InfoNu.nl > Muziek en Film > Instrumenten > Bespreking: De Walden G3000 akoestische gitaar
recensie

Bespreking: De Walden G3000 akoestische gitaar

Er zijn heel wat akoestische gitaren op de markt, maar die variëren onderling zeer sterk in prijs en kwaliteit. Allerlei factoren - zoals vorm, grootte, het gebruikte hout, snaren en meer - beïnvloeden immers het geluid. De G3000 hoort bij de Supranaturaserie van gitaarbouwer Walden en liet ons een uitstekende indruk na.

Supranatura

De Supranaturalijn staat voor de beste akoestische gitaren die Walden te bieden heeft. De gitaren worden met de hand gemaakt, met veel aandacht voor de kwaliteit van het hout. Net zoals alle Supranaturagitaren is de G3000 volledig gebonden in hout, met houten rozetten, een houten brug en houten eindpinnen. De nek is dun en modern, de rails zijn gemaakt van carbongrafiet en de zadels van been. Het gaat hier om een variant van het vlaggenschip van Walden, de G3030CE, maar dit model heeft geen ‘cutaway’ en geen elektronisch element. Verder is het westers rode cedarhout vervangen door sitkaspar.

Body en eigenschappen

Persoonlijk vinden we de body van de G3000 veel aantrekkelijker dan die van de 2000-reeks. Het oogt allemaal wat slanker en sexier, maar ook het gebruikte hout mag er wezen: solide sitkaspar voor de top, Indisch palissanderhout voor de zijkanten en de rug en esdoorn voor het bindwerk (uitzonderlijk voor een gitaar van deze prijsklasse). Het donkere palissanderhout geeft deze verder lichtgekleurde gitaar een uniek uitzicht, maar heeft ook veel invloed op de klankkleur. Het zorgt immers voor een hoge geluidssnelheid en een vrij groot bereik aan boventonen, maar ook voor een erg mooie basklank. De lage tonen klinken lekker complex, terwijl er een zekere dreiging en veel emotie zit in de algehele klankkleur. We horen sterke midden- en hoge toen en een rijke klank in de bovenste registers. Niet iedereen zal voor de dikkere middelste tonen vallen, maar wij deden dat in ieder geval wel. Het gebruik van sitkaspar voor de top is natuurlijk een veel voorkomende keuze. Het sparrenhout zorgt voor een nog hogere geluidssnelheid, klare, directe tonen en meer dynamiek, maar zoals gewoonlijk lijken we toch op te merken dat we moeite hebben om de gitaar vol te laten klinken als we hem licht bespelen. Zoals de meeste snaarinstrumenten die sitkaspar gebruiken voor de top, is dit dus geen speeltje om erg voorzichtig op te tokkelen. Het beste geluid krijg je dan ook als je iets krachtiger speelt.

Hals

Voor de hals werd mahoniehout gebruikt met een fretboard van solide ebbenhout. Dat zorgt ervoor dat de geluidssnelheid wat lager is dan je van de combinatie sitkaspar en palissanderhout zou verwachten en ook het feit dat we krachtig genoeg moeten spelen om een vol geluid te bekomen heeft waarschijnlijk onder andere te maken met deze keuze. Aan de andere kant vinden we de resonantie weer heel goed en uiteindelijk zorgen de verschillende houtsoorten volgens ons voor een mooi evenwicht, een beetje alsof je bij een Japanner zoet en zuur gaat combineren. De hals speelt heel snel en is een perfecte keuze voor wie kleinere handen heeft, al zullen spelers met grotere handen de G3000 iets minder comfortabel vinden. Het is overigens een mooi voorbeeld van het feit dat ook vastgeschroefde halzen uitstekend kunnen spelen en klinken. Het fretboard zelf had misschien enkele grotere frets kunnen gebruiken, maar we houden wel van de snelheid waarmee hierop kan gespeeld worden, iets waar ook de satijnen lak toe bijdraagt. Muzikanten die elektrische gitaren gewend zijn zullen zich dan ook snel kunnen aanpassen met dit model. Overigens staan er geen merktekens op de frets, maar wel op de zijkant van de hals, een keuze die niet door iedereen zal geapprecieerd worden, maar die naar onze mening zorgt voor een elegantere, knappere look.

Conclusie

Na een tijdje spelen merkten we wel op dat de G3000 vrij snel vals begon te klinken, maar gelukkig is het vrij gemakkelijk om deze gitaar te stemmen. Overigens krijg je bij aankoop gratis een erg stevige koffer, die uitstekend sluit met klikslotjes en tegen een zwaar stootje kan.

Niet twijfelen: de G3000 is een absolute topper in zijn prijsklasse! Gitaristen die niet houden van een gitaar die zo snel speelt of die erg grote handen of heel dikke vingers hebben zullen misschien een ander model willen, maar voor de meeste muzikanten is deze gitaar uitermate geschikt. Een aanrader!
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een gitaar versterken: transducer, microfoon & piezo pickupsEen akoestische gitaar versterken kan op verschillende manieren. In dit artikel staat informatie over gitaar piezo picku…
De akoestische gitaarVoordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk i…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
De elektrische gitaarWanneer je verder wilt dan alleen akoestisch of je hebt geen zin om op een akoestische gitaar te beginnen, dan kun je de…
Plectrums/PlectraEen plectrum is een plat stuk plastic, metaal en soms organisch van ongeveer 3 centimeter. Plectrums, ook wel plectra ge…
Bronnen en referenties
  • www.musiccenter.be
  • www.waldenguitars.com

Reageer op het artikel "Bespreking: De Walden G3000 akoestische gitaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 23-07-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!