Acteur en producer Tom Cruise

Acteur en producer Tom Cruise Tom Cruise draait al weer de nodige jaren mee in Hollywood en naast een aantal zeer succesvolle films, produceert hij inmiddels en kennen we hem ook als een vooraanstaand lid – als je dit zo noemt – van de Scientology Church.

Persoonlijk

Thomas Cruise Mapother IV wordt op 3 juli 1962 geboren in Syracuse, New York als zoon van Mary Lee een lerares voor speciaal onderwijs en Thomas Mapother III een ingenieur. Hij heeft 2 oudere en 1 jongere zus.

Hij zat op verschillende scholen en had te maken met de banen die zijn vader accepteerde. Dit bracht het gezin naar andere plaatsen, maar op het Henry Munro Middle School ronde hij zijn opleiding af. Naast school beoefende hij diverse sporten en stond bekend als waaghals.

Toen Cruise 12 jaar oud was ging zijn moeder met hem en zijn zus Lee Anne weg bij haar man en ze leefde een tijdje behoorlijk matig. Zijn moeder trouwde echter een andere man.
Tijdens zijn high school periode stond hij voor het eerst op de planken.

Hij is als eerste in 1987 getrouwd met actrice Mimi Rodgers en daarna trouwde hij in 1990 met actrice Nicole Kidman en samen hebben ze 2 geadopteerde kinderen (Isabella en Connor). In 2001 gingen ze uit elkaar. Aansluitend had hij een korte relatie met Penelope Cruz en in 2005 begon hij een relatie met Katie Holmes, met wij hij een dochter Suri heeft en waarvan in 2012 is gescheiden.

Men zegt dat actrice Mimi Rodgers hem geïntroduceerd heeft bij de Scientology Church, die invloedrijke mensen lijkt te verzamelen, en hij draagt het gedachtengoed actief uit.

Carrière

De start

In 1981 maakt hij zijn eerste film, een kleine rol in Endless Love met Brooke Shields. Zijn volgende rol in Taps had iets meer om het lijf en zijn speelde naast grote(re) namen – op dat moment – als George C. Scott, Timothy Hutton en Sean Penn.
In 1983 maakt hij de succesvolle The outsiders met Francis Ford Coppola aan het roer. Deze film bevatte nogal wat namen van mensen die het later zouden gaan maken of al in een verder gevorderd stadium waren, zoals Matt Dillon, Rob Lowe en Patrick Swayze.

De megasuccessen in de jaren 80

Toch leerde het grote publiek hem beter kennen met Risky Business en in 1985 maakt hij Legend van Ridley Scott. Zijn volgende project wilde hij eerst niet doen, maar besloot er toch aan mee te werken. Top Gun, met de macho piloten, was een megasucces en bracht zo’n 350 miljoen dollar op. Aansluitend maakt hij met Paul Newman The Color of Money, een film van Martin Scorsese. Newman kreeg er een Oscar voor. Maar zijn volgende succesfilm stond al weer klaar te weten Cocktail en een jaar later de gevoelige Rain Man met Dustin Hoffman. Hoffman kreeg er een Oscar voor.

De jaren 90

De jaren 90 begonnen succesvol met de prachtige film van Oliver Stone Born on the first of July. Aansluitend maakte hij Days of Thunder en Far and Away, deze waren iets minder succesvol. Maar met A few Good Men, waarin hij met Demi Moore en Jack Nickolson speelde, draaide er weer een topfilm in de bioscopen. Met Gene Hackman en Ed Harris stond hij in the Firm, van Sidney Pollack en in 1994 maakt hij onderdeel uit van een grote sterrencast in Interview with the Vampire. Hij kreeg de rol voor het overleden toptalent River Phoenix en speelde samen met Brad Pitt, Antonio Banderas en Christian Slater.

Met Brian de Palma maakte hij Mission Impossible en hetzelfde jaar maakte hij Jerry Maguire. Met zijn toenmalige vrouw Nicole Kidman maakte hij nog een erotische triller Eyes Wide Shut en in 1999 maakte hij zijn opwachting in Magnolia.

Nieuwe eeuw

In de huidige eeuw kon een opvolger van Mission Impossible niet uitblijven en deel twee werd dan ook in 2000 gemaakt. Enkele films die minder in het oog sprongen waren: Vanilla Sky, met Cameron Diaz en Penelope Cruz, en Minority Report een film van Spielberg. In 2003 bracht hij The Last Samurai uit en een jaar later Collateral. Met Spielberg werkte hij in 2005 opnieuw samen en wel in War of the Worlds. Deze film deed het financieel erg goed (590 miljoen dollar). Weer kwam er vervolgens een vervol op Mission Impossible en nummer 3 was geboren. De film werd slecht ontvangen. In 2008 maakt hij o.a. de groots opgezette oorlogsfilm Valkyrie. Deze film werd matig ontvangen en heeft het redelijk gedaan in de bioscopen. Het succes van de jaren 80 haalt hij de laatste jaren niet meer.

Producer

Als (executive) producer heeft hij enkele films gemaakt, t.w.: de eerste Mission Impossible, Without Limits in 1998, The Others met zijn tweede vrouw Nicole Kidman en Vanilla Sky. Ook the Last Samurai werd door hem geproduceerd.

Cruise draait al wat jaren mee en hij lijkt niet te gaan stoppen. Enkele meesterwerkjes mogen er ook nog best bijkomen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Actrice Katie Holmes op televisie en in de bioscoopActrice Katie Holmes op televisie en in de bioscoopActrice Katie Holmes heeft mooie rollen op haar naam staan, maar is in haar filmkeuze beduidend terughoudender geworden…
Nicole Kidman in The OthersrecensieNicole Kidman in The OthersDat Nicole Kidman een goed actrice is bewijst ze o.a. in Australia, maar ze heeft meer mooie films op haar naam staan. T…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Filmrecensie: Batman BeginsrecensieFilmrecensie: Batman BeginsVan de Batmanfilms moet je houden en als dit niet het geval is, boeit het hele onderwerp niet. Maar voor de liefhebber i…

Veelzijdige Will SmithVeelzijdige Will SmithWe kennen Will Smith allemaal van zijn films, films die hem voor de Hollywoodbazen de acteur die het meest opbrengt maak…
Natuurtalent River PhoenixNatuurtalent River PhoenixZoals velen voor hem verdwijnen er nogal eens natuurtalenten – op wat voor vlak dan ook – te vroeg van de aardbodem. Riv…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Acteur en producer Tom Cruise"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: Juli 2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!