InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Na al die jaren nog steeds versteld staan met Rise Against
recensie

Na al die jaren nog steeds versteld staan met Rise Against

Na al die jaren nog steeds versteld staan met Rise Against Siren Song of the Counter-Culture bevat alles wat een baanbrekende punk plaat moet bevatten: Boordevol diversiteit, agressie en sentiment weet Rise Against dit album om te dopen tot een uiterst uniek en meeslepend werk vol post-rock breakdowns en heerlijke melodieuze hardcore punk.

Na al die jaren nog steeds versteld staan met Rise Against

Rise Against is een Amerikaanse punk rock band geformeerd in Chicago, Illinois, 1999. De band bestaat momenteel uit leden Tim Mcllrath (Vocalist, gitarist), Zach Blair (Gitarist, achtergrond vocalist), Joe Principe (Bassist, achtergrond vocalist) en Brandon Barnes (Drummer en percussionist).

Rise Against heeft hun eerste 5 jaren doorgebracht op indie label Fat Wreck Chords (Opgericht door Fat Mike van NOFX) en daar brachten ze twee albums uit: The Unraveling in 2001 en Revolutions per Minute in 2003. Na hun tweede album, Revolutions per Minute, bracht de band Siren Song of the Counter Culture uit met label Geffen. Dit album bracht de band groot succes in de mainstream en ook leverde het album meerdere singles op. Alle leden van Rise Against, met uitzondering van de drummer, zijn straight-edge (geen alcohol, drugs of tabak) en ook zijn ze vegetarisch. De band staat bekend om hun progressieve lyrics en hun medewerking aan meerdere goede doelen.

Siren Song of the Counter-Culture

 1. State of the Union - 2:19
 2. The First Drop - 2:39
 3. Life Less Frightening - 3:44
 4. Paper Wings - 3:43
 5. Blood to Bleed - 3:48
 6. To Them These Streets Belong - 2:49
 7. Tip the Scales - 3:49
 8. Anywhere But Here - 3:38
 9. Give It All - 2:50
 10. Dancing for Rain - 4:01
 11. Swing Life Away - 3:20
 12. Rumors of My Demise Have Been Greatly Exaggerated - 4:14

Totale lengte: 40:54

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Siren Song of the Counter-Culture is een ontzettend opzwepend punk album dat zich laat kenmerken door uiterst melodieuze gitaarsolo's, rauwe vocalen en gepassioneerde melodieën. Rise Against werd groot met dit album en dat is niet gek. Elke track heeft een fantastische melodie, drums klinken ontzettend strak en basgitaar krijgt genoeg ruimte om innoverende riffjes uit te oefenen op de tracks. Siren Song of the Counter-Culture is motiverend, links geörienteerd en bezit ook nog eens prachtige toevoeging zoals akoestiek en violen in Dancing for Rain.

Polyritmiek kom je vaak tegen en de band weet hun punk sound op zijn tijd fascinerend om te zetten in meer post-rock passages en bridges. Van het anarchistische State of the Union tot de prachtige gitaarsolo's in Paper Wings, van het motiverende Give It All tot het droevige en apathische Dancing for Rain. Rise Against brengt met deze plaat een magnifieke mix van punk, hard rock en relevante teksten. Het akoestische Swing Life Away tegen het einde van het album aan is daarbij dan ook ontzettend welkom. Met Siren Song of the Counter-Culture mag je eigenlijk een perfecte punk plaat verwachten die fantastisch geproduceerd is, veel persoonlijkheid kent en je niet snel los zal laten.

Uitblinkende nummers

1. State of the Union - 2:19

State of the Union begint met woeste gitaar en drums. Al snel vallen ze allebei weg en zet gitaar opnieuw in met een heerlijk rock 'n roll riffje. Het tempo gaat wat omlaag en bij het vers breekt rauwe zang en driftige gitaar het ijs. Met een provocerende melodie, hoge en melodieuze gitaren op de achtergrond en neutrale baspartijen speelt de song zich verder weg. State of the Union is met breed twee minuut niet het langste nummer maar in deze twee minuten gebeurd er verder ontzettend veel: Groep vocalen, massieve post-rock breakdowns en innoverende gitaar partijen sieren de opening track verder tot het punk diamantje dat het is.

4. Paper Wings - 3:43

Melodieuze gitaren openen Paper Wings en na een paar seconden zet een ontzettend snel gitaarsolo ook in. Wanneer de opnieuw rauwe zang opnieuw inzet is het nog even niet duidelijk wat Rise Against met dit nummer wil doen maar wanneer het refrein aanbreekt is het duidelijk. De altijd schreeuwende en grauwe zang krijgt opeens veel meer emotie en klank, de melodie krijgt een draai en komt opeens een stuk genuanceerder uit de verf en de opnieuw ontzettend snelle tap gitaar patronen komen op de achtergrond weer voorbij. Het mooie aan Rise Against is dat je in elke track ontzettend veel diversiteit mag verwachten, zo slaat ook opeens de melodie compleet over later in de track. Heftige, pathische gitaarsolo's en akoestiek zetten samen in om Paper Wings tot een zachte en goedhartige conclusie te brengen.

9. Give It All - 2:50

Give It All was een aantal jaar geleden een hele lange tijd mijn favoriete nummer. Dit vooral door zijn ontzettend energieke, motiverende en hoopvolle ondertoon. Give It All is een opzwepende track die compleet aan je voorbij gaat. Echte indeling lijkt het niet nodig te hebben en de zware gitaren lijken diep je ziel binnen te dringen. Give It All is een track die je nou eenmaal niet zo maar kan laten liggen en het is dan ook mijn favoriete nummer van de plaat. Zoals ik eerder zei is Give It All zo ontzettend snel dat het moeilijk is echt een indeling te maken, de diversiteit van deze track is echt om van te genieten: Van tempo wisselingen tot ritmische alteraties. Give It All lijkt alles te hebben. En dan hebben we het nog niet eens over de uitbundige baslijnen die toonladders met het grootste gemak voorbij gaat. Give It All!

10. Dancing for Rain - 4:01

De tiende track Dancing for Rain begint met uiterst melancholische en tikkende gitaartokkels. Wanneer deze wegvallen is de introductie duidelijk compleet en rappe gitaren zetten in en brengen punk meteen terug het nummer in. Na een korte passage van elektrische gitaren wordt polyritmiek ingezet en valt het tempo naar beneden: Een post-rock breakdown siert het refrein in coalitie met fragiele maar toch ook agressieve en doordringende zang. Dancing for Rain is een fantastische track die ook weer veel afwisseling kent maar de goede gitaarsolo op de achtergrond is helaas net wat te subtiel. Gelukkig kent Dancing for Rain een prachtige bridge waarin opnieuw akoestiek het touw neemt met viool en later opnieuw de harde post-rock gitaren die deze keer echter net wat meer melodieus aanhoren.

12. Rumors of My Demise Have Been Greatly Exaggerated - 4:14

Deze album afsluiter heeft al meteen wat weg van neurotische rock 'n roll en de harmonieuze maar zachte gitaar tikken die door de verzen heen gespeeld worden zitten er goed in elkaar. Rumors of My Demise Have Been Greatly Exaggerated lijkt aan het begin net even wat te chaotisch en ongenuanceerd om echt tot een concept te vormen. Wanneer echter het refrein aanbreekt krijgt de melodie met pathische gitaar een heerlijk sympathiek deuntje die regelrecht door je lichaam heen lijkt te gaan. Met vier minuten op de klok is deze song een stuk langer dan veel andere tracks op het album maar vooral met het empathische refrein en opnieuw ontzetten diverse passages van gitaar, zang en bas later in de track verveelt Rumors of My Demise Have Been Greatly Exaggerated geen moment.

Prijs

€ 7,99 - € 9,99

Coverdesign

Op de voorkant zien we een illustratie van een versterker waar geluid uitkomt. De geel-rode tinten zorgen voor een erg royaal gevoel en de epische patronen op de achtergrond maken het al erg kunstzinnig af. Ook zien we in een mooi lettertype bovenaan de naam van de band staan en onderaan de album titel. Rise Against maakt veel politieke muziek en ik had wellicht op de voorkant een iets meer relevante plaat willen zien. Toch is dit wel een mooi voorkantje die goed in de kast staat.

Conclusie

Siren Song of the Counter-Culture is een album dat mij al heel lang bekend is en het gaat vanzelf dat ik deze plaat dan zo nu en dan erbij pak. Rise Against slaagt er als geen ander in om fantastische punk/hardcore te maken in hun eigen manier. Er is geen band die tracks zo goed diversiteit weet in te blazen met harmonieuze gitaarsolo's, goede balans tussen apathie en sentiment en verbluffende lyrisch kunst. Ook een dikke pluim voor Fat Wreck Chords want de productie is op elke song ontzettend sterk en met zelfs akoestiek en violen is dit een punk plaat die niet snel vergeten zal worden.

Het is dan ook de plaat die ervoor heeft gezorgd dat Rise Against mainstream succes kreeg en ze hebben dit dan ook meer dan verdiend. Voor een punk plaat kennen de tracks ook een aardige tijd en wat ik zo heerlijk vind is dat je op geen enkel moment bang hoeft te zijn dat de nummers niets leuks meer bevatten later op. Van het agressieve State of the Union tot bijvoorbeeld het dramatische Tip the Scales. Ook sentiment is sterk aanwezig op bijvoorbeeld het diep meeslepende Give It All en Anywhere but Here. Als je op zoek bent naar een plaat waar je nog zeker een lange tijd mee vooruit kan en je houdt van punk/post-rock/hardcore dan kan ik Siren Song of the Counter-Culture van Rise Against meer dan alleen aanraden.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieBob Dylan - Bob DylanOp 19 maart 1962 verscheen bij Columbia Records het debuutalbum van Bob Dylan, dat de simpele titel ‘Bob Dylan’ droeg.
Netsky is een Belgisch wonderNetsky is een Belgisch wonderBelgische dj’s doen het de laatste jaren steeds beter en beter in het buitenland. Boris Daenen is degene die dit alles h…
Leeland - Christelijke Rock uit TexasLeeland is een (progressieve) Rockband uit Texas, ontstaan in 2004. De band heeft een christelijke identiteit, wat duide…

Reageer op het artikel "Na al die jaren nog steeds versteld staan met Rise Against"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 04-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!