Bijbel (Tenach) - muziek & muziekinstrumenten in Oud Israël

Bijbel (Tenach) - muziek & muziekinstrumenten in Oud Israël De Bijbel (Tenach) vormt bijna de enige en belangrijkste bron wat betreft informatie over muziek en muziekinstrumenten. Daarnaast is wat informatie beschikbaar uit archeologische vondsten. Met de informatie uit de Tenach hebben we beschrijvingen van de oude muziekinstrumenten en het bespelen hiervan. Met archeologische gegevens hebben we afbeeldingen kunnen maken. Bekende instrumenten zijn: bel, cimbaal, tamboerijn, ramshoorn, trompet, harp en lier,

Geschiedenis van de Joodse muziek

De vroegste periode dateert van de tijd van Abraham tot in de periode van de terugkeer van het volk Israël uit de Babylonische ballingschap ten tijde van Ezra en Nehemia. De gegevens komen voornamelijk uit de Tenach. Helaas zijn veel gegevens niet duidelijk zodat bepaalde woorden en muzikale termen niet begrijpelijk of onbekend zijn voor de moderne lezer. Toch kan wel een beeld worden gegeven van de muziek van het oude Israël. Met behulp van archeologie is het mogelijk geworden om een duidelijker inzicht te krijgen in de muziek van de vroege Israëlieten.

Muziekinstrumenten

Er kunnen twee groepen worden onderscheiden:
  • algemeen bekende en populaire muziekinstrumenten van primitieve aard;
  • de meer bewerkte en ontwikkelde muziekinstrumenten, die in de Tempel bij de eredienst werden gebruikt.

In bijna Bijbelboeken, maar vooral de Psalmen worden veel verschillende muziekinstrumenten genoemd. In Psalm 150 vinden we een dichterlijke opsomming:

Hallelujah. Looft God in zijn heiligdom,
looft Hem in zijn machtig uitspansel;
looft Hem om zijn machtige daden,
looft Hem naar zijn geweldige grootheid.
Looft Hem met bazuingeschal,
looft Hem met harp en citer,
looft Hem met tamboerijn en reidans,
looft Hem met snarenspel en fluit,
looft Hem met klinkende cimbalen,
Looft Hem met schallende cimbalen.
Alles wat adem heeft, love den Here.
Hallelujah.


pa'amon = bel

De bel kwam samen met de granaatappels voor als kenmerkend onderdeel van de kleding van de Hogepriester in de Tempel.

metsiltajim = cimbaal

Dit instrument neem een belangrijke plaats in tijdens godsdienstige plechtigheden en vreugdebetoon. Ze werden vaak samen met snaar- en blaasinstrumenten gebruikt. Een voorbeeld is de binnenkomst van de Ark van het Verbond in Jeruzalem.

tof = tamboerijn of handtrommel

De tamboerijn is een klein slaginstrument dat zeer ingeburgerd was in het oud Israël. Hoewel het zowel door mannen als vrouwen wordt gebruikt, staat het bekend als "vrouweninstrument". Een bekend personage die de tamboerijn gebruikt is Mirjam, de zus van Mozes. Zij toonde hiermee haar vreugde nadat het volk Israël veilig door de Rode Zee was getrokken. Andere voorbeelden zijn de profeten die de tamboerijn gebruikten als ze bij elkaar waren en profeteerden.

sjofar = ramshoorn

De ramshoorn is geen echt muziekinstrument, maar nam wel een belangrijke plaats in in het leven van Israël. Met de ramshoorn werden bepaalde signalen gegeven, bijvoorbeeld om mannen te verzamelen voor het voeren van oorlog. Daarnaast was het het signaal voor religieuze feestelijkheden, zoals het binnenbrengen van de Ark, het Nieuwjaar, en de Grote Verzoendag. Bij elke gelegenheid werden weer andere tonen geblazen.

hatsotrah = trompet

Dit blaasinstrument had naast de ramshoorn een belangrijke functie in de Tempeldienst. Het was van zilver gemaakt. Het werd tevens gebruikt voor militaire aangelegenheden. In Numeri 10 kan men lezen dat Mozes de opdracht ontving twee zilveren trompetten te vervaardigen om hiermee het volk Israël op te roepen voor de verschillende vergaderingen.

kinnor = harp

De Israëlieten gebruikten dit tokkelinstrument erg veel. Koning David stond bekend als een begaafd harpist. Het werd vaak samen gebruikt met de lier, trommel en cimbalen.

nevèl = lier

Dit tokkelinstrument werd zowel bij godsdienstige als niet-godsdienstige aangelegenheden gebruikt samen met de harp.

Lees verder

© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bijbel (Tenach) - natuurbeelden in de TenachBijbel (Tenach) - natuurbeelden in de TenachIn de Tenach komen veel natuurbeelden voor. De mensen leefden erg dicht bij de natuur en waren er nauw mee verbonden. Di…
Joods religieuze boeken na de BijbelDe na-bijbelse literatuur wordt rabbijnse literatuur genoemd. Het is voor de meeste mensen ontoegankelijk omdat goede ke…
Bijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriftenBijbel (Tenach) - Geniza & Belangrijke handschriftenDe Tora is altijd het middelpunt geweest in het religieuze leven van het volk Israël. De Tora wordt geschreven op een ro…
Muziekquiz voor dementerende ouderenMuziekquiz voor dementerende ouderenEen muziekquiz voor ouderen met dementie veroorzaakt door bijvoorbeeld Alzheimer, Vasculaire dementie of Fronto-temporal…

Hoe stem ik een drumstel?Na een tijd verslechtert de toon van uw trommels. Door het stemmen van uw drumstel krijgt u weer het optimale geluid.
De Mandoline; tremolo en akkoordenDe mandoline is een snaarinstrument met acht snaren dat met een plectrum bespeelt wordt. Je kunt hem gebruiken als solo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Bijbel (Tenach) - muziek & muziekinstrumenten in Oud Israël"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 16-07-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Special: Bijbelse geschiedenis/personen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!