Julianne Moore, weinig zichtbaar

Julianne Moore, weinig zichtbaar Actrice Julianne Moore is al vanaf 1983 actief in Hollywood, eerst op televisie en begin jaren 90 overgestapt naar het witte doek. Ze heeft inmiddels fraaie rollen op haar naam staan, maar heeft nooit de voorgrond opgezocht. Ze duikt overal op in mooie rollen, maar loopt niet te koop met haar talent. Haar rode haar en sproeten zijn wel haar handelsmerk geworden.

Persoonlijk

Julie Anne Smith werd op 3 december 1960 geboren in Fayetteville in Noord Carolina. Ze is de dochter van de Schotse psychisch sociaal werkster Anne Love en militair (advocaat, rechter en piloot) Peter Moore Smith. Ze is de oudste uit een gezin van 3 kinderen, waar nog een jongere zus en broer onder komen. Als dochter van een militair leefde ze op verschillende plaatsen in de VS en Duitsland. Haar bachelor haalde op de College of Fine Arts te Boston.

Ze is sinds 2003 getrouwd met regisseur Bart Freundlich. Samen hebben ze een zoon en een dochter.

Carrière

In 1983 verhuisde ze naar New York om als serveerster haar geld te verdienen en zo de door haar gewenste rollen proberen op te pakken. Ze rolde snel in As the World Turns en won er zelfs een Daytime Emmy Award mee. Tot 1988 speelde ze in deze soap.
In 1987 speelde ze in New York op toneel met Serous money en omdat er al een actrice met haar naam was, was ze verplicht haar naam te veranderen en koos haar vaders middle naam Moore en haar naam werd verbasterd naar Julianne.

Film

Begin jaren 90 verruilde ze de televisie voor de film en speelde een rol in the Hand That Rocks the Cradle, Benny Joon en The Fugitive. In 1995 maakte ze een romantische comedy Nine Months en Assassins. In 1997 maakte ze deel uit het van team wat de blockbuster The Lost World: Jurassic Park maakte. Om in 1997 in Boogie Nights te spelen een film waar ze verschillende prijzen voor in ontvangst mocht nemen. Voor de Oscar werd ze ook genomineerd, maar deze haalde ze helaas niet binnen. Ze speelde ze verder in nog meer films die voor verschillende Oscars en of Golden Globes genomineerd werden, zoals An Ideal Husband en The End of the Affair. Beide films kwamen in 1999 uit.

In 2001 had ze de moeilijke opgaaf om Jodie Foster in Hannibal, de opvolger van Silence of the Lambs, te doen vergeten. Ze deed dit op voortreffelijke wijze en het leverde haar zelfs een nominatie op. 2002 was opnieuw een topjaar voor Julianne, want ze maakte de veel geprezen onderscheiden films Far frond Heaven en The Hours.

In 2004 maakte ze drie films waar The Forgotten nog de meeste indruk maakte en tot 2008 maakte ze nog een tiental films, maar geen die sterk onderscheidend waren. In 2008 maakte ze Blindness wat haar weer een nominatie opleverde en in 2009 The Privete Lives of Pippa Lee, waar ze onderdeel uitmaakt van een grote sterrencast als Robin Wright Penn, Alan Arkin, Keanu Reeves, Monica Bellucci en Winona Ryder. Maar inmiddels staan er al weer enkele films op stapel en Jualianne zal nog wel de nodige jaren meedraaien en hopelijk nog meer mooie films maken.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Monica Bellucci, model en actriceMonica Bellucci, model en actriceDat Monica Bellucci meer dan alleen een fraaie actrice is, heeft ze in de loop der jaren wel laten zien. In 1988 begon z…
recensieHannibal (Ridley Scott, 2001)Na het enorme succes van de beklemmende thriller THE SILENCE OF THE LAMBS hebben we tien lange jaren moeten wachten op e…
Recensie 'Still Alice'recensieRecensie 'Still Alice'Alzheimer is een ongeneeslijke, progressieve hersenziekte die gekenmerkt wordt door een ophoping van het eiwit beta-amyl…
Filmrecensie ForgottenrecensieFilmrecensie ForgottenSpeelfilm Forgotten uit 2004 is een bovennatuurlijke thriller met bekende namen in de hoofdrollen. Het bovennatuurlijke…

Natuurtalent River PhoenixNatuurtalent River PhoenixZoals velen voor hem verdwijnen er nogal eens natuurtalenten op wat voor vlak dan ook te vroeg van de aardbodem. Riv…
Tilda Swinton, geen standaard Hollywood babeTilda Swinton, geen standaard Hollywood babeTilda Swinton is verre van de bekende Hollywood dames die paraderen over de verschillende rode lopers en graag gezien en…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Julianne Moore, weinig zichtbaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Juli 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!