InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziek > Be Brave: Een sterke mix rock 'n roll, garage en blues
recensie

Be Brave: Een sterke mix rock 'n roll, garage en blues

Be Brave: Een sterke mix rock 'n roll, garage en blues The Strange Boys laten knap werk zien met Be Brave: Deze plaat zit vol opzwepende rock 'n roll, vettige garage gitaren en rauwe, pakkende zang partijen. Als je op zoek bent naar een album dat makkelijk weg luistert en erg sfeervol is dan zit je goed met Be Brave van The Strange Boys!

The Strange Boys

The Strange Boys is een Amerikaanse rock 'n roll band gebaseerd in Austin, Texas. De band kwam tot stand in 2001 bestaande uit de volgende leden: Ryan Sambol (gitaar, vocalist, harmonica), Philip Sambol (bassist), Greg Enlow (gitarist), Mike La Farnchi (drummer), Jenna E. Thornhill DeWitt (saxofoon en achtergrond vocalen) en Tim Presley (achtergrond zang). The Strange Boys mixen rock 'n roll, garage, punk, country en blues. Ook heeft de band country invloeden. De band heeft deze albums uitgegeven:

 • Nothing EP (Dusty Medical Records, 2007)
 • Isn't It Pretty To Think So 7" (In The Red Records, 2008)
 • The Strange Boys and Girls Club (In The Red, 2009)
 • Be Brave 7" (In The Red/Rough Trade, 2010)
 • Be Brave LP (In The Red/Rough Trade, 2010)
 • Live Music LP (Rough Trade, 2011)

Be Brave

 1. "I See" - 3:08
 2. "A Walk On The Bleach" - 3:05
 3. "Be Brave" - 2:58
 4. "Friday In Paris" - 2:17
 5. "Between Us" - 3:20
 6. "Da Da" - 2:32
 7. "Night Might" - 2:13
 8. "Dare I Say" - 2:31
 9. "Laugh At Sex, Not Her" - 2:57
 10. "All You Can Hide Inside" - 2:11
 11. "The Unsent Letter" - 2:02
 12. "You Can't Only Love When You Want To" - 3:15

Sfeerbeschrijving en instrumentgebruik

Be Brave is een originele plaat. De tracks bevatten allemaal een sterke rock 'n roll sfeer, al hoewel er heel veel voorbij komt. Zo zijn er ook wat lagere, gevoeligere nummers zoals A Walk On The Bleach en het akoestische You Can't Only Love When You Want To. Tempo wisselingen zijn niet raar en de heerlijk grungy geluiden die de band maakt geven het al een scherp randje. Van mondharmonica tot orgels, alles lijkt ingezet te worden om een stevige maar op zijn tijd ook fantastisch geëmotioneerde rock sfeer neer te zetten. Be Brave is ook niet bang om te swingen met bijvoorbeeld het opzwepende, euforische Da Da en Night Might. Daarnaast vind ik de rauwe zang ijzersterk op deze plaat en de band is op geen enkel moment bang voor teveel expressie. Dit hoor je bijvoorbeeld in de harde, schelle uithalen maar ook in de chaotische drum ritmes. Be Brave is eigenlijk een plaat die gewoon heerlijk weg luistert!

Uitblinkende nummers

2. "A Walk On The Bleach" - 3:05

A Walk On The Bleach begint met lome, bluesy gitaar tokkels en krakende vocalen. De zachte bas die hierna inzet ondersteund de prachtige gitaar goed en de introductie laat zich ruim uitspelen. Zo is A Walk On The Bleach vooral gecentreerd op een fragiele, gevoelige sfeer die erg lang blijft hangen. Na anderhalve minuut zetten drums echter sterk in met een hoog tempo. Een heerlijk rock 'n roll sfeertje ontstaat en opeens komen vettige gitaren naar voren zetten. A Walk On The Bleach is dan ook een veelzijdige rock 'n roll, garage track die ik persoonlijk erg graag luister. De dronken piano en orgel klanken tegen het einde zorgen daarnaast voor een spetterende outro.

3. "Be Brave" - 2:58

Be Brave begint met hangende drum patronen, hoge gitaar noten en kreunende zang partijen. De ritmische basgitaar komt helaas net niet helemaal goed uit de verf maar de harmonieuze zang partijen die afwisselen zitten wel ontzettend sterk in elkaar. Wanneer het refrein aanbreekt manipuleert zang zichzelf en zelfs worden blaasinstrumenten ingezet om voor een swingend geheel. Be Brave is lekker schel, rauw en opzwepend. De extra opvulling in de track is fantastisch gedaan en met 2:58 is het net lang genoeg om een tof nummer neer te zetten. Naar mate het einde nadert lijken drums en bas wat meer naar achter te vallen wat zorgt voor een kale maar erg ritmische eind passage.

10. "All You Can Hide Inside" - 2:11

All You Can Hide Inside begint met zachte akoestiek en meerdere lagen zang. De gitaar tokkels klinken zwoel en zomers en het dromerige geneurie op de achtergrond sluit hier prachtig bij aan. All You can Hide Inside borduurt telkens voort op dezelfde melodie maar gooit er hier en daar net even een noot extra doorheen. Ik vind deze track heerlijk dromerig maar van de variatie moet het nummer het niet hebben. All You Can Hide Inside is dan ook niet een erg lange track, zo is het meer een stuk muziek die kabbelend weg wordt gespeeld.

12. "You Can't Only Love When You Want To" - 3:15

You Can't Only Love When You Want To is opnieuw een akoestische track. Deze keer hoor je echter meteen dat er een lichte distortion/overdrive over de akoestiek heen ligt. De individuele noten die door de tokkels heen gespeeld worden springen dan ook echt uit je koptelefoon wanneer je de track luistert. Wanneer de tokkels overslaan in akkoorden zet opnieuw de heerlijk rauwe zang in. Deze valt wel erg lang weg op zijn tijd maar maakt hiermee wel plaats voor de stevige akoestiek die de track siert. De dromerige, rustige sfeer slaat over wanneer het ritme opeens sterk omhoog gaat: noten worden ontzettend snel achter elkaar aangeslagen en schreeuwerige zang kleurt het laatste deel van de track in. You Can't Only Love When You Want To is een rustige album outro die goed te luisteren is.

Prijs

12,99 - 16,99

Coverdesign

Op de voorkant zien we de bandleden onder een blauwe lucht. Er zit een wazig effect over heen wat zorgt voor een dromerig plaatje.

Conclusie

Be Brave van The Strange Boys is een plaat waar ik ontzettend tevreden mee ben. Het heeft heel veel dingen die ik tof vind zoals rock 'n roll, garage rock, punk en zelfs blues. De akoestiek op de plaat is echt fantastisch gedaan en ook de rauwe zang is iets waar ik erg van heb genoten. Daarnaast zijn er ook veel opzwepende rock 'n roll tracks te vinden zoals Da Da en de eind passage in A Walk On The Bleach (wat trouwens verder ook een prachtig nummer is). Met mondharmonica, orgels en sterke drum ritmes mag je een heerlijke rock 'n roll plaat verwachten met Be Brave. Daar komt bij dat de song teksten ook erg goed zijn in sommige nummers, zoals Laugh At Sex, Not Her en You Can't Only Love When You Want To.
© 2013 - 2019 Picobeertje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…
The Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollrecensieThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-roll. Strike is de debuut cd van de Duitse rock-n-roll band The B…
Gitaar: Het BluesschemaBlues muziek is één van de oudste muziekvormen van Amerika en heeft andere muziekgenres als rock n roll, rock en jazz o…

Reageer op het artikel "Be Brave: Een sterke mix rock 'n roll, garage en blues"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Picobeertje
Gepubliceerd: 19-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziek
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!