InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Een luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing Souls
recensie

Een luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing Souls

Een luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing Souls Punk band The Bouncing Souls is niet bang om met Ghosts on the Boardwalk een luchtige, inspirerende en jeugdige sfeer neer te zetten. De tracks zijn makkelijk te luisteren en kennen fantastische opvulling qua instrumentgebruik. Een punk album dat wellicht voor heel veel mensen te beluisteren valt.

Een luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing Souls

The Bouncing Souls

The Bouncing Souls is een punk band uit New Brunswick, New Jersey geformeerd in 1987. Ze werden in de punk scene geprezen voor hun snelle, luchtige en passievolle nummers. De band bestaat uit Greg Attonito, Pete Steinkopf, Bryan Kienlen en Michael McDermott. De band heeft tot nu toe 9 studio albums uitgebracht:

The Good, The Bad & The Argyle (1994)
Maniacal Laughter (1996)
The Bouncing Souls (1997)
Hopeless Romantic (1999)
How I Spent My Summer Vacation (2001)
Anchors Aweigh (2003)
The Gold Record (2006)
Ghosts on the Boardwalk (2010)
Comet (2012)

Ghosts on the Boardwalk

Tracklist

1. "Gasoline"
2. "Never Say Die/When You're Young"
3. "I Think That the World"
4. "Ghosts on the Boardwalk"
5. "Airport Security"
6. "Badass"
7. "Mental Bits"
8. "Dubs Says True"
9. "Boogie Woogie Downtown"
10. "Big Eyes"
11. "We All Sing Along"
12. "Like the Sun"

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Ik ben zelf best een punk fan en The Bouncing Souls is een naam die dan ook best bekend staat in deze scene. Ik ken de muziek nu al sinds 2010 toen Ghosts on the Boardwalk uitkwam. Ik ben meteen gegrepen door dit fantastische album. De nummers zitten lekker rap in elkaar en al hoewel de punk sfeer duidelijk aanwezig is lijken de melodieën niet bang te zijn om luchtig en vrolijk over te komen.

Zo opent het album met het energieke Gasoline waar de verveling van het leven als thema speelt en is de band niet bang om tegen de jeugd te spreken met het inspirerende Never Say Die/When You're Young. Dezelfde blend van geëmotioneerde gitaren en passievolle lyrics komen dan ook terug in bijvoorbeeld Ghosts on the Boardwalk en Big Eyes. Mondharmonica komt zelfs voorbij in Mental Bits en het album kent slechts een track met een meer agressieve en provocerende melodie: Badass. Dit is een grappig nummer waarin de band allemaal dingen opnoemt die ze fijn vinden aan het leven.

Ghosts on the Boardwalk is qua instrumentgebruik en sfeer misschien niet het meest stevige punk werk maar The Bouncing Souls heeft hun compleet eigen manier om de luisteraar in te pakken. Ook zijn de baslijntjes echt fantastisch en kent de plaat genoeg humor en empathie.

Uitblinkende nummers

2. "Never Say Die/When You're Young"

Never Say Die/When You're Young is een inspirerende en snelle punk track die vooral de jeugd veel zal aanspreken. De feestelijke melodie, rappe baslijnen en uitbundige zang partijen zorgen voor een rijkelijk gevuld punk nummer die zowel motiveert als aanzet tot dansen. Warme gitaren partijen worden ruim ingezet met zowel power-chords, solo's als extra achtergrond opvulling. Ook achtergrond zang partijen worden gebruikt om de energie nog beter te faciliteren.

Zoals de naam van de track indiceert is het eigenlijk een nummer dat uit twee delen bestaat. Zo valt het snelle tempo weg en zetten slepende gitaren in met melodieuze zang. Dit is When You're Young dat qua lyrics echt een mooie boodschap verteld en de tremolo gitaren die subtiel op de achtergrond worden ingelegd zijn ook om van te smullen.

4. "Ghosts on the Boardwalk"

Ghosts on the Boardwalk is ook de naam van het album en daarom is het begrijpelijk dat het een van de meer spetterende nummers is. Basgitaar staat meteen centraal en gitaren met scherpe effecten worden hier sierlijk overheen getild. Ghosts on the Boardwalk is heerlijk opzwepend en opnieuw weer luchtig op het hart. Wanneer het refrein aanbreekt van Ghosts on the Boardwalk laat de al sympathische melodie zich nog verder uitbreiden door middel van ontzettend hoge zang uithalen. De gitaar lijkt hier een beetje weg te vallen maar The Bouncing Souls maken dit meteen goed door vluchtige passages te creëren waar de gitaren alsnog in het zonnetje gezet worden. Ghosts on the Boardwalk is tevens een nummer waar duidelijk wordt hoe goed dit album eigenlijk geproduceerd is.

6. "Badass"

Badass zorgt net even voor die afwisseling die dit sentimentele album nodig had. Badass is een grappig nummer die zich laat wegspelen door goed afwisselende melodie stukken en woeste gitaar partijen. Ook de drums zijn niet bang er compleet op los te gaan en alle bandleden zijn te horen op dit nummer door pratende stukken tekst waarin ze zeggen wat ze vet vinden. Er komen dan ook veel humoristische dingen voorbij en door het hele nummer heen zijn schelle gitaarsolo's te vinden. Ghosts on the Boardwalk is technisch gezien misschien niet heel erg vernieuwend maar ze laten wel even zien hoe goed ze eigenlijk kunnen spelen.

10. "Big Eyes"

In Big Eyes staat akoestisch gitaarwerk en een sentimentele melodie centraal. De rappe bas lijnen die door het album heen gevonden kunnen worden zijn opeens een stuk zachter en rustiger. De tremolo gitaar effecten (die trouwens ook op wel heel veel nummers worden gebruikt) voegen veel toe op de achtergrond terwijl pathische zang partijen en tromgeroffel Big Eyes verder inspelen. Big Eyes is misschien wel mijn favoriete nummer van de plaat door de sterke sfeer en de fantastische afwisseling in zowel zang en instrument tussen refrein en vers. Big Eyes is een ontzettend verslavend nummer en al hoewel het echt niet een song is die je zou schetsen bij een punk band is het meer dan welkom op Ghosts on the Boardwalk. Daar komt bij dat de band de akoestische gitaren alsnog inzetten om een fantastisch solo uit te spelen.

Prijs

€ 12,00 - € 18,95

Coverdesign

Op de voorkant zien we de bandnaam en album naam sierlijk ingegrift en we zien ook daadwerkelijk een mistige pier op de voorkant. Ik heb niet echt een uitgesproken mening over de voorkant maar het is zeker niet lelijk.

Conclusie

Ghosts on the Boardwalk van The Bouncing Souls is zeker niet het hardste wat we van ze hebben gehoord en al hoewel het duidelijk een punk band is hoef je niet de meestal provocerende deuntjes te verwachten op dit album. In plaats daarvan laat de band zich typeren door luchtige, sentimentele atmosferen en een breed scala aan gitaarwerk met zowel solo's, effecten en power riffs over alle nummers heen. Dit met uitzondering van het prachtige, akoestische nummer Big Eyes.

Badass is eigenlijk het enige nummer wat echt een duidelijk punk nummer is en mijn enige kritiek op dit heerlijke album is dat ze wel iets meer variatie erin hadden mogen stoppen. Toch is het natuurlijk fantastisch om een mondharmonica te horen op een punk plaat en in elke track zijn genoeg dingen te vinden waarmee The Bouncing Souls toch iets innoverends weten te schetsen. Dit is tevens een erg jeugdige plaat, zo blijkt uit het inspirerende en kinderlijke Never Say Die/When You're Young en Ghosts on the Boardwalk. Al met al is Ghosts on the Boardwalk een prachtige toevoeging aan de collectie van punk band The Bouncing Souls die ik vrijwel iedereen kan aanraden door de gemakkelijke manier van luisteren.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk - Who's Your Momma (recensie cd met Good God)Anouk is terug! Niet met een Hotel New York II, maar met een totaal nieuwe sound. Het album Who’s Your Momma ligt sinds…

Reageer op het artikel "Een luchtig, hartelijk punk album van The Bouncing Souls"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!