InfoNu.nl > Muziek en Film > Filmsterren > Biografie Grace Kelly

Biografie Grace Kelly

Een gevierd actrice, een ongekend stijl-icoon, een geliefde prinses en een liefhebbende echtgenote en moeder. Grace Kelly was zonder meer één van de meest aanbeden vrouwen ter wereld.

Jeugd

Grace Patricia Kelly werd geboren op 12 november 1929 in Philadelphia als dochter van John en Margaret Kelly. Al vroeg wist Grace dat ze actrice wilde worden, en ze volgde een opleiding aan de New York City's American Academy of Dramatic Art. Tijdens haar opleiding vervulde Grace een stage als fotomodel, en was zo onder meer te zien als het gezicht van Old Gold sigaretten. Ook stond ze op de covers van verschillende tijdschriften, waaronder de Cosmopolitan en Redbook.

Carrière als filmactrice

Kelly's acteerdebuut was in 1951 in de film '14 Hours', waarin ze een klein rolletje speelde. Haar echte doorbraak kwam met de film 'High Noon' in 1952. Haar rol in 'Mogambo' leverde Grace in 1954 een Oscar nominatie op, en haar eerste Golden Globe voor de Beste vrouwelijke bijrol. Grace Kelly wekte met haar acteerprestaties de interesse van de Britse filmregisseur Alfred Hitchcock, onder wiens leiding zij in drie films speelde, 'Dial M for Murder' (1954), 'Rear Window' (1954), en 'To Catch a Thief (1955)'. In 1954 speelde Kelly eveneens in de film 'the Country Girl' waarvoor zij haar eerste Oscar ontving, die voor Beste vrouwelijk hoofdrol. Naast de eerder genoemde films speelde Grace Kelly nog in de films 'The Bridges at Toko-Ri' (1954) 'Green Fire' (1954) 'High Society' (1956) en 'the Swan' (1956).

Huwelijk met Prins Rainier III van Monaco

In april 1955 leerde Grace Kelly tijdens het Filmfestival van Cannes Prins Rainier van Monaco kennen. Aan het einde van datzelfde jaar reisde Rainier af naar de Verenigde Staten om Grace Kelly ten huwelijk te vragen na enige dagen met haar en haar familie te hebben doorgebracht. Op 4 april 1956 reisde Grace met de SS Constitution van New York naar Monaco. Daar werd zij opgewacht door vele duizenden mensen die een glimp wilden opvangen van hun toekomstige prinses. Het burgerlijk huwelijk werd op 18 april 1956 gesloten, en een dag later volgde het kerkelijk huwelijk. De bruiloft stond bekend als de bruiloft van de eeuw, en wordt vandaag de dag nog steeds genoemd als één van de mooiste bruiloften ooit. Wereldwijd werd de bruiloft door ruim 30 miljoen mensen op tv gevolgd. Grace's jurk, van ontwerpster Helen Rose, was hooggesloten, en had een meterslange sleep van chiffon, welke was afgezet met duizenden parels. Rainier en Grace, vanaf dat moment Prinses Gracia Grimaldi van Monaco, kregen drie kinderen. Prinses Caroline op 23 januari 1957, Prins Albert op 14 maart 1958 en Prinses Stéphanie op 1 februari 1965.

Het huwelijk tussen Prins Rainier en Prinses Gracia werd door de buitenwereld altijd gezien als het perfecte huwelijk. Er werd in de media wel eens gespeculeerd over ruzies en buitenechtelijke affaires, maar bewijzen hiervoor zijn nooit gevonden.

Prinses Gracia's tragische dood

13 september 1982 is een inktzwarte dag in Huize Grimaldi. Samen met haar dochter Stéphanie was de toen 52-jarige Gracia onderweg van hun vakantiehuis naar het treinstation. Ze reed over een kronkelende weg die steil naar beneden liep toen Gracia plotseling van de weg raakte. De reden hiervan was waarschijnlijk een beroerte. De auto kwam vele meters lager in een diep ravijn terecht. Beiden raakten gewond en werden met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, waar Prinses Gracia de volgende dag overleed. De zeventienjarige Stéphanie overleefde het ongeval wel. Na de dood van zijn vrouw was Rainier een gebroken man, en hij leed aan steeds meer gezondheidsproblemen. Op 2 april 2005 overleed Prins Rainier III aan de gevolgen van een longinfectie.
© 2012 - 2018 Tessaz, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Prins Albert II van MonacoPrins Albert II van Monaco (geboren op 14 maart 1958) is de huidige regerend vorst van het koninkrijkje Monaco dat ligt…
Grace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoonGrace Kelly: van burgermeisje tot prinses en stijlicoonGrace Kelly stierf in 1982 maar tot op de dag van vandaag heeft zij haar stempel op het leven nagelaten. Ze werd geboren…
De stijliconen van de jaren 50De mode van nu wordt voor een groot deel bepaald door eerdere mode en stijliconen van vroeger en nu. In de afgelopen dec…
Monaco, het op één na kleinste landje ter wereldMonaco, het op één na kleinste landje ter wereldMonaco wordt al gauw geassocieerd met het casino van Monte Carlo en de Grand Prix. Maar er zijn veel meer leuke dingen t…
Prinses Charlène van MonacoCharlène Lynette Wittstock (geboren op 25 januari 1978) gaat sinds haar huwelijk met Prins Albert II van Monaco door het…
Bronnen en referenties
  • http://www.gracekellyonline.com
  • http://www.absolutefacts.nl

Reageer op het artikel "Biografie Grace Kelly"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tessaz
Gepubliceerd: 09-05-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!