Veelzijdige George Clooney

Veelzijdige George Clooney George Clooney kennen we eigenlijk allemaal wel als de aantrekkelijke bekende acteur uit menig actiefilm. Maar Clooney doet meer, hij is tevens producent en regisseur. Een uiteenzetting van deze veelzijdige Hollywood man.

Persoonlijk

George Timothy Clooney, zoals hij volledig heet, wordt op 6 mei 1961 geboren in Lexington (Kentucky). Zijn ouders zijn de bekende journalist en politicus Nick Clooney en de voormalig schoonheidskoningin Nina Bruce Warren. George heeft een oudere zus Ada en zijn tante is de bekende actrice en zangeres Rosemary Clooney en diens echtgenoot de acteur Jose Ferrer.

Als kind groeide hij haast op met de camera. Dit vanwege zijn vaders werk. Hij studeerde aan de Augusta High School en speelde niet onverdienstelijk honkbal. Hij ging vervolgens studeren aan de Northern Kentucky universiteit, maar brak zijn studie af. Hij had zijn zinnen gezet op wat zijn vader deed en wilde in zijn voetsporen stappen.
Alles veranderde toen tante Rosemary en haar man Jose met hun zonen een film gingen opnemen waar George ook een rolletje in kreeg (And Theyíre Off). Hoewel de film nooit de televisie of theaters heeft gehaald, had George wel zijn zinnen op iets nieuws gezet. De film.

Vrouwen

George trouwde in 1989 met de actrice Talia Balsam om er in 1992 al weer van de gaan scheiden. Hij heeft er inmiddels een aantal kortdurende en langdurende relaties opzitten met o.a. Lisa Snowdon, Sarah Larson en recentelijk met Elisabetta Canalis.

Carrière

Toen hij genoeg bij elkaar gewerkt had ging hij in 1985 naar zijn tante in Hollywood en ging bij haar wonen. Het ging hem, ondanks bekende familie, niet gemakkelijk af en heeft inmiddels menig afwijzing op zijn naam.
Toen dit maar niet wilde lukken moest hij weg bij zijn tante, trok bij een vriend in en nam acteerlessen. Daar vond hij ook een impresario. Deze leverde hem wat B-rollen, kleine rolletjes in series en meer minder beduidend werk.

E.R.

Het duurde tot 1994 voordat zijn onbeduidende rolletjes werden vervangen door een leuke rol in de succesvolle ziekenhuisserie E.R. Hij speelde Dr. Douglas Ross, een kinderarts en deze rol bracht hem in contact met het grote publiek en de betere en beter betaalde rollen.

Het vervolg

Zo speelde hij in hoog tempo de volgende rollen i de jaren 90;
 • From Dusk Till Dawn 1996
 • One Fine Day 1996
 • Batman & Robin 1997
 • The Peacemaker 1997
 • Out of Sight 1998
 • The Thin Red Line 1998
 • South Park (zijn stem alleen) 1999
 • Three Kings 1999

De nieuwe eeuw

In de nieuwe eeuw vallen met name de Oceanís Eleven uit 2001, Oceanís Twelve uit 2004 en Oceanís Thirteen uit 2007 op. Likt wat uitgemolken, maar hij maakte meer moois zoals;
 • Confessions of a Dangerous Mind 2002
 • Michael Clayton 2006
 • Up in the air 2010

Andere rollen

Zijn andere rollen als producent en regisseur zijn wat onderbelicht, maar hij was o.a. de producent van Oceanís Twelve en Insomnia met Al Pacino en Robin Williams.
Als regisseur is hij actief in o.a. Confessions of a Dangerous Mind en Good Night, and Good Luck.

Een veelzijdig man, maar die we toch het meeste kennen als de goeduitziende acteur.

Lees verder

© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
recensieGood Night, and Good LuckGood Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo…
De vele gezichten van Rutger HauerDe vele gezichten van Rutger HauerWie kent Rutger Hauer niet. Een van de weinige, zo niet de enige, Nederlandse acteur die enige naam in Hollywood heeft g…
Filmrecensie The AmericanrecensieFilmrecensie The AmericanThe American dateert uit 2010 en werd geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn. George Clooney speelt…

Onbekende bekende acteur Barry BostwickOnbekende bekende acteur Barry BostwickEr zijn van die acteurs en actrices die je zo niet direct bij naam kent, maar wel met enige regelmaat in allerlei rollen…
Actrice Jodie Foster, een sterke vrouwActrice Jodie Foster, een sterke vrouwVan kindsterretje tot volwassen actrice. Deze stappen heeft actrice Jodie Foster inderdaad weten te zetten en met succes…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nikita, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Veelzijdige George Clooney"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 08-04-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!