Acteur Dennis Quaid

Acteur Dennis Quaid Dennis Quaid draait al weer de nodige jaren mee in Hollywood en hoewel zijn naam niet tot de meest bekende behoort, heeft hij al wel een aantal goede films op zijn naam staan.

Persoonlik

Dennis William Quaid is een Texaan. Hij wordt in Houston geboren op 9 april 1954 en is de zoon van William Quaid en Nita Quaid. Dennis heeft een oudere broer (acteur Randy Quaid) en een jongere (half)broer. Al op jonge leeftijd weet hij wat hij wil en na de Bellaire High School waar hij acteerlessen volgt, stapt hij over naar de Universiteit van Houston. Als hij twintig is pakt hij zijn spullen om richting Hollywood te gaan.

Dennis Quaid is aan zijn 3e huwelijk toe, eerste getrouwd met actrice P.J. Soles en daarna met actrice Meg Ryan waar hij een zoon mee heeft. In 2004 trouwde hij met makelaar Kimberly Buffington waar hij een tweeling mee heeft.
Hij heeft een eigen band en speelt niet onverdienstelijke golf.

Carrière

Hollywood ligt niet direct aan zijn voeten en hoewel hij al vanaf 1975 in films speelt zoals Crazy Mama, september 30, 1955 en I Never Promised you a Rosegarden, valt hij pas op in 1979 als hij in Breaking Away speelt. Zijn echter doorbraak komt pas in 1983 als hij in the Right Stuff speelt. Een historische film van Philip Kaufman. De film viel een aantal Oscars ten deel, maar vreemd genoeg werd de film nooit in Nederland uitgebracht.

Aansluitend is Dennis te zien in films als
  • Tough enough uit 1983
  • Dreamscape uit 1984
  • Enemy Mine uit 1985
  • Suspect uit 1987
  • The Big Easy uit 1987

In 1987 maakt hij ook de bekende Innerspace waar hij actrice en later zijn vrouw Meg Ryan tegen komt. Kort daarna zet hij een duidelijke rol neer in Great Balls of Fire waarin hij Jerry Lee Lewis speelt.

Jaren 90 en verder

Na een aantal succesvolle jaren raakt zijn carrière in de jaren 90 in het slop. Hij is cocaïne verslaafd en hij maakt enkele films. Eind van de jaren 90 zit de stijgende lijn er weer in als hij de grappige Parent Trap maakt. Hier is Lindsay Lohan nog een meisje die in een leuke dubbelrol speelt. In 2000 maakt hij de film Traffic met Oliver Stone, in 2002 maakt hij Far From Heaven waar hij voor een Golden Globe genomineerd wordt en in 2004 de goed gemaakt rampenfilm The Day After Tomorrow. Deze laatst is zowel in de bioscoop als op DVD een kassucces.

De laatste jaren heeft hij nog enkele films gemaakt waaronder Smart People met Sarah Jessica Parker en Vantage Point een actiefilm met o.a. William Hurt, Forest Whitaker en Sigourney Weaver.

Momenteel is hij met verschillende projecten bezig die de komende jaren uit zullen komen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Actrice Jennifer Aniston, Friends en de jaren daarnaActrice Jennifer Aniston, Friends en de jaren daarnaJe hebt actrices die ‘top of the bill’ zijn en dit sec vanwege hun acteerkwaliteiten en actrices die absoluut aardig act…
De vele gezichten van Rutger HauerDe vele gezichten van Rutger HauerWie kent Rutger Hauer niet. Een van de weinige, zo niet de enige, Nederlandse acteur die enige naam in Hollywood heeft g…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…
Sam Neill, onopvallend opvallend acteurSam Neill, onopvallend opvallend acteurActeur Sam Neill zegt lang niet iedereen iets, toch draait hij al jaren mee in Hollywood en heeft mooie rollen op zijn n…

Acteur en zanger Russell CroweActeur en zanger Russell CroweAls zanger kennen we heb niet zo erg goed, maar als acteur absoluut wel. Hij heeft naast wat minder werk ook heel mooie…
Actrice Uma ThurmanActrice Uma ThurmanEen bekend gezicht en toch kent niet iedereen haar bij naam. Deze dame speelt al de nodige jaren in allerlei topfilms me…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Acteur Dennis Quaid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: September 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!