Actrice Uma Thurman

Actrice Uma Thurman Een bekend gezicht en toch kent niet iedereen haar bij naam. Deze dame speelt al de nodige jaren in allerlei topfilms met een “alledaags apart gezicht” zo schreef een journalist eens over haar. En dat typeert deze actrice.

Persoonlijk

Uma Karuna Thurman werd op 29 april 1970 geboren en groeide op in Amherst (Massachusets) en Woodstock (New York). Haar moeder was een model en haar vader gaf les op de universiteit van Columbia. Ze heeft 3 broers en een halfzus uit een eerder huwelijk van haar vader.

Northfield Mount Hermon in Northfields Massachusetts was haar school en ze was een gemiddelde leerling. Maar acteren was haar ding en ze werd door een talentscout naar voren gehaald. Ze volgende in New York de Professional Children’s School maar voordat ze af kon studeren had ze het daar al voor gezien gehouden.

Tussen 1990 en 1992 had ze een relatie met Gary Oldman en tussen 1998 en 2004 had ze was getrouwd met Ethan Hawke. Samen hebben ze een dochter uit 1998 en een zoon uit 2002.

Carrière

Ze begon met wat modellenwerk op haar 15e en in 1989 stond ze op de voorpagina van het prestigieuze Rolling Stone. Vlak daarvoor had ze haar acteerdebuut gemaakt in Johhny Be Good en Kiss Daddy Goodnight. Ze verscheen voor het eerst naakt in The Birth of Venus, maar de film flopte grandioos.

Doorbraak

Haar doorbraak kwam met de prachtige film Dangerous Liaisons, met een sterrencast als John Malkovich, Glenn Close, Michelle Pfeiffer en Keanu Reeves . Voor haar rol werd de genomineerd voor een Oscar en tegenspeler Malkovich prees haar de hemel in met de vertolking van haar rol.

Teleurstelling

In 1990 speelde ze samen met Fred Ward in Henry & June en in 1992 speelde ze Even Cowgirls Get the Blues, maar deze films deden niet veel. Ook andere grote namen deden niet veel voor haar, want haar tegenspeler Robert de Niro kon niet voorkomen dat Mag Dog and Glory geen groot succes werd.

Pulp Fiction

Na een aantal teleurstellende films werd ze door Quentin Tarantino gevraagd om samen met John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis en Harvey Keitel in Pulp Fiction te spelen. Deze film zette haar weer helemaal terug en werd een doorslaand succes. De film had nog geen 10 miljoen dollar gekocht en bracht ruim 212 miljoen dollar op. 7 Oscar nominaties kreeg de film en is zo’n film die in de filmgeschiedenis boekjes altijd weer terug zal komen, een echte film noir.

In 1998 speelde ze in de weinig succesvolle speelfilm (opmerkelijk genoeg deed de film het in de videotheek wel goed) Gattaca samen met Eathan Hawke en met hem zou ze nog jaren een relatie hebben. Aansluitend was ze Poison in Batman & Robin, zeker niet de beste uit de reeks Batmanfilms. Vanaf 1998 is ze het was rustiger aan gaan doen vanwege 2 zwangerschappen en was ze nog te zien in televisiestukken Tape, Vatel en Hysterical Blindness. Ethan Hawke maakte met haar Clelsea Walls. Maar na haar 2e zwangerschap kwam ze in 2003 terug in Paycheck en de welbekende Tarantinefilm Kill Bill. En ze was op dat moment weer helemaal terug.

Hoewel haar succes wisselend is was ze in 2005 wel de duurst betaalde actrice (12,5 miljoen dollar per film). Voor dit geld maakte ze Be Cool het vervolg van Get Shorty uit 1995. En in deze film speelde ze opnieuw met John Travolta. Deze film deed het echter goed in de bioscoop. Vervolgens is ze in 2006 nog verschenen in The Swam en My Super Ex-Girlfriend en in 2008 speelde met Colin firth in the Accedental Husband. Een romantische comedy. Nieuwe films voor het lopende en komende jaar staan al weer op de rol.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Pulp Fiction (1994)Pulp Fiction (1994)Pulp Fiction is een Amerikaanse misdaadfilm, geregiseerd door Quentin Tarantino. De cast bestaat onder andere uit John T…
De Oscarwinnaars 1994De Oscarwinnaars 1994De Academy Awards van het jaar 1994. De beste films van dit jaar waren Forrest Gump, Speed, The lion king en Ed Wood. De…
Actrice Patricia ArquetteActrice Patricia ArquettePatricia is al vele jaren actief als actrice in speelfilms, als ze in 2005 start met de televisieserie Medium. Het lijkt…
Quentin Tarantino's Once Upon A Time In HollywoodQuentin Tarantino's Once Upon A Time In HollywoodRegisseur Quentin Tarantino, bekend van o.a. Pulp Fiction en Reservoir Dogs, brengt met de film Once Upon A Time In Holl…

Acteur Dennis QuaidActeur Dennis QuaidDennis Quaid draait al weer de nodige jaren mee in Hollywood en hoewel zijn naam niet tot de meest bekende behoort, heef…
Veelzijdige Will SmithVeelzijdige Will SmithWe kennen Will Smith allemaal van zijn films, films die hem voor de Hollywoodbazen de acteur die het meest opbrengt maak…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Actrice Uma Thurman"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: Oktober 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!