Mary-Kate en Ashley Olsen, een biografie

Mary-Kate en Ashley Olsen, een biografie Mary-Kate en Ashley Olsen zijn twee Amerikaanse actrices die bekend zijn geworden door hun rol in de Amerikaanse komedieserie ‘Full House’. Daarnaast hebben ze in meerdere televisieseries en films gespeeld. Ze bezitten een eigen productiebedrijf en ze hebben verschillende kledinglijnen op de markt gebracht.

Mary-Kate Olsen en Ashley Fuller Olsen

Mary-Kate Olsen en Ashley Fuller Olsen zijn geboren op 13 juni 1986 in Sherman Oaks, Californië. De tweelingzusjes hebben dus ook nog eens als sterrenbeeld Tweelingen. Ashley is twee minuten eerder geboren dan Mary-Kate en is daarmee dus iets ouder.

Familie

Hun ouders zijn David Olsen en Jarnette (Jarnie) Fuller. Mary-Kate en Ashley hebben ook nog een aantal broers en zussen. Trent Olsen (1984) is hun oudere broer en Elizabeth (Lizzie) Olsen (1989) hun jongere zusje. Daarnaast hebben ze nog een halfzusje Taylor Olsen (1996) en een halfbroertje Jake Olsen (1997) uit het tweede huwelijk van hun vader met McKenzie Olsen.

‘Full House’

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn Mary-Kate en Ashley twee-eiige tweelingzusjes. Ze leken echter als baby’s zoveel op elkaar dat ze samen de rol van Michelle Tanner in de Amerikaanse komedieserie ‘Full House’ kregen. Volgens de wet mogen kinderen maar een aantal uur per dag werken als ze deel uitmaken van een televisieserie. Een tweeling die één rol speelt levert daarom veel voordelen op, omdat de speeltijd tussen hen verdeeld kan worden.

Gelukkig bleven Mary-Kate en Ashley door de jaren heen op elkaar lijken en hebben ze in alle acht seizoenen van ‘Full House’ samen de rol van Michelle Tanner gespeeld. Ze begonnen als baby’s van negen maanden en ze waren acht jaar oud toen de serie stopte. Ze zijn als het ware voor de camera’s opgegroeid. Ondanks dat ze samen één rol speelden hebben de makers van de serie er toch voor gezorgd dat ze in een aantal afleveringen allebei tegelijkertijd te zien waren.

Films, televisieseries en merchandising

‘Full House’ stopte, maar de zusjes vielen niet in een zwart gat. Ze waren door hun vertolking van de rol van Michelle Tanner zo populair geworden, dat ze al tijdens de ‘Full House’ periode de hoofdrol kregen in hun eerste eigen film ‘To Grandmother’s House We Go’. Ditmaal hoefden ze geen rol te delen, maar speelden ze allebei een hoofdrol. Het bleef niet bij deze ene film, er volgden nog vele andere films en televisieseries voor Mary-Kate en Ashley. Daarnaast was er de merchandising. Niet alleen video’s en dvd’s, maar ook boeken, videospellen, poppen, posters, parfums, make-up en kleding vlogen de toonbank over. Allemaal te danken aan hun eigen productiebedrijf ‘Dualstar Entertainment Group’, dat in 1993 werd opgericht.

Kledinglijnen

Mary-Kate / Bron: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Mary-Kate / Bron: David Shankbone, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Mary-Kate en Ashley zijn altijd geïnteresseerd geweest in mode. Hun eerste kledinglijn kon daarom niet uitblijven. Deze was gericht op kinderen van vier tot veertien jaar en werd verkocht in het bekende Amerikaanse warenhuis ‘Wal-Mart’. In 2007 kwamen Mary-Kate en Ashley met hun eigen modelabel ‘The Row’. In hetzelfde jaar werd de kledinglijn ‘Elisabeth & James’, vernoemd naar hun broer James Trent Olsen en zus Elisabeth Chase Olsen, op de markt gebracht. Ook het in 2008 uitgebrachte boek ‘Influence’ geeft hun liefde voor mode weer.

Weetjes

In 2004 werden Mary-Kate en Ashley gevraagd om ‘Saturday Night Live’, een populaire Amerikaanse komedieshow, te presenteren. Ze voelden zich zo vereerd dat ze zelfs hun prom, een belangrijk Amerikaans schoolfeest dat toevallig op dezelfde avond viel, ervoor wilden missen. In datzelfde jaar werd Mary-Kate, net na haar 18de verjaardag, opgenomen in een kliniek waar ze zes weken werd behandeld vanwege een eetstoornis. Na de middelbare school zijn Mary-Kate en Ashley aan de New York University gaan studeren, waarna ze zich alweer vrij snel volledig zijn gaan richten op hun productiebedrijf en kledinglijnen. Mary-Kate heeft sindsdien ook haar acteerprestaties nog laten zien in verschillende films en televisieseries.

Verschillen

Aangezien het geen eeneiige tweeling betreft zijn er altijd al een aantal verschillen, naast hun karakters, tussen de zusjes geweest. Ashley is iets groter dan Mary-Kate en Ashley is rechtshandig, terwijl Mary-Kate linkshandig is. De verschillen in uiterlijk zijn echter steeds duidelijker geworden naarmate ze ouder werden.

Televisieseries

JaarTelevisieserieRol Mary-KateRol Ashley
1987-1995Full HouseMichelle TannerMichelle Tanner
1998-1999Two Of A KindMary-Kate BurkeAshley Burke
2001-2002So Little TimeRiley CarlsonChloe Carlson
2001-2002Mary-Kate And Ashley In Action! (animatieserie)Misty (ingesproken)Amber (ingesproken)

Video series

JaarVideo serieRol Mary-KateRol Ashley
1994-1997The Adventures Of Mary-Kate And AshleyMary-KateAshley
1995-2000You’re Invited To Mary-Kate And Ashley’s…Mary-KateAshley

Films

JaarFilmRol Mary-KateRol Ashley
1992To Grandmother’s House We GoSarah ThompsonJulie Thompson
1993Double, Double, Toil and TroubleKelly FarmerLynn Farmer
1994How The West Was FunJessica MartinSuzie Martin
1994The Little RascalsGeen naamGeen naam
1995It Takes TwoAmanda Lemmon Alyssa Callaway
1998Billboard DadTess TylerEmily Tyler
1999Passport To ParisMelanie PorterAlysson Porter
1999Switching GoalsSam StantonEmma Stanton
2000Our Lips Are SealedMaddie ParkerAbby Parker
2001Winning LondonChloe LawrenceRiley Lawrence
2001Holiday In The SunMadison StewartAlex Stewart
2002Getting ThereKylie HunterTaylor Hunter
2002When In RomeCharliLeila
2003The ChallengeShane DaltonElizabeth Dalton
2003Charlie’s Angels: Full ThrottleGeen naamGeen naam
2004New York MinuteRoxy RyanJane Ryan

Films en televisieseries (alleen Mary-Kate)

JaarFilm/TelevisieserieRol Mary-Kate
2006Factory GirlMolly Spence
2007WeedsTara Lindman
2008The WacknessUnion
2008Samantha Who?Natalie
2011BeastlyKendra Hilferty
© 2010 - 2020 Unagi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Two of a kind, een Amerikaanse televisieserieTwo of a kind, een Amerikaanse televisieserieTwo of a kind is een Amerikaanse televisieserie die in 1998 voor het eerst werd uitgezonden. De hoofdrollen in deze kome…
Full House, een Amerikaanse komedieserieFull House, een Amerikaanse komedieserieFull House is een Amerikaanse komedieserie over Danny Tanner die met de hulp van zijn schoonbroer Jesse Katsopolis en zi…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
Alle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAlle lengtes van beroemdheden onder de vrouwenAltijd al eens willen weten hoe groot de beroemdste vrouwen nou zijn? Tijd om een aantal beroemdheden onder de loep te n…

Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Mary-Kate en Ashley Olsen, een biografie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Unagi
Laatste update: 27-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!