Gake no ue no Ponyo
 3. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
 4. Elizabeth: The Golden Age
 5. I'm Not There.
 6. Hot Fuzz
 7. Notes on a Scandal
 8. The Good German
 9. Babel
 10. Stories of Lost Souls
 11. Little Fish
 12. The Aviator
 13. The Life Aquatic with Steve Zissou
 14. The Lord of the Rings: The Return of the King
 15. The Missing
 16. Coffee and Cigarettes
 17. Veronica Guerin
 18. The Lord of the Rings: The Two Towers
 19. Heaven
 20. The Shipping News
 21. Charlotte Gray
 22. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
 23. Bandits
 24. The Gift
 25. The Man Who Cried
 26. The Talented Mr. Ripley
 27. Pushing Tin
 28. An Ideal Husband
 29. Bangers
 30. Elizabeth
 31. Oscar and Lucinda
 32. Thank God He Met Lizzie
 33. Paradise Road
© 2009 - 2018 Niamh, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Film: the HobbitFilm: the HobbitNa het uitkomen van the Return of the King in de december van 2003 was het enkele jaren stil rond Tolkien en zijn meeste…
Nintendo DS spel: Cate West - The vanishing filesNintendo DS spel: Cate West - The vanishing filesVoor de fans van Zoek en vind spellen zijn de spellen van Cate West erg leuk. Er zit een verhaal omheen gebouwd en er zi…
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
Filmrecensie Robin HoodrecensieFilmrecensie Robin HoodEr zijn vele film gemaakt over de legendarische figuur Robin Hood, maar een recentere – uit 2010 – is die met Russell Cr…
De Oscarwinnaars 2004De Oscarwinnaars 2004De Academy Awards van het jaar 2004. De beste films van dit jaar waren Million dollar baby, Ray, The aviator en Finding…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Biografie: Cate Blanchett"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Niamh
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!