InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Rebellie en provocatie met And Out Come The Wolves - Rancid
recensie

Rebellie en provocatie met And Out Come The Wolves - Rancid

Rebellie en provocatie met And Out Come The Wolves - Rancid ...And Out Come The Wolves van Rancid is een punk plaat met maar liefst 19 nummers: Reggea, ska en krachtige punk melodieën komen fantastisch naar voren maar is het mogelijk elk nummer fantastisch uit de verf te laten springen als je er 19 moet maken?

Rancid

Rancid is een Amerikaanse punk band uit Berkeley, California. De band kwam samen in 1991 door punk liefhebbers Tim Armstrong en Matt Freeman. De band bestaat op heden uit die twee leden en Lars Frederiksen, Branden Steineckert. De band is uitgegroeid tot een van de grootste namen in de punk scene en staan ook bekend om hun weinig live optredens. De band heeft tot op heden deze albums uitgegeven:

Rancid (1993)
Let's Go (1994)
...And Out Come the Wolves (1995)
Life Won't Wait (1998)
Rancid (2000)
Indestructible (2003)
Let the Dominoes Fall (2009)

And Out Come the Wolves

Tracklist

 • 1. Maxwell Murder (1:25)
 • 2. 11th Hour (2:28)
 • 3. Roots Radicals (2:47)
 • 4. Time Bomb (2:24)
 • 5. Olympia WA (3:30)
 • 6. Lock Step And Gone (2:25)
 • 7. Junkyman (3:04)
 • 8. Listed M.I.A. (2:22)
 • 9. Ruby Soho (2:37)
 • 10. Daly City Train (3:21)
 • 11. Journey To The End Of The East Bay (3:11)
 • 12. She's Automatic (1:35)
 • 13. Old Friend (2:53)
 • 14. Disorder & Disarray (2:49)
 • 15. The Wars End (1:53)
 • 16. You Dont Care Nothin' (2:28)
 • 17. As Wicked (2:40)
 • 18. Avenues & Alleyways (3:11)
 • 19. The Way I Feel (2:34)

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

And Out Come the Wolves is het 3de album van punk band Rancid en je mag eigenlijk een mix van verschillende dingen verwachten. Ten eerste speelden de oorspronkelijke leden van Rancid in een ska geörienteerde band en dit komt dan ook terug in sommige nummers. Wat je vooral veel zal horen is rebellie in de teksten, ontzettend complexe en snelle baslijnen en de chaotische gitaarpartijen waar we als punk fans zoveel van houden.

19 nummers lijkt veel maar veel nummers zijn dan ook erg kort. Ook weet Rancid het album goede variatie te geven door in sommige nummers de melodie iets meer te laten gaan. Aan de andere kant mag je juist veel meer neutrale melodieën verwachten die zich ontzettend snel laten wegspelen in verschillende gitaar partijen. Wat de band nog sterker zijn sfeer geeft is de nonchalante en laconieke manier van zingen. Naast de frontman Tim Armstrong komen ook de andere leden aan bod voor wat zang partijen. Reggea is ook aanwezig op sommige tracks en zelfs orgel wordt ingezet om de nummers te maken. Op And Out Come the Wolves staan meerdere hits van de band waaronder het vrolijke en rappe Time Bomb.

Uitblinkende nummers

'''4. Time Bomb'''

Time Bomb is een van de nummers waarmee Rancid erg populair is geworden en dat is dan ook begrijpelijk. Aanstekelijk baslijnen, een opgewekt refrein en dansende orgel partijen simuleren heen en weer terwijl de laconieke zang beter dan ooit gepaard gaat met groep achtergrond zang. Qua ritme en instrumentgebruik heeft Time Bomb in zijn versen wel wat weg van reggea en ska en het is gewoon een fantastische punk track. Zowel gitaren als bas worden allebei in het zonnetje gezet met solo's en polyritmiek is later in het nummer ook aan van de partij. Al met al is Time Bomb een sterk afwisselende, verslavende punk track die gestructureerder overkomt dan de meeste tracks op deze plaat.

'''7. Junkie Man'''

Junkie Man begint met speelse en bizarre gitaar melodieën en schokkende plectrum partijen die de onderlaag voorstellen. Zoals gewoonlijk speelt de basgitaar zijn riffjes compleet vrij door deze passages heen en wanneer het refrein aanbreekt laat Rancid zien niet bang te zijn te experimenteren met melodieën. Junkie Man is op zich al een best raar nummer melodisch gezien en sporadisch brengt de gitaar net weer even iets nieuws in de mix. Junkie Man vind ik zo'n goed nummer omdat het klanken bevat die je niet snel zal horen op nummers en de experimentele bridge die bestaat uit trommels, computer scratches en gesproken teksten tegen het einde van het nummer is werkelijk waar fantastisch in elkaar gezet.

'''14. Disorder & Disarray'''

Zoals de naam indiceert is Disorder & Disarray echt een nummer van rebellie en vrijheid. Dit blijkt zowel door te schijnen in manier van zingen als in deun. Disorder & Disarray heeft misschien niet de meest innoverende melodie en afwisseling maar de effecten die over het nummer heen gespeeld worden en de dromerige, opgewekte reggea gitaartjes die later in het nummer naar voren komen liggen echt heerlijk in het oor. Met 2:49 op de klok is het niet echt een lang nummer en dit is maar goed ook want veel afwisseling komt er verder in de track niet echt voor.

19. The Way I Feel

De laatste track op het album begint met een intro die begint met erg hoge tonen op de gitaar die telkens lager worden. De intro heeft veel weg van iets wat Queen zou schrijven maar wanneer de drums abrupt inslaan op een hoog tempo is dit wel anders. De heerlijk chaotisch en wijde gitaren die hier nonchalant over heen spelen zorgen voor een enorme bron aan energie en al hoewel de baslijnen deze keer iets meer bij het originele concept van de song blijven is het toch weer een fantastische toevoeging aan de trak. The Way I Feel is lekker snel en voor een album afsluiter niet echt een track die uit de verf springt. Toch weet Rancid met deze song precies te laten zien hoe ze in elkaar steken en dat is gewoon prachtig om te horen. :D

Prijs

9,99 - 28,99

Coverdesign

Op de voorkant zien we een punker op een trap zitten. De plaat is helemaal zwart-wit terwijl we de bandnaam groot bovenin zien met grote letters. Onderaan zien we de album titel.

Conclusie

Het is niet altijd makkelijk om een punk album veelzijdig genoeg te maken voor de luisteraar. Nu is het zo dat punk fans niet altijd de moeilijkste zijn hierin, zolang er maar rebellie en kracht achter zit. Nou, hier slaat Rancid echt volkomen in en hoe:

Met fantastische afwisseling tussen energieke punk riffs, reggea ritmes, orgels en op zijn tijd wat lekker opzwepende ska melodieën. De 19 nummers lijken veel maar zijn zo voorbij en het is ook echt zo'n album dat in zijn geheel gewoon een prachtig concept is. Individuele nummers zijn soms beter dan anderen maar over het algemeen luister je deze plaat in een ruk af en je bent al snel gegrepen door de mannen van Rancid. De voormalige band Operation Ivy van frontman Tim Armstrong en Matt Freeman heeft de jongens veel bijgebracht en dit 4de studio album van de band is een plaat die ik niet snel zal vergeten. Het is jammer dat deze band niet veel live optredens heeft gegeven want ik zou ze graag nog een keer in mijn leven zien en natuurlijk het liefst met hun goede vrienden NOFX. Hou je van punk? Dan kan je de plank niet misslaan met And Out Come The Wolves van Rancid. Maar natuurlijk ken je de band waarschijnlijk al als je een punk fan bent ;)
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Reageer op het artikel "Rebellie en provocatie met And Out Come The Wolves - Rancid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!