Accordeon: werking en soorten

Accordeon: werking en soorten Een accordeon is een muziek instrument, maar wat is het voor een instrument en hoe werkt het? Daarop antwoord.

Wat is een accordeon?

Een accordeon is een muziekinstrument; door zijn manier van het geluid voortbrengen wordt het tot de aërofonen gerekend. Het is een toetsinstrument vanwege de manier waarop je het bespeeld. De naam komt van de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen worden er drie tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord.

Vaak wordt een accordeon verward met andere instrumenten die ook gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen. Enkele instrumenten die dit ook hebben zijn:
  • Trekzak
  • Harmonica
  • Concertina
  • Bandoneon

Het verschil met deze instrumenten is dat een accordeon niet wisseltonig is. Als je trekt is de toon hetzelfde als dat je duwt. Een andere naam voor accordeon is buikorgel.

Hoe werkt een accordeon?

Een accordeon werkt in principe hetzelfde als een mondharmonica. De lucht wordt hier alleen aangevoerd door de balg. In de kast zitten tongen waar het geluid wordt voortgebracht. Als je een toets indrukt wordt er lucht langs één of meer tongen geblazen. Het tongetje zal gaan trillen en er ontstaat geluid.

Soorten Accordeons

Er zijn twee soorten accordeons, de klavieraccordeon en de knopaccordeon.

Klavieraccordeon

De klavieraccordeon is de meest gebruikte soort. Deze wordt bespeeld met de rechterhand op een klavier. De linkerhand speelt een knoppenmatrix waarmee akkoorden gevormd kunnen worden. De toonomvang van een klavieraccordeon wordt beperkt door de noodzakelijke breedte van de toetsen. Een grote 120-bas klavieraccordeon heeft een omvang van ca. 3,5 octaaf een kleinere (48-bas) ca. 2 octaven.

Knopaccordeon

De knopaccordeon is iets minder bekend dan de (in Nederland) meest gebruikte klavieraccordeon. De rechterhand (de melodiekant) is bij de knop accordeon uitgerust met 3-5 rijen knoppen. Een knoppen klavier heeft twee grote voordelen boven het pianoklavier:
  • Een knoppen klavier heeft minder ruimte nodig, waardoor de spanwijdte voor een octaaf klein blijft.
  • Het is bijzonder eenvoudig om a vue te transponeren. Alleen het verplaatsen van de hand is voldoende.
© 2006 - 2020 Besto, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trekharmonica - diatonische en wisseltonige trekzakTrekharmonica - diatonische en wisseltonige trekzakEen trekharmonica of trekzak is een prachtig instrument dat je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen. Het is een di…
Castagnari  trekharmonica uit ItaliëCastagnari trekharmonica uit ItaliëCastagnari in Italië levert prachtige instrumenten die fantastisch klinken. De trekharmonica met de Castagnari op de kas…
Cajun en Zydeco uit Louisiana in Zydecozity en op AmelandCajun en Zydeco uit Louisiana in Zydecozity en op AmelandAmeland was jarenlang zydecoland met de band Zydeco Beach Party, het hart van het Zydeco at Sea festival. Zydeco Beach P…
Toetsinstrument: de pianoToetsinstrument: de pianoVeel componisten uit de 19e eeuw vonden de piano het meest romantische instrument dat er is, maar in de familie van de p…

Het Wah-pedaal, een vet geluidHet wah-pedaal is een voetpedaal waar geen gitarist meer zonder kan. Ook andere muziekinstrumenten kunnen erop aangeslot…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Accordeon: werking en soorten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Salu (infoteur), 28-10-2006 22:15 #1
Vind het heerlijk iets te lezen over een stilletjes aan beetje in de vergeethoek geduwd instrument waar ik toch zo graag naar luister. Het is inderdaad een misvatting dat er enkel ouderwetse en/of volkse deuntjes op gespeeld kunnen worden :-).

Graag langsgekomen bij dit artikel :-)

Infoteur: Besto
Gepubliceerd: Oktober 2006
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!