InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Sentimentele akoestiek en pakkende melodieën met James Blunt
recensie

Sentimentele akoestiek en pakkende melodieën met James Blunt

Sentimentele akoestiek en pakkende melodieën met James Blunt James Blunt wist veel harten te veroveren met zijn hit You're Beautiful en heeft met zijn drie albums bewezen dat zelfs mannen in het leger gevoelige muziek kunnen maken.

James Blunt

James Hillier Blount, beter bekend als James Blunt, is een Engelse singer-songwriter die beroemd werd met het nummer You're Beautiful in 2005. James Blunt had voor zijn muziek carriere een baan in het leger. James Blunt maakt een mix van catchy pop-songs, vaak beïnvloed door stijlen als rock en folk. Akoestisch gitaar staat vaak centraal, vooral in het album All the Lost Souls. Ook bespeeld Blunt de piano en viool.

James Blunt heeft drie albums uitgebracht: Back To Bedlam (2004), All the Lost Souls (2007) en Some Kind of Trouble (2010). James Blunt heeft verder ook veel goede doelen gesteund door middel van concerten en ook steunt hij Help for Heroes, een goed doel voor betere faciliteiten voor gewonde Britse soldaten.

All the Lost Souls

Tracklist

  1. 1973 - 4:40
  2. One Of The Brightest Stars - 3:11
  3. I'll Take Everything - 3:05
  4. Same Mistake - 4:58
  5. Carry You Home - 3:56
  6. Give Me Some Love - 3:36
  7. I Really Want You - 3:30
  8. Shine On - 4:26
  9. Annie - 3:25
  10. I Can't Hear The Music - 3:45

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Veel mensen zullen James Blunt kennen van nummers zoals You're Beautiful en I'll Be Your Man. Zijn sentimentele en gevoelige muziek is misschien voor sommige moeilijk te slikken maar persoonlijk hou ik er wel van. Zo ook met het album All the Lost Souls weet James Blunt weer wat gevoelige snaren te raken. Veel akoestische nummers komen voorbij zoals Same Mistake en Shine On, die tevens ook ondersteund worden met goed geproduceerde, pop-achtige drums. Wat echter dit album zijn sfeer geeft is de piano. De piano komt in veel van de nummers voor en Blunt weet met sentiment en swingende ritmes de luisteraar mee te nemen naar zijn muzikale wereld.

Wie echter naar alle albums van James Blunt heeft geluisterd weet dat hij ook raad weet met rock en meer funky tracks. Deze nummers zijn een stuk minder makkelijk te luisteren qua melodie maar het is juist goed dat artiesten hun horizon verbreden. Ook op All the Lost Souls zijn deze nummers aanwezig--1973 en I'll Take Everything bijvoorbeeld. All the Lost Souls heeft echt prachtige, symfonische nummers. Violen, piano's en akoestiek staan centraal maar verwacht ook meer opzwepende rock ritmes en elektrische gitaar partijen. De fragiele stem van James Blunt weet daarnaast de tracks ook goed en origineel in te kleuren met sterk schommelende zang partijen.

Uitblinkende nummers

1. 1973

1973 is een swingende en meeslepende album opener. De ronde, vluchtige baspartijen komen meteen fantastisch naar voren in harmonie met de melodie terwijl de gitaren haast voorbij schapen met een breed uitgespeeld geluid. 1973 vertelt een geëmotioneerd en nostalgisch verhaal en de sfeer rondom het nummer weet dit plaatje perfect tot leven te laten komen. Gedempte, lage piano klanken lijken de touwtjes in handen te nemen op de achtergrond en de polyritmiek aan het eind van het nummer samen met de harmonieuze outro maakt 1973 tot een prachtige, swingende knaller.

4. Same Mistake

Same Mistake is een integer en tenger nummer dat zich laat sieren door akoestiek spel en extreem hoge zang. Weer slaat de piano vanuit de achtergrond prachtig aan terwijl de akoestische gitaar knap de melodie erdoorheen speelt. Na deze fragiele intro zet percussie het refrein in wanneer de drums een stabiel ritme wegspelen. James Blunt is niet bang in Same Mistake om met zijn zang te experimenteren en het zachte effect dat ontstaat door de productie zorgt voor een echte singer-songwriter hit. Same Mistake kent daarnaast ook slepend viool werk. Met een schitterende bridge waarin alle instrumenten ver afstappen van hun oorspronkelijke insteek is Same Mistake tevens ook lekker afwisselend.

6. Give Me Some Love

Gime Me Some Love is een lekker bluesy nummer dat begint met hopeloze, haast dronken piano partijen. Wanneer de bas en gitaar inzetten om de zang te versterken duurt het niet lang voordat de rustige sfeer overslaat in een swingend en funky geheel. Achtergrond zang en elektrische gitaar zorgen samen voor een goed opgevuld en rijk aanvoelend geheel. Wel zijn de drums op momenten wel erg simpel. Give Me Some Love zou beschreven kunnen worden als een ode aan alles wat James Blunt niet mist in zijn leven. Give Me Some Love draaft vanzelf lekker door en is opnieuw een track met bijzonder veel diversiteit.

8. Shine On

Shine On is een bijzonder tender nummer die zich laat inspireren door sentimenteel akoestisch gitaarwerk. De hoge, echoënde piano zorgt samen met de overtuigend opgezette stem van James Blunt voor een prachtig nummer. Van deze track word ik altijd erg rustig maar ook een beetje sad. Het hele nummer werkt naar een punt toe waarop opeens alle instrumenten ruim inzetten. De jengelende, scherpe gitaar gaat perfect samen met de gevoelige ondertoon van de andere instrumenten. Shine On is een van mijn favoriete nummers van het album en weet ook met zijn inspirerende tekst iets bij te dragen aan ieders dag.

Prijs

5,99 - 30,99

Coverdesign

De cover van All the Lost Souls is opgemaakt uit allemaal kleine vierkanten met plaatjes erop. Het postuur van James Blunt schijnt hierin door. In het midden aan de bovenkant is tevens de albumnaam en de artiestennaam waar te nemen in retro-achtige, stijlvolle letters.

Conclusie

All the Lost Souls van James Blunt is een album die het stereotype man misschien niet goed zal trekken. Toch is James Blunt een ontzettend goede artiest en weet hij zijn luisteraars in te palmen met zijn gevoelige stem en tedere deuntjes. Dit album is daar dan ook een perfect voorbeeld van en al hoewel veel van de melodieën makkelijk te luisteren zijn weet hij het toch te brengen met een soort gesofisticeerde onderlaag. Je mag prachtige piano, gitaar en viool stukken verwachten en wat ik ook zo goed vind aan het album is dat de basgitaar een grote rol heeft gekregen. De baslijnen zijn uiterst dynamisch, ritmisch en het geluid klinkt lekker vol en rond. Het drumwerk had van mij op sommige momenten iets beter in elkaar kunnen zitten maar omdat het toch vooral ondersteunend is heb je hier niet veel last van. 10 prachtige nummers wachten je op met All the Lost Souls van James Blunt en als je van pop, singer-songwriter, zachte rock of folk houdt dan denk ik dat je deze plaat zeker kan waarderen.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cd-recensie: You Thought You Knew Me By Now - Ben SaundersrecensieCd-recensie: You Thought You Knew Me By Now - Ben SaundersDrie maanden nadat Ben Saunders met grote overmacht de Voice of Holland 2011 wist te winnen verschijnt zijn debuut album…
Top 10 meest trieste, droevige liedjes ter wereldmijn kijk opTop 10 meest trieste, droevige liedjes ter wereldWat zijn de meest trieste, verdrietige of droevige liedjes? Droevige liedjes gaan vaak over verloren liefdes, geruïneerd…
Lost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meLost Frequencies alias Felix De Laet: Are you with meFelix De Laet is een Belgische deejay en producer die gebruikmaakt van de artiestennaam Lost Frequencies. In 2014 maakt…
Hits jaren 00: 20052005 was het jaar waarin veel Nederlandse artiesten hits scoorden. De hitlijsten werden gedomineerd door artiesten als A…
recensieBlack Sabbath - Heaven and HellHeaven and Hell is het negende studio album van Black Sabbath. Het album verscheen op 25 april 1980 in de winkels. Het a…

Reageer op het artikel "Sentimentele akoestiek en pakkende melodieën met James Blunt"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 20-02-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!