InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Abstracte folk en wat is het prachtig: Pretty. Odd!
recensie

Abstracte folk en wat is het prachtig: Pretty. Odd!

Abstracte folk en wat is het prachtig: Pretty. Odd! Mysterieuze, sprookjesachtige folk--Fantastisch instrumentgebruik en veel diepgang met deze abstracte folk plaat van Panic at the Disco.

Panic at the Disco

Panic! at the Disco is een Amerikaans rock duo uit Las Vegas, Nevada die in 2004 tot stand kwam. Sinds de band werd opgericht heeft de band bestaan uit twee prominente leden: Brendon Urie als vocalist, gitarist en pianist en Spencer Smith als drummer. Tijdens tournees werd de band live ondersteund door bassist Dallon Weekes (deze kwam in echter in 2012 pas bij de band). De band heeft tot nu toe drie albums uitgebracht:
 • A Fever You Can't Sweat Out (2005)
 • Pretty. Odd. (2008)
 • Vices & Virtues (2011)

Pretty. Odd.

Tracklist

 1. We're So Starving 1:21
 2. Nine in the Afternoon 3:11
 3. She's a Handsome Woman 3:12
 4. Do You Know What I'm Seeing? 4:14
 5. That Green Gentleman 3:15
 6. I Have Friends in Holy Spaces 1:56
 7. Northern Downpour 4:07
 8. When the Day Met the Night 4:53
 9. Pas de Cheval 2:39
 10. The Piano Knows Something I Don't Know 3:43
 11. Behind the Sea 3:33
 12. Folkin' Around 1:55
 13. She Had the World 3:47
 14. From a Mountain in the Middle of the Cabins 3:02
 15. Mad as Rabbits 3:48

Totale lengte: 48:46

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

In vergelijking met het meer solide rock album dat als eerste werd uitgebracht door de band is Pretty. Odd. wel even wat anders. Ik was zelf al fan van hun eerste album toen ik wat jonger was maar sinds ik Pretty. Odd. voor de eerste keer luisterde is het mijn favoriet geworden.

Pretty. Odd. is een abstract folk album waarin prachtige melodieën voorbij komen. De melodieën zijn op zich al haast poëtisch en de knusse manier van song-writing heeft Pretty. Odd. haar eigen sfeer gegeven. Je mag op deze plaat 15 folk nummers verwachten vol fantastische instrumenten: Trompetten, violen, mond harmonica en nog veel meer razen voorbij in wat het lijkt een muzikale, magische rit. Akoestiek staat in veel tracks ook centraal maar op zijn tijd is Pretty. Odd. ook in om lekker te rock'en (vooral ritmisch is de plaat op zijn tijd best opzwepend). Op deze plaat mag je tevens liquide stukken gitaar verwachten die loom over strakke baspartijen heen worden gespeeld. Als ik de melodieën van de tracks moest beschrijven dan schieten deze woorden mij te binnen: sprookjesachtig, mystiek, nieuwsgierig en op zijn tijd ook heerlijk sentimenteel. Deze prachtige folk plaat zal ik niet snel vergeten en ik ben dan ook altijd weer helemaal aan het genieten wanneer ik het op zet.

Panic at the Disco is misschien een band die voor de wat oudere mensen (vanaf de 20?) een groep is waar vroeger naar geluisterd werd. Toch is het nog steeds een band waar je veel mee kan en hun jeugdige emo tijd hebben ze achter zich gelaten na hun debuutalbum A Fever You Can't Sweat Out.

Uitblinkende nummers

2. "Nine in the Afternoon" 3:11

Nine in the Afternoon begint met vreugdige piano klanken en tikkende snare slagen van de drums. Al snel zet de bas met het volle ritme in en de bas lijn volgt de maat haaks. Nine in the Afternoon kent jengelende gitaren, euforische trompetten en een heel assortiment aan extra instrumenten die zorgen voor een magische maar ook erg gezellige sfeer. Wie de clip van Nine in the Afternoon kijkt ziet ook meteen dat het een erg sprookjesachtig nummer is, dit hoor je dan ook in elk instrument doorklinken. Vers en refrein worden geniaal overbrugd met passages waarin diverse instrumenten (zoals violen en piano) in het zonnetje gezet worden en de harmonieuze achtergrond zang is meer dan welkom om de song verder in te kleuren.

4. "Do You Know What I'm Seeing?" 4:14

Do You Know What I'm Seeing? begint met natuur geluiden, kabbelende beken en zingende vogels begroeten ons, en kort hierna zetten mysterieuze en onheilspellende violen in. Na een korte, dromerige introductie zet opnieuw mysterieus akoestiek werk in samen met haast mystieke zang. De wat ijzige atmosfeer van de track slaat al snel over wanneer het refrein aanbreekt: de eerst koude, hoge violen worden vervangen door uitbundige mond harmonica en de melodie veranderd opeens in een empathisch en harmonieus geheel. Na het refrein valt de sfeer terug naar het eerdere en Do You Know What I'm Seeing? lijkt tussen warm en koud te schommelen wat zorgt voor een kunstzinnig en mooi folk geheel. Opnieuw laat Panic at the Disco zien waar toe ze in staat zijn en dit hartverwarmende maar ook mysterieuze nummer is dan ook meer dan welkom op de plaat.

11. "Behind the Sea" 3:33

Behind the Sea is echt een concept nummer, de vluchtige klappen, alternatieve zang en vage gitaren ondersteunen een verhaal dat gaat over speelgoed mannetjes die marcherend muziek maken terwijl ze langs de zee lopen. De track weet met zijn atmosfeer de luisteraar hier dan ook echt mee naar toe te nemen en bij Behind the Sea droom je dan ook echt weg. Opnieuw zijn violen volop aanwezig en vanaf de achtergrond zetten ze met hoge tonen telkens weer in. Zelfs fluit wordt gebruikt om een nieuwsgierig deuntje weg te spelen en drums worden ontzettend divers ingezet met marcherend tempo en extra percussie.

12. "Folkin' Around" 1:55

Met nog niet eens twee minuten is Folkin' Around misschien niet de langste track op de LP maar Folkin' Around heeft misschien wel de meest emotie en met een persoonlijke tekst is het een eigenlijk een afscheid ballad. Romantische, dronken viool partijen gaan vol in harmonie op met de warme mond harmonica klanken op de achtergrond. En dan hebben we het nog niet eens over de prachtige akoestische gitaar tokkels die het nummer doen sieren. Met een melodie die zowel droefheid en pathie kent zal je niet snel uitgekeken zijn op deze prachtige folk track. De opzwepende bas ritmes die de track doen meeslepen zijn ook tof en "classic" gedaan. Dit hele concept plus nasale, fragiele zang zorgt voor een ontzettend verslavende track.

Prijs

€ 5,99 - € 20,99

Coverdesign

De voorkant van het album heeft een erg authentiek tintje met bordeauxrode kleuren en een verf-achtige aquarel plaat van bloemen die volop in bloei zijn. Het al beschrijft het album eigenlijk meteen: nieuwsgierig, tikkeltje ondeugend, abstract en op zijn tijd lekker deftig.

Conclusie

Pretty. Odd. is een folk album waar veel artiesten nog iets van kunnen leren: Het heeft een sfeer in elke track die zo ontzettend fijn en vertrouwd aanvoelt en het abstracte jasje zorgt niet alleen qua teksten voor veel diepgang maar ook muzikaal: Een heel assortiment aan instrumenten stroomt fantastisch met elkaar voorbij. De harmonie is dan ook niet ver te zoeken en samen met speelse violen, pingelende gitaren en warme mond harmonica's zorgt Panic at the Disco voor een plaat die tevens geschikt is om op elk moment van de dag te luisteren. Werkelijk waar elke track op deze plaat is goed en een selectie maken van beste nummers was dan ook niet makkelijk. Als je op zoek bent naar iets wat echt vernieuwend is, makkelijk toegankelijk is en fijn in de oren ligt dan zit je zeker goed met Pretty. Odd. van Panic at the Disco.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vices & Virtues: Kan het competeren met eerder werk?recensieVices & Virtues: Kan het competeren met eerder werk?Duister, idyllisch met heerlijke bonus tracks vol euforie. Panic at the Disco heeft zichzelf weer overtreft met een orig…
Cd-recensie “Reality Killed the Video Star”recensieCd-recensie “Reality Killed the Video Star”Robbie Williams kennen we allemaal nog van Take That en sinds 1996 als solo artiest. Als solo artiest heeft hij prachtig…
recensieRecensie - Take That ProgressNa vijftien jaar volgde er eind 2010 eindelijk weer een cd van de complete groep: Take That. Al sinds 2005 zijn Gary Bar…

Reageer op het artikel "Abstracte folk en wat is het prachtig: Pretty. Odd!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 06-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!