InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Vices & Virtues: Kan het competeren met eerder werk?
recensie

Vices & Virtues: Kan het competeren met eerder werk?

Vices & Virtues: Kan het competeren met eerder werk? Duister, idyllisch met heerlijke bonus tracks vol euforie. Panic at the Disco heeft zichzelf weer overtreft met een originele rock/folk plaat vol horror, pathische melodie en te gekke zang.

Panic at the Disco

Panic! at the Disco is een Amerikaans rock duo uit Las Vegas, Nevada die in 2004 tot stand kwam. Sinds de band werd opgericht heeft de band bestaat uit twee prominente leden: Brendon Urie als vocalist, gitarist en pianist, Spencer Smith als drummer. Tijdens tournees werd de band live ondersteund door bassist Dallon Weekes (deze kwam in echter in 2012 pas bij de band).

De band heeft tot nu toe drie albums uitgebracht:
 • A Fever You Can't Sweat Out (2005)
 • Pretty. Odd. (2008)
 • Vices & Virtues (2011)

Vices & Virtues

 1. The Ballad of Mona Lisa
 2. Let's Kill Tonight
 3. Hurricane
 4. Memories
 5. Trade Mistakes
 6. Ready to Go (Get Me Out of My Mind)
 7. Always
 8. The Calendar
 9. Sarah Smiles
 10. Nearly Witches (Ever Since We Met...)

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Panic at the Disco heeft na hun eerst debuutalbum een compleet andere richting genomen. Samen kwam het duo met het magische en artistieke folk album Pretty. Odd. Ik was dan ook erg benieuwd wat de band zou gaan doen met hun derde album Vices & Virtues.

Deze plaat lijkt haast de twee vorige platen samen te voegen voor een energieke mix van rock, folk en ook wat experimenteel pop werk waarin computer drums hun werk fantastisch doen. Het album begint met The Ballad of Mona Lisa en Let's Kill Tonight, waarin chique synthesizer lagen en harde gitaar partijen samen zorgen voor theatrale en opzwepende rock. Door middel van instrumentale interludes en outro's in veel van de tracks weet Panic at the Disco de atmosfeer vaak plotseling te altereren: de eerst hardere grime rock sounds veranderen dan ook met memories, waarin dikke viool lagen en funky ritmes gecombineerd worden met samenhangende melodie.

Vices & Virtues is een toffe toevoeging aan de reeks werk van de groep en al hoewel het mij minder heeft gegrepen dan hun tweede album hebben ze er echt iets origineels mee gedaan. Het ligt erg aan welke versie van de CD je koopt, want ook zijn er hier en daar bonus tracks waar opnieuw folk meer te vinden is. Toch kan je ook met de 10 standaard nummers van de plaat volop genieten van originele, donkere rock en euforische passages in latere nummers.

Uitblinkende nummers

1. The Ballad of Mona Lisa

The Ballad of Mona Lisa begint nieuwsgierig met zachte bas synthesizers en vluchtige bel samples. Kort hierna zet distorted basgitaar in. De stereo is dan ook erg opgerekt en samenhangend brengt nasale zang het vers naar zijn conclusie. Wanneer het refrein inzet haalt de zang ontzettend hoog uit en de eerst wat onheilspellende melodie lijkt opeens veel meer uit zijn slof te schieten. The Ballad of Mona Lisa is een fantastische rock track die opnieuw dat smaakje heeft die ons terug doet denken aan het debuutalbum A Fever You Can't Sweat Out. Outro's staan erg centraal op deze plaat en The Ballad of Mona Lisa maakt dan ook gebruik van polyritmiek en dezelfde vluchtige samples van de intro.

4. Memories

De donkere rock ethos van de eerdere nummers veranderd met Memories abrupt. Funky ritmes worden gecombineerd met uitgerekte, euforische synthesizers en naast het opzwepende gitaar werk staat de basgitaar weer heerlijk centraal met diepe en donderende noten. Passages van harmonieuze violen worden over de al pathische melodie heen gesmeerd wat zorgt voor een luchtige, dromerige pop rock track. Memories is zeker niet de meest originele track van de plaat maar de impulsieve gitaarsolo's zorgen er wel voor dat je deze moet luisteren.

7. Always

Vanaf het begin is Always wegdromen met de fragiele akoestiek die het nummer meteen siert. Panic at the Disco legt weer een beetje de link terug naar hun vorige album met de romantiserende stukken melodie en de melancholische uithalen die sporadisch over de track verdeeld zijn. Always lijkt zowel een ballad als een nocturne en de holle sound van het al gaat fantastisch gepaard met de hoge violen en doffe drum ritmes. Always is een song waar je moeilijk niet van kan genieten en naar mijn mening is het fantastisch om te horen dat een band zichzelf zo weg kan houden van typerende nummers.

10. Nearly Witches (Ever Since We Met...)

Na een gesproken introductie zet kinderkoor filmisch en psychedelisch in, de euforische swing van de track valt al snel weg voor scherpe computer synthesizers en opgefokte pop ritmes. Nearly Witches (Ever Since We Met...) is een baanbrekend originele track die van alle markten thuis is: Van funky rock tot pop in de verzen tot pathische en epische schommelingen in het refrein. Hiernaast is het ook nog eens ontzettend dramatisch in elkaar geknutseld wat zorgt voor een heerlijk catchy track die zichzelf door veel verschillende fases weg speelt. Ook de experimentele zang van de band is iets wat ik op dit nummer erg kan waarderen. Harmonieuze achtergrond zang en effecten zorgen voor een tof en innoverend effect.

Prijs

€ 8,99 - € 12,36

Coverdesign

Op de voorkant zien we het rock duo strak in pak op een bank zitten. De bandnaam is links boven sierlijk ingegrift en stylish is de album naam geminimaliseerd.

Conclusie

Voordat ik ging luisteren naar de laatste plaat van Panic at the Disco wist ik echt niet wat ik moest verwachten, zouden ze terug gaan naar hun "horror rock" of kregen we een extensie van het idyllische Pretty. Odd.? Wat ik aantrof was een mix van deze twee platen en een hele nieuwe toevoeging qua computer synths, pop-rock bass beats en een ware toevoeging instrumenten. Piano's, violen en veel chique klanken sieren het begin deel van het album duister. Deze duistere sfeer verdwijnt na de eerste paar songs compleet met het euforische Always.

Vanaf hier gaat de plaat een hele andere richting op, en vooral met de bonus tracks erbij mag je dan ook nog een heel groot deel romantische folk ballads verwachten. Het duo heeft zichzelf weer overtroffen en qua compositie hebben ze naast complexe algoritmes ook nog eens creatieve beats. Je kan echt heel veel kanten op met deze plaat en juist de platen die niet te typeren zijn vind ik zo mooi. Vices & Virtues is een toffe plaat en Panic at the Disco fans kunnen dan ook opgelucht zijn. Het duo is nog beter geworden en nooit van te voren zo muzikaal en intellectueel. Ik raad dit album dan ook aan iedere rock en folk fan aan.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Abstracte folk en wat is het prachtig: Pretty. Odd!recensieAbstracte folk en wat is het prachtig: Pretty. Odd!Mysterieuze, sprookjesachtige folk--Fantastisch instrumentgebruik en veel diepgang met deze abstracte folk plaat van Pan…
De stille discoDe stille discoJe hoort het steeds vaker, een stille disco of de silent disco. Deze disco wordt ingehuurd op bedrijfsfeesten, festivals…
Spanning in de thriller ‘Panic Room’recensieSpanning in de thriller ‘Panic Room’Dat Jodie Foster mooie films maakt is nooit een geheim geweest, maar soms is een thriller net iets beter dan de gemiddel…
Pop-punk band MakeBelievePop-punk band MakeBelieveMakeBelieve werd in 2006 opgericht door Joey Dussel en Pim de Mol. De band is geinspireerd door Paramore, Boys Like Girl…
recensie2nd Law van Muse: Voor veel fans moeilijk te slikken?Het nieuwste album van Muse, er werd door fans veel over gespeculeerd en uiteindelijk toen de tracks 2nd Law: Unsustaina…

Reageer op het artikel "Vices & Virtues: Kan het competeren met eerder werk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 06-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!