InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Wederom weer een fantastisch hard rock album van SOAD
recensie

Wederom weer een fantastisch hard rock album van SOAD

Wederom weer een fantastisch hard rock album van SOAD Hypnotize van System of a Down is alweer het vijfde studio album van de grootste metal band en het is tevens een prachtige toevoeging aan de hard rock collectie. Met Hypnotize krijgen we als fans weer dezelfde, vertrouwde absurdistische muzikale passages en heerlijke "bangers" zoals Stealing Society en U-Fig.

System of a Down (S.O.A.D.)

System of a Down werd opgericht in Hollywood, Californië in 1993. De vier bandleden zijn allemaal van Armeense afkomst en de mannen kennen wereldwijd succes door hun ruige metal nummers. De band kende vooral veel succes met de mega hit Chop Suey!, maar veel andere singles die verschenen hebben ook voor veel fans gezorgd. De band kent tot heden vijf studio albums. Toxicity is de tweede en werd uitgegeven in 2001. System of a Down bestaat uit Serj Tankian als vocalist en toetsenist, Daron Malakian als gitarist en vocalist, Shavo Odadjian als bassist en tenslotte John Dolmaan als drummer. De band kent veel politiek geörienteerde teksten en heeft bijvoorbeeld nummers uitgegeven die over de oorlog in Irak.

Hypnotize

Tracklist

 1. Attac 3:06
 2. Dreaming 4:00
 3. Kill Rock 'n Roll 2:28
 4. Hypnotize 3:09
 5. Stealing Society 2:58
 6. Tentative 3:36
 7. U-Fig 2:55
 8. Holy Mountains 5:28
 9. Vicinity of Obscenity 2:51
 10. She's Like Heroin 2:44
 11. Lonely Day 2:47
 12. Soldier Side 3:40

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Een van de dingen die mij altijd heeft gefascineerd aan de metal band System of a Down is dat ze altijd hun eigen ding hebben gedaan in hun muziek carrière. Hypnotize is bijvoorbeeld het vijfde album van de band en al hoewel het niet veel verschilt met eerder werk is het een album dat je als fan absoluut niet wil missen. Hypnotize is weer een plaat voor absurde, bizzare rock tracks en heerlijke breakdown bangers. Solidariteit, politieke thema's en rebellie staan centraal in zowel hun melodieën als lyrische opvattingen.

Wie begint aan Hypnotize begint aan een plaat vol zware gitaren, breakdowns, schreeuwende vocalen en de heerlijke absurdistische passages waar we allemaal zo van houden. System of a Down slaat er dus opnieuw in om zijn luisteraars precies hetzelfde te geven zonder dat het ook maar een enkel moment verveelt. Zo stapt de luisteraar het album meteen heftig binnen met het agressieve Attack waarin vluchtige gitaar riffjes de touwen in handen nemen en de tweede track Dreaming die hier een soort vervolg op is alleen iets meer mellow en geëmotioneerd. Met tracks zoals She's Like Heroin en Stealing Society komen de heerlijke zwarte tinten voorbij en ook de rock 'n roll banger is hier niet afwezig.

Als je van metal/hard-rock houdt en je hebt nog nooit van System of a Down gehoord ga dan onmiddellijk naar de winkel om deze plaat in huis te halen. Een andere is trouwens ook goed hoor, het is namelijk zo dat dit een van de weinige bands is die in staat is elk nummer fantastisch aan te kleden en dat verdient een dikke pluim. Daar komt bij dat de band ook nog eens ontzettend relevant is in hun teksten en de Armeense mannen treden sinds kort eindelijk weer op! Genoeg reden om te beginnen aan de fantastische muziek van System of a Down.

Uitblinkende nummers

1. Attack

Attack begint met zenuwachtige, hoge gitaar noten en al snel zet de dubbele bas drum keihard in. Met hulp van cymbalen zijn de eerste seconden van de plaat meteen ontzettend chaotisch en onheilspellend. Wanneer slepende zang van zowel de frontman als gitarist inzetten lijkt het refrein anticiperend op te komen en wanneer het dan zo ver is gaan de gitaren nog harder spelen, de drums nog intensiever los en de zang krijgt een raar effect wat zorgt voor een haast beangstigend en intrigerend concept.

Attack schiet pas echt los wanneer na het tweede vers (wat trouwens goed weggespeeld wordt met gitaar tokkels en bas) de bridge plaats vindt. In deze bridge gaat het ritme een stuk omlaag, vocalen schreeuwen het nog harder uit en de anarchistische en solidaire gedachten van de track worden nog energieker over gebracht. Attack is een fantastische album opener en vooral in combinatie met het volgende nummer Dreaming is het een concept dat veel weet los te breken bij mij persoonlijk.

3. Kill Rock 'N Roll

Dit is een van de drie singles van de plaat Hypnotize en dit niet zonder reden. Melancholische gitaar stukken en holle zang zetten langzaam in wanneer abrupt de drums inzetten in combinatie met zware, psychopatische gitaren. Wanneer het vers aanbreekt horen we absurde, hoge zang partijen en deze bouwt zich anticiperend op naar het refrein.

In het refrein slaat de sfeer over in een stuk meer geëmotioneerde hard-rock en de lome, dromerige gitaar tokkels die de passages hierna doen opbouwen zijn prachtig in elkaar gezet. Kill Rock 'N Roll kan beschreven worden als een anti-climax ballad met veel zwart en verwijting. Wederom is Kill Rock 'N Roll een typerend System of a Down nummer die meer dan welkom is op de plaat Hypnotize.

4. Hypnotize

Hypnotize is een track die het meer moet hebben van de apathische melodie en minder van het chaotische gebang. Hypnotize kent erg hoge, subtiele gitaar patronen en lage, vettige bas lagen.

Na deze introductie laat het vers zich echter wegspelen door haast apocalyptische gitaar stukken en prachtige, fragiele zang partijen van meerdere bandleden. Hypnotize heeft een dromerig geheel maar weet op een compleet eigen manier de luisteraar in te palmen met genoeg energie en emotie. Hypnotize is tevens weer een politieke track qua lyrics en de melodie laat zich fantastisch afwisselen op een laag tempo. De percussie en marcherende trommels die later in het nummer voorbij schieten zijn daarnaast ook nog eens fantastisch in elkaar gezet en Hypnotize is dan ook een van mijn favoriete tracks op het album.

5. Stealing Society

Stealing Society is denk ik het meest soepel lopende nummer van het album. Met een sterke rock 'n roll sfeer maar haast duivelse gitaren opent de track. Ritmisch gezien is het erg dansbaar en de ontzettend snelle gitaar patronen (met plectrum uitgespeeld) die al snel voorbij komen klinken fantastisch in de ogen. Zang, drums en gitaren lijken vervolgens samen de track voort te duren tot een punt waarop het allemaal uit elkaar barst en wanneer polyritmiek ingezet wordt en het tempo omlaag gaat gebeurt dit dan ook daadwerkelijk.

Stealing Society is weer heerlijk zenuwachtig, onheilspellend en bizar maar wel op een toegankelijke manier. De veelzijdige passages van verdraaide zang zijn meer dan welkom en Stealing Society kent naast meer "metal" aspecten dan ook veel clean zang. De gitaren klinken in Stealing Society overigens ook een stuk schoner maar wel, gelukkig, nog even hard.

Prijs

9,99 - 13,99

Coverdesign

De voorkant van het album is een abstract en kunstzinnig werk waarop we een gebroken klok zien met bizarre gezichten die hier van onder uitsteken. Bovenaan zien we een groot, blauw gezicht wat lijkt op een Indische god.

Conclusie

Hypnotize van System of a Down is een fantastisch metal album die zowel harde bangers kent als meer genuanceerde en geëmotioneerde tracks. Met tracks zoals She's Like Heroin en Kill Rock 'N Roll doet System of a Down waar ze om bekend staan: Lekker absurd, bizar en ontzettend hard. Ook zijn er genoeg tracks die uiterst dansbaar zijn en rock 'n roll elementen bevatten zoals Stealing Society en het schreeuwende U-Fig.

Hypnotize laat zien dat zelfs na 4 albums de band zijn fans nog steeds uiterst kan vermaken met heerlijke hard rock, diverse zang partijen en op zijn tijd prachtige melodieën zoals op de tracks Hypnotize en het sombere Lonely Day. Als je van metal en hard rock houdt dan is er geen reden deze plaat niet in huis te halen en ook als System of a Down fan is dit een album die je niet wil missen.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Deep Purple in RockDeep Purple in RockHet in 1970 uitgebrachte album Deep Purple in Rock is een van de monumenten in hardrock- en heavy metal-land. Een muzika…
recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…

Reageer op het artikel "Wederom weer een fantastisch hard rock album van SOAD"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 04-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!