Bijbel (Tenach) - muziek & muziekinstrumenten in Oud Israël

Bijbel (Tenach) - muziek & muziekinstrumenten in Oud Israël De Bijbel (Tenach) vormt bijna de enige en belangrijkste bron wat betreft informatie over muziek en muziekinstrumenten. Daarnaast is wat informatie beschikbaar uit archeologische vondsten. Met de informatie uit de Tenach hebben we beschrijvingen van de oude muziekinstrumenten en het bespelen hiervan. Met archeologische gegevens hebben we afbeeldingen kunnen maken. Bekende instrumenten zijn: bel, cimbaal, tamboerijn, ramshoorn, trompet, harp en lier,

Geschiedenis van de Joodse muziek

De vroegste periode dateert van de tijd van Abraham tot in de periode van de terugkeer van het volk Israël uit de Babylonische ballingschap ten tijde van Ezra en Nehemia. De gegevens komen voornamelijk uit de Tenach. Helaas zijn veel gegevens niet duidelijk zodat bepaalde woorden en muzikale termen niet begrijpelijk of onbekend zijn voor de moderne lezer. Toch kan wel een beeld worden gegeven van de muziek van het oude Israël. Met behulp van archeologie is het mogelijk geworden om een duidelijker inzicht te krijgen in de muziek van de vroege Israëlieten.

Muziekinstrumenten

Er kunnen twee groepen worden onderscheiden:
  • algemeen bekende en populaire muziekinstrumenten van primitieve aard;
  • de meer bewerkte en ontwikkelde muziekinstrumenten, die in de Tempel bij de eredienst werden gebruikt.

In bijna Bijbelboeken, maar vooral de Psalmen worden veel verschillende muziekinstrumenten genoemd. In Psalm 150 vinden we een dichterlijke opsomming:

Hallelujah. Looft God in zijn heiligdom,
looft Hem in zijn machtig uitspansel;
looft Hem om zijn machtige daden,
looft Hem naar zijn geweldige grootheid.
Looft Hem met bazuingeschal,
looft Hem met harp en citer,
looft Hem met tamboerijn en reidans,
looft Hem met snarenspel en fluit,
looft Hem met klinkende cimbalen,
Looft Hem met schallende cimbalen.
Alles wat adem heeft, love den Here.
Hallelujah.


pa'amon = bel

De bel kwam samen met de granaatappels voor als kenmerkend onderdeel van de kleding van de Hogepriester in de Tempel.

metsiltajim = cimbaal

Dit instrument neem een belangrijke plaats in tijdens godsdienstige plechtigheden en vreugdebetoon. Ze werden vaak samen met snaar- en blaasinstrumenten gebruikt. Een voorbeeld is de binnenkomst van de Ark van het Verbond in Jeruzalem.

tof = tamboerijn of handtrommel

De tamboerijn is een klein slaginstrument dat zeer ingeburgerd was in het oud Israël. Hoewel het zowel door mannen als vrouwen wordt gebruikt, staat het bekend als "vrouweninstrument". Een bekend personage die de tamboerijn gebruikt is Mirjam, de zus van Mozes. Zij toonde hiermee haar vreugde nadat het volk Israël veilig door de Rode Zee was getrokken. Andere voorbeelden zijn de profeten die de tamboerijn gebruikten als ze bij elkaar waren en profeteerden.

sjofar = ramshoorn

De ramshoorn is geen echt muziekinstrument, maar nam wel een belangrijke plaats in in het leven van Israël. Met de ramshoorn werden bepaalde signalen gegeven, bijvoorbeeld om mannen te verzamelen voor het voeren van oorlog. Daarnaast was het het signaal voor religieuze feestelijkheden, zoals het binnenbrengen van de Ark, het Nieuwjaar, en de Grote Verzoendag. Bij elke gelegenheid werden weer andere tonen geblazen.

hatsotrah = trompet

Dit blaasinstrument had naast de ramshoorn een belangrijke functie in de Tempeldienst. Het was van zilver gemaakt. Het werd tevens gebruikt voor militaire aangelegenheden. In Numeri 10 kan men lezen dat Mozes de opdracht ontving twee zilveren trompetten te vervaardigen om hiermee het volk Israël op te roepen voor de verschillende vergaderingen.

kinnor = harp

De Israëlieten gebruikten dit tokkelinstrument erg veel. Koning David stond bekend als een begaafd harpist. Het werd vaak samen gebruikt met de lier, trommel en cimbalen.

nevèl = lier

Dit tokkelinstrument werd zowel bij godsdienstige als niet-godsdienstige aangelegenheden gebruikt samen met de harp.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbel (Tenach) - natuurbeelden in de TenachBijbel (Tenach) - natuurbeelden in de TenachIn de Tenach komen veel natuurbeelden voor. De mensen leefden erg dicht bij de natuur en waren er nauw mee verbonden. Di…
Muziekinstrumenten - Engels, Frans, NederlandsHieronder vindt u een overzicht van de bekendste muziekinstrumenten. Naast de Nederlandstalige benaming van de instrumen…
Joods religieuze boeken na de BijbelDe na-bijbelse literatuur wordt rabbijnse literatuur genoemd. Het is voor de meeste mensen ontoegankelijk omdat goede ke…
Bijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriftenBijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriftenDe Tora is altijd het middelpunt geweest in het religieuze leven van het volk Israël. De Tora wordt geschreven op een ro…

Hoe stem ik een drumstel?Na een tijd verslechtert de toon van uw trommels. Door het stemmen van uw drumstel krijgt u weer het optimale geluid.
De Mandoline; tremolo en akkoordenDe mandoline is een snaarinstrument met acht snaren dat met een plectrum bespeelt wordt. Je kunt hem gebruiken als solo…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 30-05-2021
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.