Trompet... moeilijk?

Trompet... moeilijk? Ooit al gedacht om een instrument te spelen? Ja? Neen? Ik leid jullie even in in het leven van de trompet. Muziek is prachtig en dat kan gaan van klassiek tot soul, van rap tot tuning. In vele songs word er trompet gespeeld.

Er zijn twee verschillen in het spelen van trompet

 • Men kan de begeleiding spelen
 • Men kan solo gaan spelen

Begeleiding

Bij een begeleiding kan men in eerste, tweede, derde of zelf vierde trompet spelen. Dit heeft eigenlijk te maken met de hoogte van de tonen. Als je een beginner bent is het aangeraden van in vierde of derde te spelen. De partituden zijn dan redelijk simpel en niet te hoog. Ben je al een gevorderde dan speel je best in tweede of in eerste. De partiduden zijn dan ingewikkelder en ook hoger.

Meestal zijn er in een orkest minstens twee trompetisten en wisselen ze elkaar af. De ene speelt dan eens in tweede en de andere in eerste en omgekeerd.

Solo spelen

Solo spelen geeft natuurlijk veel meer voldoening. Men kijkt enkel naar jou terwijl je een heel mooi lied naar voren brengt. Het triestige daaraan is, je kan zo geen heel concert spelen. Trompet is mooi, maar als je lang solo speelt is het vermoeiend voor jou en voor het publiek. Als je net begint speel je best nog geen solo's, je lippen zouden te snel vermoeien en overhaasten is zowiezo al niet goed.

Trompet leren spelen

Als beginner hoef je niet persé naar een muziekschool te gaan, trompet leren kan gerust alleen. Daarom geef ik een paar tips:
 1. Probeer eerst je toonladder te spelen en speel die tot je ze vlot van buiten kent.
 2. Ken je de toonladder in de twee richtingen (van lage do tot hoge do en terug) probeer die dan in verschillende snelheden.
 3. Daarna speel je het volgende: do mi sol / re fa la/ mi sol si / fa la do. Dit leert je de noten op een andere volgorde te spelen.
 4. De eerste maand speel je best niet langer dan twee maal 15 minuten. Dit om je lippen niet over te belasten.
 5. Zolang je de gewone notenbalk niet blind kan spelen leer je best nog geen liedjes aan.
 6. Neem gemakkelijke partituden om te leren spelen, anders zou het verwarrend worden.
 7. Beperk je tot de eerste toonladder (lage do tot eerste hoge do).
 8. Wees niet jaloers op trompetisten die al veel langer spelen dan jij.
 9. Heb gedult, oefening baart kunst.
 10. Als slot, maar heel belangrijk: Onderhoud je trompet goed.

Hoe een trompet onderhouden?

 1. Poets jouw trompet regelmatig op met een zachte doek.
 2. Haal hem om de twee maanden helemaal uit elkaar (vergeet niet hoe hij IN ELKAAR zat) en wrijf hem helemaal schoon.
 3. Doe regelmatig een beetje pistonolie op de pistons (te verkrijgen in een muziekwinkel). Voor je de olie erop doet, wrijf je de oude eraf. Enkele druppeltjes zijn genoeg.

Alvast veel plezier met het leren en onthoud oefening baart kunst.
© 2007 - 2020 Carolinestienne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gemakkelijk noten leren lezenGemakkelijk noten leren lezenWil je een muziekinstrument bespelen, maar zie je op tegen het noten leren lezen? Doet het notenschrift je duizelen van…
Past de dwarsfluit wel goed bij jouw persoonlijkheid?Past de dwarsfluit wel goed bij jouw persoonlijkheid?De dwarsfluit behoort tot de zeer populaire muziekinstrumenten. Veel kinderen en volwassenen voelen zich sterk tot dit b…
Hoe trompet leren spelen aanpakken: wat komt er bij kijken?Hoe trompet leren spelen aanpakken: wat komt er bij kijken?Trompet spelen is niet iets dat je zomaar even doet. Je moet serieus studeren om op een redelijk niveau mee te kunnen sp…
De blokfluit als eerste muziekinstrumentDe blokfluit als eerste muziekinstrumentVraag aan een instrumentalist naar zijn eerste muziekinstrument en de kans is groot dat hij begint over de blokfluit. Wa…

Een elektrische gitaar kopenHeeft u altijd al gitaar willen spelen en heeft u er eindelijk voor gekozen om een elektrische gitaar te kopen? Kijk dan…
Muziek & MuziekinstrumentMuziek & MuziekinstrumentWat is een partituur? Hoeveel noten of tonen telt een octaaf? Zingt een sopraan hoger of lager dan een alt? Wat zijn kop…

Reageer op het artikel "Trompet... moeilijk?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Roland, 08-01-2016 14:16 #3
Trompet spelen kun je op alle leeftijden… er is daar zeker geen leeftijd aan gebonden hoor. Het gaat erom plezier te hebben daarin en te ontdekken hoe geweldig dit instrument eigenlijk is. Solo, bigband, dweilorkest, fanfare, harmonie, sjapsskapel, muziekgroepje, jazzensemble, blaaskapel en weet ik waar je niet nog meer overal kan spelen… Teveel om op te noemen. Het grootste tegenvallende is dat je door je leeftijd (denkt) niet naar een muziekschool meer wil gaan of eraan wil beginnen. Gewoon (wel) doen is mijn motto en je van een ander zijn mening niets aantrekken. Immers jij wil lekker dat blaasinstrument leren kennen en daar gaat het om. Het gaat om jouw plezier daarin en dat de theorie etc lastig is zal niemand tegenspreken, maar dat geldt voor bijna alles in het leven. Dat is een zure appel, maar geduld levert uiteindelijk heel veel plezier op en daar moet je het voor doen Chantal en vele anderen en we hoeven niet allemaal een conservatoriumblazer te worden hoor… Blazen maar!

Chantal, 27-01-2010 09:22 #2
Kan je ook nog trompet leren spelen als je bijna 40 bent, denk je? Ik heb alleen vroeger jaren blokfluit gespeeld en krijg daar zeker nog geluid uit, maar weet niet meer alles. Ik kan nog wel wat simpele noten lezen, maar maak me eerder zorgen of ik nog wel geluid uit een trompet leer krijgen gezien de compleet nieuwe blaastechniek en ik ben bang dat ik de grepen niet kan onthouden.
Groetjes,
Chantal

Els, 02-08-2009 17:30 #1
Ik vind de theorie van muzieklezen heel erg moeilijk, vooral de halve en de kwarten enz, het blijft gewoon niet hangen.

Infoteur: Carolinestienne
Gepubliceerd: 08-11-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Reacties: 3
Schrijf mee!