Charlie Chaplin een acteur als geen ander

Charles Spencer Chaplin oftewel Charlie Chaplin is een van de meest bekende acteurs ooit. Zelfs tot de dag van vandaag kent zo goed als iedereen zijn naam en worden zijn films nog steeds met veel plezier gekeken. Maar een wereldster zoals we hem kennen werd hij niet zomaar.

De jonge jaren van Charles

Charles Spencer Chaplin junior is geboren op 16 April in 1889 naar verluid in East Street, Walwordt in London. Zijn ouders waren entertainers in een van de muziek hallen in London. Charles Spencer Chaplin Senior zijn vader was een vocalist en acteur en zijn moeder, Hannah Chaplin een zangeres en actrice. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij nog maar 3 jaar oud was.

In de jaren die daar op volgde leefde hij samen met zijn half broer Sydney bij zijn moeder. Een vast woonplek hadden ze niet en er werd veel verhuisd tussen verschillende adressen. Later heeft hij een korte tijd bij zijn vader gewoond omdat zijn moeder mentaal onstabiel was geworden. Maar dit duurde niet lang en hij werd samen met zijn half broer Sydney naar de "Archbishop Temples Boys" school gestuurd. Er was daarna niet veel contact meer met zijn vader destijds alcoholist wie stierf in 1901 door het falen van zijn lever en nieren.

Twee jaar later in 1903 kreeg Chaplin zijn eerste kans om te acteren, hij speelde Billy the pageboy in de theatershow Sherlock Holmes geschreven door William Gilette en in de hoofdrol H. A. Saintsbury. De acteur Saintsbury nam Chaplin onder zijn hoede en leerde hem veel van het vak en hoe hij om moest gaan met zijn talent dat later zeer groot bleek te zijn.

Het vertrek naar de Verenigde Staten

Na een aantal jaren samen gespeeld te hebben met H.A. Saintsbury en andere acteurs in de theatershow Sherlock Holmes vertrok Chaplin voor het eerst naar de V.S. als leerling in van Fred Karno. Deze groep toerde rond van 1910 tot 1912. Na een terugkeer van 5 maanden in London besloot Chaplin om weer terug te gaan. In deze tijd heeft hij zeer veel ervaring opgedaan en werd hij gezien door vele grote namen in Hollywood destijds.

Tijdens een van deze tournees werd Chaplin gezien door Mack Sennett die hem later in dienst nam voor zijn studio. Dit ging in het begin niet vlekkeloos, Charlie had het er moeilijk mee om voor de camera te acteren en zijn carrière stond zelfs op het spel na zijn slechte werk in zijn eerste film "Making a Living". Maar Sennett gaf hem een tweede kans en langzaam maar zeker werden zijn films stuk voor stuk grote hits.

Later stapte Chaplin op en vervolgde zijn werk bij verschillende filmstudio's en richten zelfs een eigen film distributie maatschappij "United Artist" op. Hij deed dit samen met andere acteur om onder de steeds grotere macht van de filmstudio's uit te komen en eigen artistieke invloed te behouden in zijn films.

De Tramp (de Zwerver)

De zwerver is een karakter verzonnen door Chaplin in opdracht van Mack Sennett en wist in eerste instantie niet wat hij nu moest doen. Na enige tijd kwam Chaplin tot de conclusie dat hij alles het tegenovergestelde wou doen van de normale "zakenman". Hiermee werd het wel bekende icoon de "zwerver" geboren met zijn kleine snorretje, te krappe bolhoed, strakke jas en veelte grote schoenen. Chaplin had nog geen persoonlijkheid verzonnen voor zijn nieuwe karakter maar verzon deze toen hij hem voor de eerste keer ging acteren.

De Zwerver is een arme man maar met zeer goede manieren, kleren en de eer van heer. het was een eerlijke man die altijd het geluk tegen zich had maar uiteindelijk door veel gestuntel en hard werken aan het einde van de dag toch zijn doel of geluk had bereikt. Dit alles zorgde ervoor dat het zeer populair werd bij het "gewone" publiek en al snel was Charlie Chaplin een van de meest bekende acteurs van de studio waar hij destijds werkte.

De eerste film waarin Chaplin de Zwerver speelt is "Kid Auto Races at Venice" uitgebracht op 7 Februari, 1914 en meteen daarna volgde al "Mabel's Strange Predicament" op 9 Februari 1914. Hij speelde deze rol in tientallen films door de jaren heen en werd het gezicht van de stille film en zelfs toen in 1920 de eerste films met geluid kwamen bleef Chaplin de Zwerver spelen zonder geluid. Dit ging ten kostten van enige populariteit maar wist toch het meeste van zijn publiek bij zich te houden. In 1936 maakte Chaplin zijn laatste film met de Zwerver in de hoofdrol "Modern Times" Deze film was tevens ook de eerste en laatste film waarin de Zwerver zijn stem was te horen door middel van het zingen van een lied.

Een carrière tot de dood ons scheid

Zijn laatste film die hij speelde, schreef en regisseerde was "A Countess from Hong Kong" in 1967. Later speelde hij af en en toe nog een bij rol maar geen hoofdrol meer. Hij vervolgde wel zijn carrière als regisseur en componist met als laatste film "The Chaplin Revue" bestaande uit meerdere oude films en schreef voor verschillende films nog muziek.

Na het afmaken van zijn laatste film in 1967 begon de gezondheid van Chaplin achteruit te gaan. En later in 1977 had hij zeer veel moeite met ademhalen en zat hij in een rolstoel. In dat zelfde jaar op kerstdag overleed Chaplin in zijn slaap in Vevey, Zwitserland.
Daar is hij later ook begraven op het Crosier-Sur-Vevey kerkhof. Een jaar later op 1 maart 1978 werd zijn lijk gestolen in een poging om geld af te persen van de Chaplin familie, dit mislukte en zijn lijk werd elf weken later terug gevonden en opnieuw begraven. Deze keer onder 2 meter beton om er in de toekomst zeker van te zijn dat dit niet opnieuw kon gebeuren.

Ten slot nog enige lijsten met extra informatie

Kinderen van Charles Spencer Chaplin Jr.

NaamGeboorte datumChaplin's leeftijd tijdens de geboortePartner
Norman Spencer Chaplin7 Juli, 191930 jaarMildred Harris
Charles Spencer Chaplin, Jr.(2e)5 Mei, 192536 jaarLita Grey
Sydney Earle Chaplin31 Maart, 192636 jaarLita Grey
Carol Ann Barry Chaplin2 Oktober, 194354 jaarJoan Barry
Geraldine Leigh Chaplin31 Juli, 194455 jaarOona O'Neill
Michael John Chaplin7 Maart, 194656 jaarOona O'Neill
Josephine Hannah Chaplin28 Maart, 194959 jaarOona O'Neill
Victoria Chaplin19 Mei, 195162 jaarOona O'Neill
Eugene Anthony Chaplin23 Augustus, 195364 jaarOona O'Neill
Jane Cecil Chaplin23 Mei, 195768 jaarOona O'Neill
Annette Emily Chaplin3 December, 195970 jaarOona O'Neill
Christopher James Chaplin6 Juli, 196273 jaarOona O'Neill

Academy Awards(Oscars) voor Chaplin zijn films

Academy Awards CeremonieGewonnenNominatie
1e Academy Awards in 1929honoraire award Beste productie
Beste regisseur voor komedie
Beste acteur
Beste script
13e Academy Awards in 1941GeenBeste script
Beste Acteur
Beste regisseur
20e Academy Awards in 1948GeenBeste screenplay
44e Academy Awards in 1972honoraire awardInvloed op de film industrie
45e Academy Awards in 1973Beste originele muziekBeste originele muziek
© 2011 - 2020 Jayc, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Charlie Chaplin: van armoede tot rijkdomCharlie Chaplin: van armoede tot rijkdomCharlie Chaplin (Engeland, 1889 - Zwitserland, 1977) is de melancholische, maar komische zwerver uit vele stomme en gesp…
Richard Attenborough: acteur, regisseur (1923 - 2014)Richard Attenborough is overleden op 24 augustus 2014. De Britse acteur en regisseur speelde in films als The Great Esca…
De Oscarwinnaars 1992De Oscarwinnaars 1992De Academy Awards van het jaar 1992. De beste films van dit jaar waren Unforgiven, Howards end en Aladdin. De Oscars wer…
Beste oude films - klassiekers top 10recensieBeste oude films - klassiekers top 10Een overzicht van de tien beste oude films. Filmklassiekers uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Oude films waar bij…

Filmster Bruce Willis - De actieheld van Die HardFilmster Bruce Willis - De actieheld van Die HardBruce Willis is een Amerikaanse filmster die bekend staat als actieheld, een titel die hij heeft te danken aan de monste…
Jackie Chan, een kung fu meesterStuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komis…
Bronnen en referenties
  • www.imdb.com
  • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Charlie Chaplin een acteur als geen ander"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jayc
Gepubliceerd: Mei 2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!