InfoNu.nl > Muziek en Film > Instrumenten > Harmony Central: gitaren, toetsen en drums

Harmony Central: gitaren, toetsen en drums

De juiste keuze maken welk instrument je gaat aanschaffen is een moeilijke. Niet alleen klank maar ook duurzaamheid, materiaal en constructie spelen een belangrijke rol. Waar wil je het instrument voor gaan gebruiken en hoe regelmatig speel je. En heel belangrijk: wat mag het kosten. Harmony Central is een website die inzage geeft op tal van vragen.

Harmony Central online

De Amerikaanse website Harmony Central helpt je een eind op weg. Over de volgende instrumenten kun je alles te weten komen: elektrische en akoestische gitaar, bas, effecten, toetsen en synthesizers, drums & percussie, software, computer, recording/live sound, MIDI. Het is een online community in de Engelse taal. Straks meer over de instrumenten.

Videotheater

Eerst wat meer over de site zelf. In fabrieksvideo’s wordt getoond hoe een gitaar, bijvoorbeeld een akoestische Taylor, wordt gebouwd of cymbalen van Sabian. Als je rechts op het balkje naar beneden scrolt komt er een aardige lijst aan onderwerpen voorbij. Hoe worden d’Addario-snaren gemaakt of Gretsch drums?

In instructievideo’s krijg je uitleg over bijvoorbeeld de pentatonische toonladder. Scrol je naar beneden dan komt er voor elk wat wils voorbij, ook voor DJ’s. Aardig zijn de interviews met Joe Satriani, Eric Johnson en Marcus Miller. Er is uitgebreide informatie te vinden over hoe je studio-opnames moet maken of pick-ups. Je komt als je dat wilt heel veel te weten over Paul Reed Smith om maar eens wat te noemen.

Er zijn vele video’s te bekijken van beurzen zoals de Musik Messe, de Summer NAMM of Winter NAMM. Een Idols maar dan voor gitaristen is er ook te zien.

Fora

De fora zijn zeer uitgebreid en per onderwerp ingedeeld. Er wordt wel van je verwacht dat je de FAQ-lijst met de gebruiksaanwijzingen doorneemt voordat je je inschrijft. Heb je dat gedaan dan stap je in een wereld van kenners, testers, professionals en wel zo uitgebreid dat het je gaat duizelen.

User reviews

Hier komen we in het gedeelte waar het eigenlijk om begon. Op deze startpagina staan links naar instrumenten die worden besproken en getest door kenners en gebruikers. Een voorbeeld:

Electric guitar user reviews

Je klikt de letter G aan en een uitgebreide lijst van merken die met een G beginnen rolt aan je voorbij. Je klikt op Gibson en opnieuw zie je een lijst van alle typen die Gibson ooit heeft gemaakt. We nemen als . Er verschijnt een opsomming van kenmerken zoals prijs, bouwer, onderdelen en wanneer gebouwd, sound, afwerking, duurzaamheid, enzovoort.

De testers geven een rapportcijfer en een beschrijving per onderdeel van wat zij ervan vinden. Zo krijg je een aardig beeld van de kwaliteit/prijsverhouding van het instrument. Vaak kom je ook tips tegen om de kwaliteit van het instrument te verbeteren zoals een andere brug, of een bepaald merk of type snaren. Er worden ook suggesties gedaan met welke versterker het instrument het best tot zijn recht komt. Dat hoef je niet meer in de winkel te vragen zodat je daar je tijd beter kunt besteden aan het uitproberen van het instrument.

Aanrader

Op de homepage staan nieuwsberichten over van alles wat te maken heeft met muziekinstrumenten. Harmony Central beschikt over een uitgebreid archief met zo ongeveer elk onderwerp wat je maar kunt bedenken. Als het maar met muziek te maken heeft. Het gaat te ver om die hier te bespreken. Je kunt je aanmelden voor een nieuwsbrief, er zijn RSS-feeds, magazins en je kunt er zelfs winkelen. Harmony Central is een aanrader maar je moet wel redelijk de Engelse taal beheersen.
© 2008 - 2019 Bertvdw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De akoestische gitaarVoordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk i…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
De elektrische gitaarWanneer je verder wilt dan alleen akoestisch of je hebt geen zin om op een akoestische gitaar te beginnen, dan kun je de…
Het vervangen van je gitaarsnarenHet vervangen van je gitaarsnarenDe snaren van je gitaar zijn één van de belangrijkste onderdelen van je gitaar. Zonder snaren kun je natuurlijk geen tri…
Bronnen en referenties
  • Harmony Central

Reageer op het artikel "Harmony Central: gitaren, toetsen en drums"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 06-01-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!