InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Amerikaanse filmactrice Meryl Streep

Amerikaanse filmactrice Meryl Streep

Filmactrice Meryl Streep is zomer 2009 60 jaar geworden. Een gemiddelde filmactrice kan na haar 40ste verjaardag een hoofdrol vergeten, maar niet bij Meryl Streep: zij is meer in trek dan ooit. Ze maakte diepe indruk met haar optreden in Doubt en ze scoorde een grote hit met de musical Mama Mia. De carrière van Meryl Streep gaat beter dan ooit. Een overzicht van de Grand Dame van Hollywood:

Streep in het kort

Mary Luise “Meryl” Streep werd in New Jersey geboren op 22 juni 1949 en aan de Yale universiteit haalde ze haar acteerdiploma. Van haar vaderskant van de familie, stamt Meryl Streep af van de Nederlanders. Behalve actrice is Streep moeder van 3 dochters en een zoon. De Amerikaanse actrice heeft zowel voor films gespeeld als voor theater en tv. Beroemd werd Meryl Streep door de films waarin ze speelde in de jaren 70 van de vorige eeuw:
 • The deer hunter en
 • Kramer vs Kramer.

Drama: filmklassiekers

Meryl Streep speelde in de jaren 80 van de vorige eeuw in enkele filmklassiekers, met de nadruk op drama:
 • The French Lieutenant’s woman,
 • Sophie´s Choise,
 • Plenty,
 • Silkwood en
 • Out of Africa.

Streep als comédienne

Behalve romantische films, zoals Falling in Love met Robert de Niro en alle drama filmklassiekers die de Grand Dame van Hollywood op haar naam heeft staan, kwam Meryl Streep als comédienne zeer goed uit de verf in de volgende films:
 • Death becomes her en
 • The Devil wears Prada.

Allround actrice

Sinds echter de grootste filmhit uit haar carrière, Mama Mia de musical, geldt Meryl Streep als een ware allround actrice die niet alleen maar grappig kan zijn maar ook nog eens kan zingen! Haar vertolking van het ABBA nummer werd een grote hit in Portugal!

Beste actrice van de wereld

Hoewel ze door velen als de beste actrice ter wereld wordt genoemd, is Meryl Streep zelf er erg nuchter onder. Bovendien is ze een mens. Vooral als ze haar tekst vergeet, behandelen regisseurs haar niet altijd met het respect die ze als “beste actrice ter wereld” zou verdienen.

Perfectie

De Amerikaanse filmactrice Meryl Streep staat er om bekend om haar perfectie van het aanleren van vreemde accenten in haar rollen. Wereldberoemd zijn haar rollen in Sophie´s Choise waar Streep de rol van een Poolse vrouw met een concentratieverleden speelt en haar rol in Out Of Africa waar ze de rol van de Deense schrijfster Isak Dinesen speelt.

Roddelpers en interviews

Omdat Meryl Streep zich over het algemeen als een doorsnee ster gedraagt bij wie het succes niet naar hoge hoogstens is gestegen, is ze amper voer geweest voor de roddelpers. Dat ze ook mijlen ver weg van Hollywood woonde, daar waar geen paparazzi kwamen, helpt ook. Maar ook interviews, of deze nu van keurige bladen kwamen of niet, ging ze liever uit de weg. Meewerken aan de Pr van een nieuwe film was geen probleem voor Meryl Streep, maar zoals ze altijd zei: ”Mijn leven is alles wat ik heb en dat is niet te koop.”

Julie & Julia

Tijdens de opname van Julie en Julia (2009) lag een van de dochters van Streep met ene blindedarmontsteking en met een tropische parasiet in het ziekenhuis. Ondanks dat de film een ontzettend vrolijke film is en Streep haar personage goed en leuk neerzet, is Streep meer dan ooit bezig met haar privé-leven: ze kon niet wachten totdat het filmen voorbij was en ze aan het ziekenbed van haar dochter kon zitten.

Tijd voor pensioen?

Meryl Streep heeft geen tijd om aan pensioen te denken. Nuchter als ze is, verklaard ze: “Pensioen? In ons vak wordt je op een gegeven moment gewoon niet meer gebeld.”

Oscar nominaties

Meryl Streep werd meer dan enig ander acteur of actrice genomineerd voor een Oscar: 15 keer! Van deze Oscar nominaties waren er 12 voor de Beste Actrice en 3 voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Twee keer mocht ze het gouden beeldje in ontvangst nemen, voor:
 • Kramer vs Kramer (1979) en voor
 • Sophie´s Choise (1982).
© 2010 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acteur, regisseur en producer Denzel WashingtonActeur, regisseur en producer Denzel WashingtonDenzel Washington is de 30 jaar in het vak al weer even gepasseerd en op allerlei vlakken in Hollywood actief. Wat hij a…
Prachtige beelden in ‘Out of Africa’recensiePrachtige beelden in ‘Out of Africa’Of je deze lange film met Meryl Streep en Robert Redford mooi vindt is heel persoonlijk, maar om de beelden kan niemand…
The Devil wears Prada met Meryl StreeprecensieThe Devil wears Prada met Meryl StreepEen leuke speelfilm, maar in een genre waarin je Meryl Streep niet snel te zien kreeg. Toch lijkt ook deze rol haar op h…
Actrice: Nicole KidmanNicole Kidman was aanvankelijk vooral bekend als de vrouw van Tom Cruise. Maar Kidman heeft inmiddels bewezen dat ze vee…
Jennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: ineens is ze er. Bekend door haar rol in Silver Linings Playbook. Een goedlachse en charmante begin-t…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Meryl_Streep http://www.merylstreeponline.net/ http://www.merilstreep.com/10

Reageer op het artikel "Amerikaanse filmactrice Meryl Streep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Gepubliceerd: 26-01-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!