Tilda Swinton, geen standaard Hollywood babe

Tilda Swinton, geen standaard Hollywood babe Tilda Swinton is verre van de bekende Hollywood dames die paraderen over de verschillende rode lopers en graag gezien en vooral gefotografeerd worden. Haar keuzes in films zijn niet altijd vanzelfsprekend, maar altijd heel bewust. Ze heeft dan ook verschillende fraaie films op haar naam staan.

Persoonlijk

Katherine Mathilda Swinton wordt geboren in Londen op 5 november 1960. Ze is de dochter van een Australische moeder Judith Balfour en een Schotse vader Sir John Swinton of Kimmerghame. Ze gaat naar de West Heath Girls School waar ze samen met Diana, de later Princess of Wales. In 1983 studeerde af aan de New Hall op de Cambridge University.

Tilda heeft een tweeling uit haar relatie met schilder John Byrne. Vanaf 2004 heeft ze een relatie met Sandro Kopp, ook schilder.

Carrière

Ze begint in Edinburgh in het Traverse Theatre bij de Royal Shakespeare Company en aansluitend speelt ze een rol in de miniserie op tv Zastrozzi: A Romance. In 1989 speelt ze tegenover Sir Laurence Olivier in War Requiem en voor Edward II (1991) mag ze een Volpi Cup voor beste actrice in ontvangst nemen. In 1992 speelt ze in Orlando en voor deze rol mag ze ook enkele prijzen in ontvangst nemen. Naast dit alles komt ze ook nog in contact met modeontwerpers Viktor en Rolf en in 2003 komt ze met haar One Woman Show.

In de 21e eeuw gaat ze Engeland met de VS (Hollywood) combineren en zet vervolgens tal van prachtige rollen op haar naam, t.w.
 • Vanilla Sky, met Tom Cruise en resulteert in een aardig kassucces.
 • The Deep End, waar ze naast een enorme rij aan nominaties ook verschillende prijzen voor in ontvangst mocht nemen
 • Adaptation, met niemand minder dan Nicolas Cage en Meryl Streep.
 • The Statement, samen met tegenspeler Michael Caine.
 • Young Adam, waar ze naast enkele nominaties ook de BAFTA Schotland voor de beste actrice voor in ontvangst mag nemen.
 • Constantine, met Keanu Reeves waar de engel Gabriel subliem neerzet en wat een kassucces wordt.
 • The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrode, waar ze enkele nominaties voor krijgt.
 • Thumsucker, een cultfilm opnieuw met Keanu Reeves waar ze op het Gijon Int. Film Festival de prijs voor de beste actrice krijgt.
 • The Man from London, een internationale producten, t.w. Hongaars, Frans, Engels.
 • Michael Clayton, waar ze eindelijk haar eerste Oscar voor beste vrouwelijke bijrol kreeg, de BAFTA Award voor in ontvangst mocht nemen en tal van andere nominaties op haar conto zijn komen te staan.
 • Julia, welke enkele nominaties en een verzilvering op mocht leveren
 • The Curious Case of Benjamin Button, opnieuw een flink aantal nominaties, waarvan ze er twee kon verzilveren voor deze film.

Voor 2009 staan er nog twee film op de rol en Tilda is nog volop bezig met mooie nieuwe projecten. Een dame met een bewuste – niet altijd even gemakkelijke of begrepen – keuze. Dat maakt haar nieuwe producties altijd juist het bekijken waard.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesrecensieSpeelfilm ‘Constantine’ met Keanu ReevesConstantine is zo’n film die gemaakt is met een kleiner budget dan je voor dit type film normaal nodig hebt. Het is inmi…
Speelfilm 'The Curious Case of Benjamin Button'recensieSpeelfilm 'The Curious Case of Benjamin Button'Brad Pitt is zo’n acteur die slechte keuzes qua speelfilms afwisselt met hoogstandjes. Daarnaast komt hij de laatste tij…
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
Monica Bellucci, model en actriceMonica Bellucci, model en actriceDat Monica Bellucci meer dan alleen een fraaie actrice is, heeft ze in de loop der jaren wel laten zien. In 1988 begon z…

Julianne Moore, weinig zichtbaarJulianne Moore, weinig zichtbaarActrice Julianne Moore is al vanaf 1983 actief in Hollywood, eerst op televisie en begin jaren 90 overgestapt naar het w…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Tilda Swinton, geen standaard Hollywood babe"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Juli 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!