Actrice Jodie Foster, een sterke vrouw

Actrice Jodie Foster, een sterke vrouw Van kindsterretje tot volwassen actrice. Deze stappen heeft actrice Jodie Foster inderdaad weten te zetten en met succes. Ze heeft een aantal fraaie rollen op haar naam weten te zetten.

Persoonlijk

Alicia Christian Foster, zoals Jodie Foster officieel heeft, wordt in Los Angeles geboren op 19 november 1962. Ze begon haar studie op het Lucee Francais de Los Angeles, een zeer exclusieve school, en vervolgde haar studie literatuur aan de Yale Universiteit. Foster slaagde daar magna cum laude. Ofwel met zeer hoge cijfers sloot ze haar studie af.

Pas enkele jaren geleden (rond 2007) kwam ze er voor uit dat ze lesbisch is en al jaren een relatie met filmproduct Cydney Bernard heeft. Ze heeft 2 zonen waarvan de vader(s) niet bekend zijn. Ze speelt, sinds ze de kinderen heeft, in wat minder films.

Carrière

Jodie begon haar carrière als heel klein meisje. Goed 2 jaar poseerde ze al in televisiereclames, televisieservies en aansluitend speelfilms. Ze was o.a. te zien in:
  • Tom Sawyer 1973
  • The Addams Family 1973
  • Alice Doesn’t Live Here Anymore 1973
  • Freaky Friday 1976
  • Bugsy Malone 1976

Oscar

Het duurde nog tot 1976 voordat ze haar eerste Oscarnominatie had voor haar prachtige rol in Taxidriver. Hierin speelde ze samen met grootheden Robert de Niro en Harvey Keitel en deed ze niet onder voor deze mannen.
Daarna speelde even in wat minder speelfilms om in 1988 een prachtige rol als Sarah Tobias in the Accused neer te zetten. Voor deze rol won ze een Golden Globe en een Oscar en haar naam was voorgoed gezet.

Na the Accused speelde ze in wat wisselende successen als Stealing Home en Backtrack om in 1991 weer een schitterende rol neer te zetten als Clarice Starling in Silance of the Lambs. Ook voor deze rol mocht Jodie een Oscar in ontvangst nemen.

Wisselend succes

Sommersby uit 1993 en Maverick uit 1994 waren geheel andere films en boden weer wat wisselend succes, maar overall kwam haar sterke persoonlijkheid altijd weer terug in haar filmrollen. Anna and the King was een ietwat andere rol in 1999, maar ook hier speelde ze een sterke vrouw. De groots opgezette film werd met enige scepsis ontvangen.

Maar in wist ze weer een weergaloze thriller Panic Room neer te zetten. Ze speelt hier de zojuist gescheiden moeder Meg Altman die in een nieuw huis trekt en waar iemand iets van de vorige bewoners denkt te moeten halen. De vreemde panic room, die we in de VS wel vaker zien, in het huis lijkt uitkomst te bieden.

Een ander bekende film maakte ze in 2005, t.w. Flightplan, waarin ze met haar dochtertje en zojuist overleden man terug vliegt naar de VS en waar haar dochter in het vliegtuig min of meer wordt gekidnapt. Maar dan blijkt dat haar dochter niet bestaat. Klopt haar verhaal of is ze echt gek geworden.

In 2007 wist ze nog een Golden Globe nominatie binnen te halen voor The Brave One, maar was geen enorm succes.

Nieuw werk

Voor televisie heeft ze in 2009 een voiceover geleverd en wel voor The Simpsons. Inmiddels staat er voor deze aimabele actrice al weer een nieuwe film op de rol. Het zijn niet altijd de grootste bioscoopsuccessen, maar Jodie Foster weet altijd weer een stempel te drukken op haar rollen.

Lees verder

© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 1991De Oscarwinnaars 1991De Academy Awards van het jaar 1991. De beste films van dit jaar waren The silence of the lambs, Bugsy, Terminator 2: ju…
The Silence of the LambsThe Silence of the LambsDeze klassieker kwam in 1991 uit en geeft het verhaal weer van seriemoordenaar Hannibal Lecter die FBI agente Clarice St…
recensieHannibal (Ridley Scott, 2001)Na het enorme succes van de beklemmende thriller THE SILENCE OF THE LAMBS hebben we tien lange jaren moeten wachten op e…
Julianne Moore, weinig zichtbaarJulianne Moore, weinig zichtbaarActrice Julianne Moore is al vanaf 1983 actief in Hollywood, eerst op televisie en begin jaren 90 overgestapt naar het w…

Veelzijdige George ClooneyVeelzijdige George ClooneyGeorge Clooney kennen we eigenlijk allemaal wel als de aantrekkelijke bekende acteur uit menig actiefilm. Maar Clooney d…
Amerikaanse filmactrice Meryl StreepFilmactrice Meryl Streep is zomer 2009 60 jaar geworden. Een gemiddelde filmactrice kan na haar 40ste verjaardag een hoo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Actrice Jodie Foster, een sterke vrouw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: April 2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!