InfoNu.nl > Muziek en Film > Instrumenten > Bespreking: Boss ME-20 multi-effecten
recensie

Bespreking: Boss ME-20 multi-effecten

Wie een elektrische gitaar bezit, houdt er gewoonlijk van om zoveel mogelijk te putten uit de mogelijkheden van dat instrument. Dat kan onder andere met een goede versterker en allerlei effecten. Multi-effectendozen bieden een breed scala aan modulaties en vervormingen in een compact ontwerp. Toen deze recensent pas begon met gitaarspelen, waren de eerste speeltjes waar hij soms kwijlend naar verlangde de effectenpedalen van Boss. Elke kleur – bijvoorbeeld geel, groen, blauw of oranje – correspondeerde met een effect en zowat elk effect klinkt wel leuk onder de juiste omstandigheden, al blijven vervormingen als distortion, reverb en delay natuurlijk veel onmisbaarder dan pakweg phaser of flanger. Ook nu nog blijven de ‘stompboxes’ gegeerde goedjes, maar voor gitaristen die graag een breed scala aan effecten of verschillende combinaties van effecten gebruiken, blijven multi-effectendoosjes een bijzonder interessante en aantrekkelijke aankoop.

De ME-20

De Boss ME-20 is het kleinere broertje van de ME-50, die ongeveer anderhalve keer zo duur is, maar wel iets meer opties biedt. Dat betekent echter niet dat de ME-20 zwaar het onderspit moet delven tegen zijn ouder familielid.

Design

Het eerste wat opvalt aan de ME-20 is zijn compact design. Het doosje weegt minder dan twee kilo en is nog geen 30 cm bij 18 cm groot. Bovendien is het ook verdomd stevig. De metalen case kan tegen meer dan een stootje en naar verluidt kan je de ME-20 zelfs geregeld laten vallen zonder dat de elektronica binnenin geraakt wordt. Toch ziet het hele ding er vrij elegant uit en werkt het zowel op batterijen als op stroom. Wie de doos thuis wil gebruiken, hoeft dus zeker geen schrik te hebben dat het pedaal in het midden van de sessie uitvalt.

Interface

Nog belangrijker is de interface. Die is erg simpel, waardoor je de ME-20 heel snel effectief kunt leren gebruiken. Voorin heb je drie kleine pedalen en een groot pedaal.

Effecten

Het eerste pedaal bevat alle overdrives en distortion: overdrive (een lichte distortion zoals die van een tubeversterker), blues (een overdrive die de nuances van het tokkelen goed naar voren brengt), distortion (een scherpe distortion die vooral in de zware erg lekker klinkt), metal (sterke distortion met veel spirit), fuzz (een distortion met een ruw, vuil, intens geluid) en compressor (zorgt voor lange sustain zonder dat het geluid wordt verwrongen). Het valt op dat elk effect klinkt als wat we gewoon zijn van de traditionele stompboxes. Op het geluid is dus haast niks aan te merken. Alleen vinden we het spijtig dat de compressor samen met de distortions onder dit pedaal staat.

Op het tweede pedaal vinden we vijf modulaties terug: de überbelangrijke chorus (voegt breedte en body toe aan het geluid), phaser (verwringt het geluid door het verschillende richtingen in te duwen), flanger (voegt een subtiele beweging toe aan het geluid), tremelo (verandert het volume cyclisch) en rotary (om de effecten van een rotaryversterker te simuleren).

Het derde pedaal heeft drie settings: een delay van 0 tot 99 milliseconden, eentje van 100 tot 700 ms en een reverb.

De effecten zijn van een goed tot zelfs uitstekend niveau. Er is meer dan voldoende reverb, warmte, ruwheid en pure power aanwezig. Het enige probleem zit hem dus in de toewijzing van de effecten aan de verschillende pedalen. Dit is dus geen geschikt apparaat voor wie compressie én distortion of delay én reverb tegelijk wil gebruiken, behalve als de versterker al voldoende opties heeft. Vanzelfsprekend is dat vaak het geval en dus hangt het grotendeels af van het type versterker dat je gebruikt of de aankoop van de ME-20 een goed idee is. Afgaande op de kwaliteit van de effecten is deze doos in ieder geval een aanrader.

Het grote pedaal rechts regelt normaliter het volume, maar kan ook gebruikt worden als wahpedaal. Het is voldoende stevig om de nodige gevoeligheid aan de dag te leggen, waardoor je niet snel per ongeluk teveel wahwah op de gitaar zult zetten.

Tuner

Door de twee eerste pedalen (van links naar rechts bekeken) in te duwen, wordt de tuner ingeschakeld. De referentietoon (bijvoorbeeld E) kan desgewenst in eenheden van een hertz aangepast worden. Het enige wat je moet doen, is een snaar open spelen. In de display verschijnt dan de letter van de noot die het dichtst het snaargeluid benadert. Een driehoekje rechts betekent dat je te hoog gestemd hebt, een driehoekje links staat voor een te lage stemming en twee driehoekjes betekenen dat de noot juist gestemd staat. Héél gemakkelijk om te gebruiken, dus!

Geheugenmodus

Door het tweede en derde pedaal samen in te drukken wordt de geheugenmodus geactiveerd. Er zijn 10 ‘banks’ met effecten, met 3 ‘patches’ per bank, voor een totaal van 30 patches. Een patch is een verzameling van specifieke settings. Het is poepsimpel om een eigen patch te maken. Gewoon op ‘EZ edit’ drukken en dan met een van de pedaaltjes bijvoorbeeld distortion kiezen. Vier draaiknoppen zorgen voor de lage, laag-midden, hoog-midden en hoge tonen. Door effecten te combineren kan je verschillende texturen en gitaargeluiden creëren. Die save je door op ‘write’ te drukken, manueel de gewenste ‘bank’ te selecteren en dan het nummer van de patch te kiezen via de voetpedaaltjes. Opslaan gebeurt door nog eens write te kiezen. Er is overigens ook een knop voor ‘solomodus’.

Achteraan

Achteraan vinden we een input-, aux in-, R-output-, L/mono-, koptelefoon, solotuner en DC in-ingang. Je kunt dus zowel in mono als in stereo spelen en bijvoorbeeld een MP3-speler aansluiten.

Conclusie

De ME-20 heeft een uitstekende indruk op ons gemaakt en is uiterst geschikt voor gitaristen die geen honderden verschillende effecten ter beschikking willen hebben, een compacte multi-effectendoos zoeken, of al genoeg mogelijkheden op hun versterker hebben, waardoor delay en reverb of compressie en distortion toch kunnen gecombineerd worden. Wie voldoende geld heeft, zal zich echter toch de ME-50 willen aanschaffen, al is het verschil in kwaliteit haast onbestaande. De ME-50 heeft immers toch meer opties. Wie een groter budget heeft, kan nog steeds niets beter kopen dan de fantastische GT-8, maar toch blijft ook de ME-20 een erg goede keuze voor heel wat muzikanten. Dit is namelijk een erg handig apparaat!
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Elektrische gitaar: op zoek naar je eigen soundElektrische gitaar: op zoek naar je eigen soundDe meeste gitaristen maken op een dag de overstap van akoestisch naar elektrisch. Vaak gaat dit gepaard met heel wat fru…
Fulltone Full Drive 2 - MosfetMet deze Full Drive 2, heeft Fulltone wederom een functioneel overdrive pedaal in zijn collectie toegevoegd. De Full Dri…
Hugo Boss merkanalyseHugo Boss merkanalyseHugo Boss, een chic merk voor de middenklasse dat al sinds 1923 bestaat. Hugo Boss verkoopt vooral kleren voor de zakeli…
Cake boss (programma op TLC)Cake boss (programma op TLC)Cake boss is een programma op TLC over de bakkerij van Buddy Valastro. Buddy heeft een Italiaanse achtergrond en heeft z…
Speel gitaar zoals The Edge van U2De sound van U2 is mede te danken aan het karakteristieke gitaargeluid en -spel van The Edge. Zijn geluid dankt hij uite…
Bronnen en referenties
  • www.musiccenter.be
  • www.bossus.com

Reageer op het artikel "Bespreking: Boss ME-20 multi-effecten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 23-07-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!