Acteur en zanger Russell Crowe

Acteur en zanger Russell Crowe Als zanger kennen we heb niet zo erg goed, maar als acteur absoluut wel. Hij heeft naast wat minder werk ook heel mooie films op zijn naam gezet en is nog steeds actief in Hollywood. In 2001 kreeg hij zelfs een Oscar voor zijn rol in Gladiator.

Persoonlijk

Russell Ira Crowe is afkomstig uit Nieuw Zeeland en werd op 7 april 1964 geboren. Als klein kind verhuisde hij met zijn ouders naar Sydney en groeide op in de filmwereld. Zijn ouders waren verantwoordelijk voor de catering op de verschillende filmsets en hebt vak werd hem dus met de paplepel ingegoten.

Russell Crowe is getrouwd met actrice en zangeres Danielle Spencer en ze hebben 2 zonen.

Carrière

Russell begon zijn carrière in enkele afdelingen van de soap Neighbours en aansluitend maakte hij wat films in Australië. Het duurde tot 1995 voordat hij – op aangeven van actrice Sharon Stone – richting Hollywood vertrok. Hij begon zijn carrière in The Quick and the Dead om zo’n twee jaar later pas echt groot door te breken in LA confidential. Weer twee jaar later kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol in the Insider en het duurde tot 2001 voordat hij een Oscarnominatie ook daadwerkelijk wist te verzilveren. Dit was voor zijn rol in Gladiator. Ridley Scott maakte de film en deze werk ook goed ontvangen in de bioscopen (de film bracht alleen al in Amerika ruim 180 miljoen dollar op).

Naast het grote werk speelde hij ook in heel ander soort rollen zoals A Beautiful Mind, geregisseerd door Ron Howard. Hij zet hier een schizofrene wiskundige perfect neer. Ook hier werd hij genomineerd voor een Oscar. De diversiteit van zijn rollen is groot, want in 2003 maakte hij het zeemanepos Master and Commander: The Far Side of the World en twee jaar later de boksfilm Cinderella Man.
In 2007 maakte hij een western, een genre dat jaren nauwelijks gemaakt was. 3:10 to Yuma was een remake van de film uit 1957 met dezelfde titel. Hij speelde hier naast Christian Bale en Peter Fonda. Ook in 2007 werkte hij opnieuw samen met Ridley Scott voor de film American Gangster. Hij acteerde hier naast andere grote namen als Denzel Washington, Josh Brolin en Cuba Gooding Jr. De film deze het goed in de bioscopen.

In 2008 werkte hij opnieuw met Ridley Scott in Body of Lies en thriller waar ook Leonardo DiCaprio in speelde. In deze film speelt ook de Nederlandse Carice van Houten. In 2009 kwam de politieke thriller State of Play uit. In deze film speelt ook Ben Affleck, Helen Mirren, Jason Bateman en Robin Wright Penn die hetzelfde jaar De Private Lives of Pippa Lee met Keanu Reeves maakte.

Muziek

Zijn muziekcarrière is niet zo bekend, maar sinds 1992 speelt hij al met de rockband 30 Odd Foot of Frunts. Ze hebben enkele albums uitgebracht, maar er valt niet over megahits te spreken.

Crowe kiest zijn films heel breed, het lijkt alsof hij van alles gespeeld wil hebben. Maar de passie voor zijn vak komt in bijna iedere rol weer boven drijven.

Lees verder

© 2009 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmverslag: The GladiatorFilmverslag: The GladiatorThe Gladiator is een interessante film wat een gedeelte van de Romeinse geschiedenis beschrijft. Het geeft weer hoe glad…
Filmrecensie Robin HoodrecensieFilmrecensie Robin HoodEr zijn vele film gemaakt over de legendarische figuur Robin Hood, maar een recentere – uit 2010 – is die met Russell Cr…
De Oscarwinnaars 2000De Oscarwinnaars 2000De Academy Awards van het jaar 2000. De beste films van dit jaar waren Gladiator, Crouchin tiger hidden dragon, Erin Bro…
Sam Neill, onopvallend opvallend acteurSam Neill, onopvallend opvallend acteurActeur Sam Neill zegt lang niet iedereen iets, toch draait hij al jaren mee in Hollywood en heeft mooie rollen op zijn n…

Colin Firth: tot driemaal toe Mr. DarcyColin Firth: tot driemaal toe Mr. DarcyZijn rol als Mr Darcy in de BBC serie 'Pride and Prejudice' uit 1995 maakte hem niet alleen direct bekend, het leverde h…
Acteur Dennis QuaidActeur Dennis QuaidDennis Quaid draait al weer de nodige jaren mee in Hollywood en hoewel zijn naam niet tot de meest bekende behoort, heef…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Acteur en zanger Russell Crowe"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: September 2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!